Загрязька Наталія Кирилівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Загрязька Наталія Кирилівна
Ім'я при народженнірос. Наталья Кирилловна Разумовская
Народилася5 (16) вересня 1747
Померла19 травня 1837(1837-05-19) (89 років)
Санкт-Петербург, Російська імперія
ПохованняЛазарівське кладовище (Санкт-Петербург)
Країна Російська імперія
Діяльністьфрейліна, господиня літературного салону
Знання мовросійська і французька
РідРозумовські
БатькоКирило Розумовський
МатиНаришкіна Катерина Іванівна
РодичіГончарова Наталія Сергіївна
Брати, сестриРозумовський Петро Кирилович, Розумовський Олексій Кирилович, Розумовський Григорій Кирилович, Розумовський Андрій Кирилович, Розумовський Лев Кирилович, Розумовський Іван Кирилович і Розумовська Ганна Кирилівна
У шлюбі зЗагряжський Микола Олександровичd
Нагороди
Dame of the Order of Saint Catherine

Ната́лія Кири́лівна Загря́зька (*1747— †31 березня 1837) — фрейліна.

Старша з дочок графа Кирила Григоровича Розумовського[1] була улюбленкою в сім'ї і всіма шанована.

Від народження дівчинка виховувалася французькою, перше слово сказала цією мовою. З трьох років мешкала у Глухові, куди було заслано її батька, там маля вивчило рідну мову. А російською вона до останнього дня говорила з акцентом і знала не досконало.

У ранній молодості вона жалувана званням фрейліни імператриці Катерини II, при цьому їй було дозволено залишатися при батьках. Наталія Кирилівна не поспішала виходити заміж і відмовляла багатьом женихам, поки двадцяти п’яти років від роду не закохалася.

24 жовтня 1772 вона вийшла заміж за вдівця Миколу Загрязького (1743-1821), скромного офіцера Ізмайлівського полку. Після весілля молоді жили в Петербурзі, в будинку графа Кирила Розумовського на Мойці, але недовго. Через інтриги двоюрідної сестри, графині Софії Апраксіної, Загрязькі переїхали на найману квартиру. У 1774 р. графиня зблизилася з Григорієм Потьомкіним, з графом Андрієм Шуваловим і його дружиною, уродженої Салтиковою.

Через власну недугу Загрязька не могла мати дітей, тому у 1777 р. удочерила свою племінницю Марію Васильчикову, дочку сестри Ганни Кирилівни, фактично відібравши її в батьків; зробила її спадкоємицею величезного багатства. Згодом одружила Марію з князем Віктором Кочубеєм.

Рятуючись від війни 1812 року разом із загальним потоком біженців, Загрязька прибула до Тамбова, де її чоловік мав будинок. У цьому будинку 27 серпня 1812, на другий день після Бородінської битви, народилася Наталія Гончарова – майбутня дружина поета Олександра Пушкіна.

Після 30 років шлюбу Наталія Кирилівна роз’їхалася з чоловіком, що анітрохи не змінило їх дружніх відносин. Наталія Кирилівна говорила про свій шлюб: «Я могла б бути щасливою, якби не була з дитинства розпещена, будь-яка людина розлучилася б зі мною через мій нестерпний характер». Вона поселилася в будинку племінниці Марії Кочубей, де тримала власні апартаменти з шести кімнат.

Померла Наталія Кирилівна Загрязька 19 травня 1837 р., похована в Олександро-Невській лаврі.

В образі графині із «Пікової дами», за визнанням Пушкіна, багато схожості з Загрязькою[2].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Dixon, Simon (2010). Catherine the Great (вид. Paperback ed). London: Profile Books. ISBN 978-1-86197-777-9.
  2. Черкаська, Ганна (16 вересня 2016). Дочка гетьмана. UAHistory (укр.). Процитовано 19 травня 2024.

Посилання

[ред. | ред. код]