Зінаїда Волконська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зінаїда Волконська
рос. Зинаида Александровна Волконская
Портрет Зінаїди Волконської пензля Ореста Кіпренського, 1829 рік
Ім'я при народженнірос. Зинаида Александровна Белосельская
Народилася3 грудня 1789(1789-12-03)
Турин
Померла24 січня 1862(1862-01-24) (72 роки)
Рим
·пневмонія
Країна Російська імперія
ДіяльністьФрейліна, Господиня літературного салону і оперна співачка
Знання мовросійська
БатькоAleksandr Beloselsky-Belozerskyd
МатиVarvara Tatishchevad
У шлюбі зNikita Volkonskyd[1]
Дітисин Олександр (1811—1878)

Зінаїда Волконська (уроджена Білосельська-Білозерська, 3 грудня (14 грудня), 1789, Турин — 24 січня (5 лютого) 1862, Рим) — російська княгиня, письменниця, поетеса, співачка і композиторка, господиня літературного салону, значна фігура російського культурного життя першої половини XIX століття[2].

Життєпис

[ред. | ред. код]
Портрет Зінаїди Волконської в молоді роки пензля П. Бенвенуті

Зінаїда Волконська народилася в 1782 році в Турині у старовинному боярському роду Білосельських-Білозерських. Її батько служив послом при дворі короля Сардинії Вітторіо Амедео Савойського III, був одним з найосвіченіших чоловіків епохи, дружив з Вольтером, був відомим колекціонером і входив в багато наукових товариств. Князя майже нічого не пов'язувало з Росією, окрім дипломатичної служби; він був гарячим прихильником західноєвропейської культури і не дуже добре володів російською мовою. Княжна Зінаїда успадкувала від батька любов до західноєвропейського мистецтва. Оскільки вона рано втратила матір, Зінаїду виховував батько, тому першими мовами, засвоєними княжною, були французька, англійська і італійська. Лише у 17 років вона вперше приїхала з батьком до Росії і оселилася в Петербурзі. Її батько помер, залишивши Зінаїду одну в країні, яка була для неї практично чужою.

Багата спадкоємиця, що славилася освіченістю і красою, Зінаїда Білосельська незабаром привернула до себе увагу ад'ютанта царя Олександра I — князя Микити Волконського. Вона одружилася з князем і увійшла до найближчого оточення імператора. Цар помітив Волконську і призначив фрейліною. Але придворне середовище не припало до смаку аристократці, зокрема через конкуренцію фрейлін.

Народження сина Олександра дозволило Волконській не брати участі в балах і безкінечних прийомах і звільнило її від духовно чужого їй середовища, хоча не позбавило від інших обов'язків. У 1813 році на прохання імператора княгиня Волконська виїхала зі свитою до Саксонії. Оскільки було небезпечно знаходитися поблизу місць битв, вона зупинилася в Празі, звідки листувалася з царем і отримувала інформацію про військові дії. Потім княгиня вирушила до Парижа, де зібралися переможці над Наполеоном: російський, австрійський і прусський монархи.

У 1817 році вона повернулася до Росії, вирішивши серйозно взятися за освіту свого сина Олександра. Княгиня Волконська стала шукати педагогів для хлопчика і в зв'язку з цим зблизилася з отцями-єзуїтами, у тому числі з отцем Домініком Шарлем Ніколем, визначним педагогом. Він довгий час жив в Петербурзі, де заснував відому школу. У ній отримували виховання і освіту діти Орлових, Бекендорфів, Наришкіних, Голіциних, Вяземських. Княгиня Волконська не хотіла віддавати сина в пансіон і вирішила сама зайнятися вихованням Олександра, найнявши для нього найкращих вчителів, рекомендованих отцем Ніколем.Останній розробив навіть спеціальну освітню програму, розраховану на 12 років. Вона включала три виміри: фізичне виховання, релігійне і інтелектуальне. Релігійне виховання полягало в молитвах, участі в богослужіннях, читанні Біблії і справах милосердя. Хлопчик повинен був щодня подавати милостиню. Ця програма слідувала католицьким принципам виховання, і тому не можна сказати, що вона була схвалена російською громадськістю. Інтелектуальна частина включала вивчення декількох іноземних мов, риторики, природних і гуманітарних наук, малювання, музики. І навіть основ військової справи.

Після смерті царя Олександра I, повстання декабристів і його придушення, суворість вироків нового монарха — Миколи I — стали глибоким потрясінням для княгині Волконської. Серед засуджених на 20 років каторги був і брат її чоловіка Сергій Волконський, за яким послідувала до Сибіру його дружина.

Мистецька діяльність

[ред. | ред. код]

Музична кар'єра

[ред. | ред. код]

В Парижі княгиня Волконська брала участь в численних концертах, де вражала аудиторію своїм вокалом. Княгиня супроводжувала царя до Відня і Парижу, де удосконалювала свій співочий талант, а також займалася сценічною майстерністю.

Літературні твори

[ред. | ред. код]

У 1820 році всі єзуїти були вимушені покинути Росію, і контакти княгині з ними припинилися. У тому ж році і вона з сім'єю виїхала з Росії. Незадовго до від'їзду Волконська, яка і раніше обтяжувалася великосвітським життям, шукала самітності і зайнялася літературою. Її перша книга — «Чотири новели» — була опублікована французькою в Москві і мала стриманий успіх. У Римі княгиня відкрила в успадкованому від батька палаці художній салон. Через два роки княгиня повертається до Петербургу, а потім вирушає до Москви, де також влаштовує зустрічі в салоні — цього разу літературно-музичному. Слава про нього розійшлася всією Росією. У домі Волконської влаштовувалися концерти, дискусії, ставилися театральні вистави. Уся інтелектуальна еліта Москви бувала в цьому салоні. Його господиня відрізнялася гостинністю і простотою.

Католицьке місіонерство

[ред. | ред. код]

Внаслідок глибокої духовнї кризи в 20-тих роках Волконська переходить із православ'я у католицтво, що багатьма тлумачилось як прояв ексцентричності. Проте, її найближчі розуміли, що це рішення — логічний наслідок і її західноєвропейського виховання, і тісних контактів з Товариством Ісуса. В ті часи перехід аристократії в католицтво не був чимось незвичайним, хоча і не діставав особливого схвалення в світському середовищі.

Микола I сприймав перехід в католицтво як державну зраду. Волконська не була звичайною підданою, і цар дозволив їй покинути країну, хоча й велів провести слідство у справі «збочення в католицтво» фрейліни свого попередника. Так в 1829 році Волконська знов опинилася в Римі, після чого не поверталася до Російської імперії. Серед гостей римського салону княгині був і Гоголь, що приїжджав туди з 1837 по 1839 рік. Волконська, намагаючись допомогти письменникові розібратися в його світоглядній кризі, організовувала у себе вдома дебати на релігійні і філософські теми. Але Гоголь не зважився на радикальний крок і в католицтво не перейшов.

У своєму оточенні княгиня Волконська була місіонеркою, щедро ділилася своєю вірою і хотіла бачити друзів в католицькій спільноті. Зусилля не залишилися безплідними — в Римі католицтво таємно прийняли деякі російські дипломати. Вілла Волконської в Римі стала центром поширення католицтва серед росіян, подібно до салону Софії Свєчіної в Парижі. Багато аристократів і діячів культури вважали своїм обов'язком відвідати будинки цих незвичайних жінок. Їх співвітчизники, які переходили до католицької віри, часто більше не виїжджали з Риму.

Незадовго до своєї смерті і князь Микита Волконський прийняв католицтво. За ним пішла і сестра Зінаїди Марія Магдалина. Лише син Олександр продовжував сповідувати православ'я, хоча і добре відносився до католицтва. Його мати усвідомлювала, що зміна сином віросповідання зашкодила б його дипломатичній кар'єрі. До того ж майно новонавернених конфіскувалося казною, і Волконська записала свої володіння на ім'я сина, щоб не позбутися коштів для існування.

Олександр Волконський, залишаючись православним, користувався великою пошаною католицької єрархії. Він сам з величезною симпатією відносився до Папи Пія IX і хотів налагодити відносини між Петербургом і Святим Престолом.

Смерть і пам'ять

[ред. | ред. код]

Зусилля княгині Зінаїди Волконської зі збереження своїх володінь не увінчалися успіхом. Через погане управління маєтками доходи постійно скорочувалися, до того ж Волконська займалася активною благодійною діяльністю, жертвуючи значні суми на утримання церков, монастирів, допомагала численним жебракам, що практично оточили її будинок. В останні роки життя Волконська прийняла чернечі обітниці: вирішила повністю посвятити себе Богові, дотримуючись аскези, живучи в упокорюванні і допомагаючи нужденним.

Коли в 1862 році княгиня померла, говорили, що причиною смерті була сильна застуда через те, що вона віддала жебракові свій плащ.

Церква вшанувала пам'ять княгині Волконської надгробною плитою в храмі святого Вінсента, де покояться також останки її чоловіка Микити і сестри Марії Магдалини.

Примітки

[ред. | ред. код]

Джерала

[ред. | ред. код]
  • С.М Волконский.Мои воспоминания,Берлин, «Медный всадник», М, «Искусство»переиздание, 1992 (рос)
  • Н.Г.Охотин,Волконская З.А.Русские писатели, 1800-1917,М, СЭ,1989, (рос)