Монотерпени

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Монотерпени — природні вуглеводні, утворені поєднанням двох ізопренових фрагментів і, відповідно, зі спільною формулою C10H16[1].

Терпеноїди — кисневі похідні монотерпенів — називаються монотерпеноїдами.

Структура та властивості[ред. | ред. код]

За структурою монотерпени поділять на дві великі групи: ациклічні, з відкритим вуглецевим ланцюгом (наприклад, мірцен, оцимен) і циклічні, які можуть містити як один цикл (лімонен), так і кілька (фенхени, пінени); деякі біциклічні монотерпени містять циклопропанові цикли (сабінен).

Знаходження в природі[ред. | ред. код]

Монотерпени та монотерпеноїди — основні компоненти багатьох ефірних олій, у хвойних монотерпени є основними компонентами леткої фракції живиці — скипидару.

Серед них найпоширеніші пінени (скипидар із сосни звичайної Pinus sylvestris містить до 78 % піненів) та лімонен (до 90 % у ефірних оліях цитрусових). Вони мають антисептичну, болезаспокійливу та зігрівальну для шкіри дію, але за тривалого використання викликають подразнення шкіри та слизових оболонок.

Монотерпени зустрічаються в багатьох ефірних оліях[2], наприклад: камфен у олії ялівцю, петигрейн у олії сосни тощо; дипентен у олії бергамоту, коріандру, солодкого кропу, лимону тощо; лімонен у олії бергамоту, кмину, моркви, солодкого кропу, лимону, неролі, апельсину тощо; пінен в олії коріандру, кипарису, евкаліпту, солодкого кропу, сосни, розмарину тощо; сильвестрен у олії кипарису, сосни та в багатьох інших деревних оліях.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. terpenes // IUPAC Gold Book. Архів оригіналу за 13 серпня 2011. Процитовано 31 січня 2011.
  2. Loza-Tavera, Herminia (1999). Monoterpenes in Essential Oils. Chemicals via Higher Plant Bioengineering. Advances in Experimental Medicine and Biology. Т. 464. с. 49—62. doi:10.1007/978-1-4615-4729-7_5. ISBN 978-1-4613-7143-4. PMID 10335385.