Поризм Понселе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Поризм Понселе — класична теорема проєктивної геометрії. Названий на честь Жан-Віктора Понселе.

Історія[ред. | ред. код]

Поризм Понселе відкрив французький математик Жан-Віктор Понселе в 1812—1814 роках, коли він перебував у полоні в Саратові. Там він написав (переважно) свій трактат про проєктивні властивості фігур, а також трактат з аналітичної геометрії (сім зошитів, виданих згодом — у 1862—1864 роках — під назвою «Applications d’Analyse et de Géometrie»)[джерело?].

Окремий випадок для трикутників випливає з теореми Ейлера.

Формулювання[ред. | ред. код]

Нехай  — многокутник з різними вершинами, вписаний у коніку та описаний навколо іншої коніки . Тоді для будь-яких точок коніки , таких, що і дотикається , існує многокутник , вписаний у та описаний навколо [1].

Зауваження[ред. | ред. код]

  • Якщо коніка є колом, многокутники, вписані в одне коло й описані навколо іншого називають біцентричними многокутниками, так що це — особливий випадок поризму Понселе, який можна виразити лаконічно, враховуючи, що кожен біцентричний многокутник є частиною нескінченної множини біцентричних многокутників відносно одних і тих самих двох кіл[2]:p. 94.

Алгебричне доведення[ред. | ред. код]

Розглянемо множину пар вигляду «крапка на зовнішній коніці й дотична, проведена з неї до внутрішньої». Цю множину можна визначити алгебричним рівнянням у добутку проєктивної площини і двоїстої до неї (тобто множини прямих на початковій площині), який є проєктивним завдяки вкладенню Сегре. Зрозуміло, що в загальній конфігурації отриманий алгебричний многовид буде невиродженою кривою. Обчислимо її рід за формулою Рімана — Гурвіца[en]: цей многовид природно (відображенням забування прямої) проєктується на зовнішній конічний перетин, причому над спільною точкою висітиме два прообрази, і тільки в чотирьох точках — точках перетину конічних перерізів, існування яких гарантується теоремою Безу, — він має один прообраз, тобто він розгалужений у цих чотирьох точках, і лише в них. Отже, ейлерова характеристика накривної кривої дорівнює , тобто крива має рід 1 і, в силу невиродженості, є еліптичною кривою.

Стартуватимемо з якоїсь точки, проводячи дотичні. Маючи виділену точку старту та напрямок обходу, ми отримуємо послідовність пар типу «точка на зовнішній коніці та дотична, проведена з неї до внутрішньої». Зауважимо, що одній невиродженій точці на зовнішній коніці відповідають дві точки на еліптичній кривій (відповідні двом дотичним, що виходять з неї), і сума їх як точок еліптичної кривої дає відображення із зовнішньої коніки в еліптичну криву, яке є відображенням у точку, оскільки може бути піднятим на універсальну накривну — комплексну площину, де, через компактність сфери, воно буде обмеженим і, за теоремою Ліувіля, сталим. Отже, перекидання дотичної, що виходить з однієї точки, задається відображенням , де  — стала. Аналогічно, перекидання точки, що лежить на дотичній, має вигляд , а їх композиція, таким чином, має вигляд ; але композиція — це побудова наступної сторони ланцюга за попередньою, і замикання ланцюга рівносильне тому, що лежить у скруті еліптичної кривої як групи за додаванням, і, отже, не залежить від початкової точки; так само від неї не залежить і порядок скруту, тобто число кроків, за яке ланцюг замкнеться.

Варіації та узагальнення[ред. | ред. код]

Теорема Келі[ред. | ред. код]

Нехай  — коло , а  — еліпс . Тоді умова зациклювання ланцюга задається в термінах ряду Тейлора функції . (Кожен коефіцієнт обчислюється через і наприклад, .) А саме:

  1. Ланцюг Понселе пари і зациклюється за кроків тоді й лише тоді, коли
  2. Ланцюг Понселе пари і зациклюється за кроків тоді й лише тоді, коли[3]

Теорема Шварца[ред. | ред. код]

Нехай  — ланцюг Понселе. Позначимо через пряму і розглянемо точки перетину . Тоді для будь-якого цілого

  1. Усі точки лежать одному конічному перерізі.
  2. Усі точки лежать одному конічному перерізі.

Багатовимірний аналог[ред. | ред. код]

Алгебричне підтвердження теореми Понселе спирається на те, що перетин двох квадрик у тривимірному проєктивному просторі — це еліптична крива. 1972 року Майлз Рід[ru] у своїй дисертації довів узагальнення цього факту. Саме теорема Ріда стверджує, що многовид, який параметризує лінійні -вимірні підпростори в -вимірному проєктивному просторі, що лежать на перетині двох -вимірних квадрик (за умови, що цей перетин неособливий), є якобієвим многовидом деякої гіпереліптичної кривої (розгалуженого подвійного накриття раціональної кривої)[4]. Цю гіпереліптичну криву можна побудувати як геометричне місце -вимірних підпросторів на перетині двох квадрик, які перетинають деякий фіксований -вимірний підпростір, що також лежить на перетині квадрик, за підпростором розмірності не менше . Якщо ці квадрики зведені до головних осей (тобто мають однорідні рівняння

для деяких коефіцієнтів ), то ця крива біраціонально ізоморфна кривій, заданій рівнянням

Донагі[en] зауважив, що закон додавання на такому многовиді можна визначати геометрично. Саме, якщо  — якась квадрика з пучка, породженого нашими двома квадриками (позначимо їх як і ), і  — два -вимірних підпростори, що лежать на і належать до одного й того ж зв'язного сімейства, і висікає на перетині двох квадрик два -вимірних підпростори і , то додавання однозначно визначається правилом (і вибором нуля)[5]. Наприклад, якщо , додавання точок на еліптичній кривій визначається так. Виберемо точку як нуль. Для того, щоб додати точки і , проведемо пряму і розглянемо квадрику з пучка, на якій ця пряма лежить (така квадрика єдина і її можна побудувати, наприклад, як об'єднання січних прямої , що двічі перетинають еліптичну криву). Пряма , як твірна двовимірної квадрики, належить до однопараметричного зв'язного сімейства. Виберемо із цього сімейства пряму , що проходить через точку . Друга точка перетину прямої з еліптичною кривою і буде шуканою сумою .

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Марсель Берже, Геометрия, Следствие 16.6.11.
  2. Johnson, Roger A., Advanced Euclidean Geometry, Dover Publications, 2007 (orig. 1960).
  3. Dragović, Vladimir, Radnović, Milena. Poncelet Porisms and Beyond. — Springer, 2011. — С. 116. — (Frontiers in Mathematics) — ISBN 3034800142.
  4. Reid, M.: The complete intersection fo two or more quadrics. Thesis, Cambridge (GB) 1972
  5. Donagi, R.: Group law on intersections of two quadrics. Preprint UCLA 1978

Література[ред. | ред. код]

  • Bos, HJM; Kers, C.; Oort, F.; Raven, DW Poncelet's closure theorem. Expositiones Mathematicae 5 (1987), no. 4, 289—364.

Посилання[ред. | ред. код]