Жіночий чоловік

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Жінкоподібний чоловік)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Жіночий чоловік»
Автор Джоанна Расс
Назва мовою оригіналу The Female Man
Країна США США
Мова англійська
Жанр феміністична наукова фантастика
Видано 1975

«Людина жіночої статі», в перекладах іноді як «Жіночий чоловік» (англ. The Female Man) — науково-фантастичний феміністичний роман американської письменниці Джоанни Расс, написаний 1970 року, вперше виданий у 1975 році. Класика феміністичної наукової фантастики, що підважує гендерні ролі та досліджує нерівність жінок і чоловіків. Розділений на 9 розділів з 5-18 підрозділів, довжина яких від фрагмента речення до кількох сторінок, роман описує чотирьох героїнь — Джоанну, Джаннін, Джанет та Джаель з однаковим генотипом та виглядом, але різною генеалогією й історіями.

Основна тема й образи[ред. | ред. код]

Авторка роману наголошує, що риси, які вважаються чоловічими у нашому всесвіті, є результатом виховання, а не природи.

На противагу андроцентричним традиціям літератури, протагоністки та інші жінки описані детально і різнопланово, а чоловіки представляють безіменну групу. Расс приголомшує авдиторію, швидко міняючи точки зору та наративний стиль в описі подій, створюючи невизначеність із частими двозначностями щодо того, хто точно говорить про кого, змішуючи ідентичності головних героїнь. Роман повний гніву, дотепності, сарказму та гумору.

Сюжет[ред. | ред. код]

Чотири жінки з паралельних світів, наділені різними гендерними ролями, зустрічаються та подорожують між всесвітами одна одної:

  • Джоанна (Земля) — феміністка і професорка з 1970-х, що називає себе «людиною жіночої статі» — авторка обігрує двозначність слова «Man» як чоловіка і людини. Джоанна бачить характерний світ 70-х свій світ як той, де чоловіки мають права, свободи та повноваження й переважають над жінками, чиї права і свободи обмежені.
  • Джанет Евасон Белін (Вайлевей) — посолка з планети Вайлевей, де мешкають лише жінки і дівчата; всі чоловіки були знищені чумою півстоліття тому. Наука та технології просунулися далеко за рамки стандартів Землі, де людство колонізувало інші планети і астероїди по всій галактиці та розвинуло глибоководні лабораторії під поверхнею океану. Це майбутня, але не наша Земля, що існує в одній маленькій точці на нескінченному континуумі імовірності, де є кожна з версій реальності.
  • Джаннін Ненсі Дадьє (Земля-2) — 29-річна жінка, що шукає незалежності в епоху нескінченної Великої депресії у світі, де Другої світової війни не сталося і немає жодних значущих феміністичних рухів. Атомна зброя не винайдена, кордони держав зупинилися на 1933 році, зокрема Японія володіє значною частиною Китаю, СРСР не зайняв Прибалтику, Німеччина не обрала Гітлера.
  • Еліс Джаель Різонер (Вуменленд) — порівняльна етнологиня і вбивця з всесвіту Вуменленд, де чоловіки та жінки протягом 40 років ведуть війну, тимчасово припинену в час подій роману. Жінки мешкають у підземних містах, вони винайшли засіб подорожі у часі та водночас експериментують із застосуванням чуми.

Джоанна, яка мешкає на Мангеттені, 1969 року дізнається, що Землю відвідала представниця планети, де мешкають лише жінки. Вона йде у коктейль-бар, де дивиться відкрите інтерв'ю з Джанет Евасон Белін, посланицею планети Вайлевей. Потім Джоанна і Джанет розмовляють, коли бачать молоду жінку в застарілому одязі. Це Джаннін із 1920-х, що працює в бібліотеці Нью-Йорку. Але Жаннет не має уявлення як тут опинилася.

Протягом наступного місяця Джоанна і Джанет спілкуються між собою. Джанет розповідає про свою планету, населену жінками. Час від часу з невідкілля з'являється й щезає Джаннін. Зрештою одного разу три жінки вирушають на прогулянку на лімузині уздовж Бродвею.

Надалі Джоанна і Джанет мешкають у готелі, де перша намагається навчити другу бути жінкою. Своєю чергою Джанет намагається зрозуміти гендерні ролі всесвіту Землі. Час від часу в готельному номері з'являється Джаннін. Під час вечірки на Ріверсайд-драйв Джанет і Джоанна потрапляють до товариства чоловіків, які негативно висловлюються про феміністичний рух та презирливо ставляться до жіночої фаховості взагалі. Джоанна і Джанет вирішують піти з вечірки. Тоді на Джанет нападає один з чоловіків, якого вона вбиває.

Джоанна і Джанет переїжджають до міста Анітаун, де Джанет відвідує жіночі обіди та шкільні ярмарки, а Джоанна гуляє навколо їх будинку. Знову з'являється Джаннін. У Джанет виникає любовний зв'язок з дівчиною з місцевої родини — Лорою Роуз Вайлінг. За цим Джоанна, Джанет і Джаннін почергово подорожують до всесвітів Джанет і Джаннін. У світі Джанет знайомляться з її дружиною Вікторією. У світі Джаннін мати вмовляє її зрештою обрати собі чоловіка, Джаннін зупиняється на хлопцеві Келі.

Раптом вони опиняються в місці, якого раніше не бачили: ультрасучасній квартирі, яка, здається, виходить на Іст-Ривер. Там їх вітає Джаель, пояснюючи, що стрибки між світами робила вона. У своєму світі ймовірність подорожі є досить новим і коштовним винаходом, але вона намагалася об'єднати всіх чотирьох протягом досить тривалого часу.

У передостанній главі роману Джаель доводить, що чотири головні герої у певному сенсі є однією і особистістю згідно з теорією ймовірності подорожі. Хоча їх вік, імена, особистості та досвід відрізняються, це є наслідком їх різних обставин. Героїні через підземне місто потрапляють до країни чоловіків (Менленд), де Джаель просить їх підтримати її у новій війні з чоловіками.

Роман завершується тим, що чотири героїні сидять в кафе «Шраффтс», де Джаннін погоджується допомогти Джаель, Джанет — відмовляється, а Джоанна — відмовчується. Потім кожна повертається у свій всесвіт.

Номінації та нагороди[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]