Пітер Пен (фільм, 1924)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пітер Пен
Peter Pan
Жанр пригодницький
дитячий фільм
Режисер Герберт Бренон
Продюсер Герберт Бренон
Джессі Л. Ласкі
Адольф Цукор
Сценарист Вілліс Голдбек
Дж. М. Баррі
На основі Пітер і Венді
У головних
ролях
Джордж Алі
Естер Ралстон
Сиріл Чадвік
Мері Браян
Джек Мерфі
Філіп Де Лесі
Бетті Бронсон
Анна Мей Вонг
Моріс Мерфі
Оператор Джеймс Вонг Хоу
Композитор Едвард Сміт
Художник Едвард Джон Сміт
Кінокомпанія Famous Players-Lasky
Дистриб'ютор Paramount Pictures
Тривалість 105 хвилин (10 катушек, 9593 фута (≈3200 м))
Мова англійська
Країна США США
Рік 1924
IMDb ID 0015224
CMNS: Пітер Пен у Вікісховищі

«Пітер Пен» (англ. Peter Pan) — американський чорно-білий німий фільм 1924 року. З 1929 по 1995 рік фільм був недоступний для перегляду (всі копії були сильно пошкоджені), у 2000 році фільм був відреставрований і включений в Національний реєстр фільмів.

Зміст[ред. | ред. код]

У будинок Дарлінґів, де живуть дівчинка Венді та її брати Майкл і Джон, одного разу прилітає хлопчик Пітер Пен. Він із чарівної країни Небувай. Там живуть діти, казкові герої, а також пірати. Піратів очолює старий Капітан Гак, який намагається захопити Пітера Пена. Діти потрапляють у чарівні пригоди й дізнаються багато цікавого.

Ролі[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • У підборі акторів особисто брав участь сам Джеймс Баррі. Роль Пітера Пена довірили актрисі Бетті Бронсон, і з цього моменту на довгий час бере початок традиція виконання ролі Пітера актрисою-дівчиною. Також Баррі планував зробити фільм зі спецефектами й польотами, але такі зйомки виявилися занадто дорогими для того часу, тому польотів героїв у фільмі зовсім небагато.
  • Оскільки у той час в США ще не існувало фільмосховищ, кінокомпанії зберігали більшість стрічок лише до того часу, поки їх прокат приносив прибуток, тому майже всі копії картини вже до 1929 року були знищені, але в 1995 році все-таки вдалося знайти єдину плівку задовільної якості й почати реставрацію. Плівку виявив Джеймс Кард, працював у George Eastman House, реставрацію провів Девід Пірс David Pierce у The Walt Disney Company, нову музику до фільму написав Філіп Карлі. Відреставрована версія стрічки була представлена ​​глядачам у кінотеатрі El Capitan Theatre у Голлівуді у 2001 році.

Посилання[ред. | ред. код]