Оповідь служниці (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оповідь служниці
англ. The Handmaid's Tale
Жанрфантастика, драма
РежисерФолькер Шльондорф
ПродюсерДеніел Вілсон
СценаристГарольд Пінтер
На основіроману «Оповідь служниці» (автор - Маргарет Етвуд)
У головних
ролях
Наташа Річардсон
Фей Данавей
Айдан Квінн
Елізабет Макговерн
Вікторія Теннант
ОператорІгор Лутер
КомпозиторРюіті Сакамото
Дистриб'ютор
Тривалість109
Моваанглійська
КраїнаСША США
Рік1990
Дата виходу15 лютого
Кошторис$13 млн
Касові збори$4,96 млн
IMDbID 0099731

«Оповідь служниці» (англ. The Handmaid's Tale) — фантастична драма німецького режисера Фолькера Шльондорфа, знята у 1990 році на основі однойменного роману Маргарет Етвуд.

Сюжет

[ред. | ред. код]

Дія фільму відбувається в майбутньому у вигаданій тоталітарній державі Республіка Гілеад, що знаходиться на території нинішніх США. У Гілеаді вся влада і всі права належать військовим. Інші громадяни республіки є їхніми слугами (фактично рабами).

Через забруднення в державі лише одна із сотні жінок можуть народжувати. Тому для виношування потомства з усієї Республіки насильно зганяють жінок репродуктивного віку, які здатні до розмноження. Жінок тримають під постійним наглядом живуть в спеціальному приміщенні, що охороняється, поки вони проходять курс підготовки. Після чого жінок вибирають дружини офіцерів як коханок для своїх чоловіків. Таких жінок називають служницями, вони повинні носити одяг червоного кольору і виконувати ряд релігійних обрядів. Ці жінки не мають права володіти власністю, працювати, мати стосунки і секс, читати і писати. Вони не можуть бігати вранці, влаштовувати пікніки і вечірки, їм заборонено вдруге вступати в шлюб. Їм залишена лише одна функція — дітонародження.

У центрі сюжету — колишня бібліотекарка Кейт, яка після невдалої спроби втекти з країни виявляється в таборі для майбутніх служниць. Її чоловіка вбивають прикордонники, а їхня дочка заблукала в лісі. Її призначають служницею Командора. Господарі дають їй ім'я Оффред. Один раз в день вона може вийти за покупками, але ні розмовляти, ні згадувати їй не можна. Раз на місяць вона зустрічається зі своїм господарем і молиться, щоб від їх злучення народилась здорова дитина. Згодом Кейт закохується у водія Командора Ніка, від якого вагітніє.

Врешті Кейт вбиває ненависного Командора. За нею приїжджає поліція. Але це виявляється перевдягнений загін повстанців, до якого належить Нік. У фінальній сцені Кейт живе самотньо у трейлері, вагітна. Працює зв'язковою з Рухом Опору. Вона попрощалась з Ніком та роздумує, чи зможуть вони колись бути разом.

Посилання

[ред. | ред. код]
  • The Handmaid's Tale на сайті IMDb (англ.)
  • The Handmaid's Tale на сайті AllMovie (англ.)
  • The Handmaid's Tale на сайті Rotten Tomatoes (англ.) Редагувати інформацію у Вікіданих
  • The Handmaid's Tale (novel) — «Context» at Spark Notes.
  • Gilbert, Sophie (24 березня 2015). The Forgotten Handmaid's Tale. The Atlantic. Процитовано 24 березня 2015.