Лоріо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лоріо
Ім'я при народженні нім. Bernhard-Viktor Christoph-Carl von Bülow
Псевдо Loriot[1]
Народився 12 листопада 1923(1923-11-12)[3][4][…]
Бранденбург-на-Гафелі, округ Потсдамd, Провінція Бранденбург, Вільна держава Пруссія, Веймарська республіка, Німецька імперія[1]
Помер 22 серпня 2011(2011-08-22)[2][3][…] (87 років)
Ammerland (Münsing)d, Мюнзінг, Бад-Тельц-Вольфратсгаузен, Верхня Баварія, Баварія, Німеччина[1]
Поховання Цвинтар Геерштрассеd[6][7]
Країна  Німеччина[1]
Діяльність комік, карикатурист, актор, письменник, сценарист, артист кабаре, кіноактор, телеактор, телеведучий, карикатурист, гуморист, рисувальник, сценограф, художник з костюмів, режисер, кінорежисер
Alma mater Eberhard-Ludwigs-Gymnasiumd і Hochschule für bildende Künste Hamburgd
Знання мов німецька[8]
Учасник Друга світова війна
Членство Баварська академія витончених мистецтв
Magnum opus Englische Ansaged
Батько Johann-Albrecht von Bülowd[9]
Автограф
Нагороди
Залізний хрест 1-го класу Залізний хрест 2-го класу
Баварський орден «За заслуги»
Баварський орден «За заслуги»
Баварський орден Максиміліана За досягнення в науці та мистецтві (з 1980 року)
Баварський орден Максиміліана За досягнення в науці та мистецтві (з 1980 року)
Великий офіцерський хрест ордена За заслуги перед ФРН
Великий офіцерський хрест ордена За заслуги перед ФРН
Командор ордена За заслуги перед ФРН
Командор ордена За заслуги перед ФРН
Нагрудний знак «За танкову атаку»
Нагрудний знак «За танкову атаку»
IMDb ID 0902086
Сайт loriot.de
Герб
Герб

Лоріо (від фр. Loriot — вивільга), справжнє ім'я — Бернгард Віктор «Вікко» Крістоф-Карл фон Бюлов (нім. Berngard Victor "Vicco" Christoph-Carl von Bülow; 12 листопада 1923(19231112), Бранденбург-на-Гафелі — 22 серпня 2011, Мюнзінг, Баварія, Німеччина) — німецький комічний актор, режисер, письменник, художник-карикатурист та автор коміксів.

Історія родини та біографія[ред. | ред. код]

Вікко фон Бюло народився в аристократичній прусській родині офіцера поліції Йогана-Альбрехта Вільгельма фон Бюлова (1899–1972) та його першої дружини Шарлотти Матільди Луїзи, уродженої фон Редер (1899–1929), дочки Отто фон Редера (1876–1943). Батьки Вікко фон Бюлова розлучилися у 1928 році у місті Гляйвіц.

Родина фон Бюлов належить до старого шанованого мекленбурзького дворянського роду, укоріненого у селищі з однойменною назвою — Бюлов біля Рена (нім. Bülow bei Rehna). В документах прізвище Бюлов вперше згадане у 1154 році при закладенні Ратцебурзького собору[de]. Родинне дерево відстежено до 1229 року і починається з Годофрідуса де Бюлове (нім. Godofridus de Bulowe). Багато членів роду перебували на високих посадах на державній та військовій службі, опікувалися церковними справами та зробили свій внесок у розвиток німецької культури. До родичів Вікко фон Бюло належить і граф князь Бернгард фон Бюлов, рейхсканцлер Німецької Імперії (1900–1909).

Вікко фон Бюло одружився у 1951 році з дочкою гамбурзького торговця, студенткою факультету моди, Розе-Марі Шлюмбом (нар. 1929), яку все життя називав просто Ромі. Подружжя мало двох дочок — Беттіну та Сюзанну, а також двох онуків. З 1963 року і до самої смерті Лоріо проживав у Аммерланді на Штарнберзькому озері (Баварія).

1941 року Лоріо закінчив гімназію і пішов у армію.

Після закінчення війни завершив свою освіту, в 19471949 роках навчався в Академії мистецтв Гамбурга. Починаючи з 1950 року працює художником і графіком у гамбурзьких журналах «Вулиця» (Die Straße) і «Зірка» (Stern), творець численних карикатур і серій коміксів. 1954 року в Швейцарії була опублікована перша книга коміксів художника. За висловом самого Лоріо, «Після 20 років навчання я нарешті спромігся намалювати маленького чоловічка, який мене й годує донині». Цей чоловічок з носом як бараболя був втіленням творчої ідеї Лоріо, найбільш вигадливо, аж до повного абсурду зобразити людську поведінку в усіх можливих ​​життєвих ситуаціях. Таким чином висміювалися дурість і пихатість, викривалися суспільні кліше повоєнній Німеччині. Лоріо є також автором численної гумористичної прози.

Величезну популярність принесли Лоріо вигадані ним фігури героїв коміксів — собаки Вума і слона Венделіна, про пригоди яких на німецькому телебаченні вийшло кілька мультиплікаційних серіалів. Музика з цих мультфільмів, а також пісні, що в них співає Вум, багаторазово перевидавалися у фірмах звукозапису. 1988 року на екрани Німеччини виходить фільм «Одіпуссі» (Ödipussy) — комедія, режисером і виконавцем головної ролі в якій був Лоріо. У 1991 році Лоріо поставив кінокомедію «Паппа біля воріт» (Pappa ante Portas), в якій він також був головним виконавцем.

Вибрані нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]