Країна щасливих

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Країна щасливих
Обкладинка роману «Країна щасливих» (1931 рік)
Жанр роман
Автор Ян Ларрі
Мова російська
Опубліковано 1931

«Країна щасливих» (рос. Страна счастливых) — науково-фантастична утопія[1] радянського письменника латиського походження Яна Ларрі. Видана у 1931 році.

Характеристика твору[ред. | ред. код]

«Країна щасливих» — державно-капіталістична утопія з усіма її атрибутами — прихованою і явною пропагандою, культом особистості, штучністю спонукань і мотивацій головних героїв.

«Країна щасливих» — край, де панує лад, який на думку автора, є комунізмом. Про світ за межами «Республіки», під якою мається на увазі удосконалений СРСР майбутнього, нічого не відомо.

В «Республіці» функціонує безгрошова економіка, скасовані навіть безготівкові розрахунки соціалістичними книжками. У той же час існує поняття «бюджет», собівартість грандіозних будівництв подається в рублях.

Суспільство «Республіки» представляє собою варіант завуальованого тоталітаризму. Соціум тяжіє над окремою особистістю; постійно виникає потреба в «мобілізації», «трудових арміях»: на розвантаження товарних вагонів прибувають тисячі людей, на будівництві електростанції в Сибіру працюють мільйони. Гігантоманія і автоматизація сусідять з примітивною ручною працею.

У романі описано прототип скайпу, але в той же час для зв'язку з космонавтами на Місяці посилають світлові сигнали морзянкою

Попри невиразний сюжет, особливо у першій чверті роману, його очевидним достоїнством є доволі скрупульозний розбір енергетичної проблеми, яка неминуче постане перед суспільством майбутнього. У «Країні щасливих» співіснують типово волюнтаристські проекти в дусі повороту течії річок і раціональні пропозиції по використанню альтернативних джерел енергії.

Видання[ред. | ред. код]

  • Страна счастливых. — Л.: Ленинградский облиздат, 1931. — 192 с.
  • Воздушный поезд (отрывок из романа «Страна счастливых») // Уральский следопыт. — 1976. — № 4. — С. 60.
  • Глазами XXI века (отрывок из романа Я. Ларри «Страна счастливых») // Уральский следопыт. — 1977. — № 6. — С. 73.
  • Страна счастливых. Книга первая. — Екатеринбург: Издательский дом «Тардис», 2012. — 136 с. — (Фантастический раритет).
  • Страна счастливых. Книга вторая. — Екатеринбург: Издательский дом «Тардис», 2012. — 162. — (Фантастический раритет).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У оригінальному виданні 1931 року мала підзаголовок «Публіцистична повість», хоча за своїм літературним форматом де-факто є романом

Посилання[ред. | ред. код]