Портал:ЛГБТ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку





Портал ЛГБТ Кращі статті Учасники проєкту Проєкт ЛГБТ Форум проєкту Посередництво

ЛГБТ (англ. LGBT) — акронім, що виник в англійській мові для позначення лесбійок (Lesbian), ґеїв (Gay), бісексуалів (Bisexual) і трансґендерів (Transgender). Термін використовується з 90-х років XX століття і є адаптацією абревіатури «ЛГБ», яка в період середини-кінця 80-х років стала заміняти слово «ЛГБТ», щодо якого існувала думка, що слово не представляє всіх, що відносяться до сексуальних меншин.


Вибрана стаття
Демонстрація за права ЛГБТ в Нью-Йорку, 1976 рік.

Рух за права сексуальних і ґендерних меншин, ЛГБТ-рух, гей-рух, ЛГБТ-активізм(англ. LGBT social movements, Gay rights movement) — суспільно-політичний рух ЛГБТ(лесбійок, геїв, бісексуалів, і трансгендерів). Його метою є цивільне рівноправ'я, дотримання прав людини, викорінювання дискримінації і ксенофобії, сексуальна свобода, терпимість і визнання права "бути іншими". Також цей рух за самосвідомість ЛГБТ як соціальної меншості, окремого співтовариства, культури, з іншого боку — за інтеграцію ЛГБТ в суспільство.

(далі...)

Вибране зображення
Письменниця Туве Янссон разом зі своєю дружиною Тууліккі Пієтіля і матір'ю Сігне Хаммарштен.
Янссон і Пієтіля прожили разом 45 років, але зробили камін-аут лише 1993 року.
Видатна особистість
Маріела Кастро Еспін (народилася 1962 року) — директор Кубинського національного центру сексуальної освіти (CENESEX) в Гавані і активіст ЛГБТ- руху Куби. Вона є дочкою чинного кубинського лідера Рауля Кастро і Вільми Еспін, колишньому лідеру Куби Фіделю Кастро Маріела доводиться племінницею.

Маріела Кастро відома своїми кампаніями з ефективного попередження та запобігання СНІДу, а також щодо прийняття товариством геїв, бі, трансів. З ініціативи очолюваного Кастро Кубинського національного центру сексуальної освіти в березні 2008 року на розгляд до парламенту Куби надійшов законопроєкт про права сексуальних меншин і транссексуалів. Законопроєкт передбачає визнання одностатевих шлюбів і безкоштовні операції зі зміни статі зі зміною записів в особистих документах. За словами Маріели Кастро, кубинський суспільство і влада стають більш терпимими до гомосексуалів. Кастро зазначила, що її батько, Рауль Кастро, підтримує ці починання.

(далі…)

Вибрана цитата
Залишаючись "закритим", Ви тим самим підтримуєте ідею про те, що у вашому гействі є щось ганебне ... Тому вихід з підпілля так важливий. Але коли і як - це особиста справа кожного. Єдиний виняток - це "закриті" громадські діячі - геї, які використовують свою владу, щоб завдавати шкоди іншим геям. Це парламентарії і священики, що приймають гомофобні закони або читають гомофобні проповіді. У цих виняткових випадках аутинг виправданий.

Пітер Тетчелл

Галерея
Колекція зображень


Календар
Сім'я з одностатевими батьками.

» Цікаві факти

» Основні статті


» Категорії

ПравоІсторіяКультураСпортОдностатеві шлюбиСубкультуриГомофобіяТрансгендерністьЛГБТ за країнами

» Чим я можу допомогти?


» Нові статті


» Споріднені портали






Оновити кеш