Космополіт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Космополі́т або людина сві́ту, — людина, що ідентифікує себе більше за приналежністю до людства, аніж до окремого соціального класу, нації тощо.

Походження терміна[ред. | ред. код]

Поняття космополіта (громадянина Всесвіту) і космополії (всесвітнього міста) використовувались ще стародавніми грецькими філософами, зокрема Гераклітом.

У біології термін «космополіт» застосовують до видів, що поширені по усьому світу. У цьому значенні антонімом виступає термін Ендемік, який вживають до видів, що мешкають лиш на певних територіях.

Словосполучення ж «безрідний космополіт» було ключовим поняттям антисемітської кампанії у СРСР за часів Сталіна у 19481951 рр. (також відомо як Боротьба з космополітизмом)

Термін у ботаніці[ред. | ред. код]

У ботаніці термін "космополіт" застосовують щодо Айстрових, Молочайних, Бобових, Орхідних та Тонконогових.

Громадянин світу[ред. | ред. код]

Цей термін є досить неоднозначним і вільний для різних тлумачень. Існує кілька організацій світових громадян, зокрема World Citizen Foundation, Association of World Citizens та World Government of World Citizens. На сайті останньої існує можливість замовити Світовий паспорт[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. docpass - World Government of World Citizens - Welcome (англійською) . Архів оригіналу за 25 лютого 2007. Процитовано 13 березня 2023. Процитовано 14 березня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]