Едуардо Шерер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Едуардо Шерер
Едуардо Шерер
Едуардо Шерер
Президент Парагваю
15 серпня 1912 — 15 серпня 1916
Попередник Еміліано Ґонсалес Наверо
Наступник Мануель Франко
Народився 2 грудня 1873(1873-12-02)[1][2]
Каазапа, Парагвай
Помер 12 листопада 1941(1941-11-12)[1][2] (67 років)
Буенос-Айрес, Аргентина
Похований Реколета (цвинтар, Асунсьйон)
Відомий як підприємець, політик, журналіст
Громадянство Парагвай
Національність парагваєць
Політична партія Ліберальна партія (Парагвай)d
Батько Сантьяго Шерер
Мати Ізабель Віра-і-Арагон
У шлюбі з Матильда Гейзеке
Діти Христиана Гейзеке

Едуардо Шерер (ісп. Eduardo Schaerer Vera y Aragón; 2 грудня 1873, Каазапа, Парагвай — 12 листопада 1941, Буенос-Айрес, Аргентина) — парагвайський політик, президент Парагвая.

Ранні роки[ред. | ред. код]

Шерер народився у місті Каасапа, його батьками були Сантьяго Шерер та Ізабель Віра-і-Арагон. Батько був швейцарцем, уродженцем Фордемвальда, Аарґау, а його дружина, Матильда Гейзеке, уродженка Гамбурга, донька Христиана Гейзеке, консула Австро-Угорської імперії у Парагваї.

Едуардо почав навчання у рідному місті, а відтак вступив до Національного коледжу Асунсьйона. Зайнявся бізнесом як батько, а також захопився політикою і журналістикою. Став одним зі співзасновників газети «El Diario» і засновником газети «La Tribuna».

Політична кар'єра[ред. | ред. код]

У 1908 Шерер підтримав військовий переворот Альбіно Хари.

З 5 липня 1908 по 17 січня 1911 займав посаду мера Асунсьйона, а також займав посаду директора митниці, голови Міністерства внутрішніх справ (1912) і сенатора (1921).

15 серпня 1912 Шерер був обраний Президентом Парагваю.

Його кабінет складався з авторитетних політиків: Еусебіо Аяла (міністр іноземних справ), Мануель Гондра (військовий і морський міністр), Фелікс Пайва (міністр юстиції, культури і народної просвіти), Хосе Педро Монтеро (міністр внутрішніх справ).

Пізніше Гондра перейшов на посаду міністра іноземних справ, полковник Патрісіо Ескобар став військовим і морським міністром, Еусебіо Аяла — міністром фінансів, культури і народної просвіти, а Белісаріо Ріварола — міністром юстиції.

З правління Шерера почався період політичної стабільності, котрий тривав майже десять років.

1912 д-р Мануель Франко призначений ректором університету. 1913 почалася електрифікація Парагваю, з'явились телеграф і електричні трамваї.

Шерер провів програму державної зайнятості, організовуючи громадські роботи з благоустрою вулиць, асфальтування, знесення старого центрального ринку і старих будинків.

В освітній галузі запровадження навчання англійській мові в середній школі як іноземної. Шерер відкрив школи в трьох історичних містах: Вільяррика, Енкарнасьйон і Пілар, а також в Барреро-Ґранде.

1 січня 1915 в Асунсьйоні відбулася спроба військового перевороту на чолі з доктором Ґомесом Фрейре Естевесом і його братом, доном Луїсом Естевесом. Військові заарештували Шерера, але путч провалився.

Шерер став першим цивільним президентом, котрий зумів закінчити свій мандат без військових заколотів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Deutsche Nationalbibliothek Record #1056190787 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.