Реінкарнація безробітного

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Mushoku Tensei:
Jobless Reincarnation
Обкладинка першого ранобе з Полом Ґрейратом, Лілією (угорі), Роксі Міґурдією, Рудеусом Ґрейратом, Зеніт Ґрейрат і Сільфією (внизу)
無職転生 〜異世界行ったら本気だす〜
Mushoku Tensei: Isekai Ittara Honki Dasu
Реінкарнація безробітного: В інший світ на повному серйозі
Жанрфентезі[1], гарем[1], ісекай[1]
Роман
АвторРіфуджіна на Магоноте[en]
ВидавецьShōsetsuka ni Narō
Період випуску22 листопада 2012 — 3 квітня 2015
Кількість томів25
Ранобе
АвторРіфуджіна на Магоноте[en]
ІлюстраторШіротака
ВидавецьMedia Factory
Інші видавціСШАSeven Seas Entertainment
Аудиторіячоловіки
ІмпринтMF Books
Період випуску24 січня 2014 — 25 листопада 2022
Кількість томів26
Манґа
АвторРіфуджіна на Магоноте[en]
ІлюстраторЮка Фуджікава
ВидавецьMedia Factory
Інші видавціСШАSeven Seas Entertainment
Аудиторіясьонен
ЖурналMonthly Comic Flapper
Період випуску2 травня 2014 — дотепер
Кількість томів18
Аудіо
Реінкарнація безробітного: В інший світ на повному серйозі - Я не знаю рішення
(яп. 無職転生 ~異世界行ったら本気だす~ 転移迷宮編,
Mushoku Tensei: Isekai Ittara Honki Dasu - Ten'i Meikyū-hen
)
Студія Frontier Works
Дата виходу 26 квітня 2017
Тривалість 60 хв.
Манґа
Реінкарнація безробітного: Роксі посерйознішала
(яп. 無職転生 ~ロキシーだって本気です~,
Mushoku Tensei: Rokishī Datte Honki Desu
,
англ. Mushoku Tensei: Roxy Gets Serious)
АвторРіфуджіна на Магоноте[en]
ІлюстраторШоко Івамі
ВидавецьKadokawa Shoten
Інші видавціСШАSeven Seas Entertainment
Аудиторіясейнен
ЖурналComicWalker
Період випуску21 грудня 2017 — дотепер
Кількість томів11
Манґа
Реінкарнація безробітного: Я добре старатимуся, навіть якщо є лише 4 кадри
(яп. 無職転生 ~4コマになっても本気だす~,
Mushoku Tensei: 4-koma ni Natte mo Honki Dasu
)
АвторРіфуджіна на Магоноте[en]
ІлюстраторНоґіва Каеде
ВидавецьASCII Media Works
Аудиторіяшьонен
ЖурналComic Dengeki Daioh «g»
Період випуску25 жовтня 2018 — 27 серпня 2020
Кількість томів3
Телевізійний аніме-серіал
Режисер
  • Манабу Окамото (С1)
  • Хірокі Хірано (С2)
Продюсер
  • Такахіро Яманака
  • Такумі Морій
  • Рюосуке Імай
  • Томоюкі Овада
  • Шо Осуґа
  • Такуро Хатакеяма
  • Шьокічі Онода (#1–11)
  • Міцутеру Хішіяма (#12–23, OVA)
Сценарист
  • Манабу Окамото (С1)
  • Тошія Оно (С1)
КомпозиторЙошіакі Фуджісава
СтудіяStudio Bind
ЛіцензіатCrunchyroll, Muse Communication
МережаTokyo MX, KBS, BS11, SUN
Інші мережіAnimax Asia[2]
Період показу11 січня 2021 — дотепер
Кількість серій24 + OVA
Гра
Реінкарнація безробітного: Я добре старатимуся, навіть якщо це лише гра
(яп. 無職転生 ~ゲームになっても本気だす~,
Mushoku Tensei: Game ni Natte mo Honki Dasu
,
англ. Jobless Reincarnation - I'll Seriously Try Even If It's Made Into a Game)
РозробникAiming Co., Ltd.
ВидавецьBeaglee Co., Ltd.
ЖанрRPG
Дата виходу27 березня 2021
ПлатформаAndroid, iOS
Манґа
Реінкарнація безробітного: Історія про пригоди в іншому світі - Арка пригніченого чарівника
(яп. 無職転生 ~異世界行ったら本気だす~ 失意の魔術師編,
Mushoku Tensei: Isekai Ittara Honki Dasu - Shitsui no Majutsushi-hen
)
АвторРіфуджіна на Магоноте[en]
ІлюстраторКадзуса Йонеда
ВидавецьNTT Solmare
Аудиторіяшьонен
ЖурналComic Cmoa
Період випуску20 грудня 2021 — дотепер
Кількість томів1
Манґа
Реінкарнація безробітного: Серйозна Еріс виточує ікла<br\> (яп. 無職転生~エリスは本気で牙を砥ぐ~, <br\>Mushoku Tensei: Eris wa Honki de Kiba o Togu, <br\>англ. Jobless Reincarnation: Eris Gets Serious About Sharpening Her Fangs)
АвторРіфуджіна на Магоноте[en]
ІлюстраторТаке Хіґаке
ВидавецьSquare Enix
Аудиторіяшьонен
ЖурналGangan Online
Період випуску15 березня 2022 — 11 жовтня 2022
Кількість томів1

Реінкарнація безробітного: В інший світ на повному серйозі (яп. 無職転生 〜異世界行ったら本気だす〜, Mushoku Tensei: Isekai Ittara Honki Dasu, англ. Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation, Jobless Reincarnation: Giving His Best When Transferred to Another World) — серія японських ранобе Ріфуджіна на Магоноте[en][a], проілюстрована Шіротакою. Серіал розповідає про безробітного та безнадійного чоловіка, який помирає після сумного та замкнутого життя та перероджується у фантастичному світі, зберігаючи спогади, сповнений рішучості насолоджуватися новим життям без жалю під ім'ям Рудеус Ґрейрат.

Спочатку серія публікувалася на сайті вебновел Shōsetsuka ni Narō у листопаді 2012 року, проте роком пізніше було оголошено, що серія отримає друкований випуск під імпринтом Media Factory MF Books з ілюстраціями, зробленими користувачем Pixiv на ім'я Шіротака[b]. Адаптація манґи від Юки Фуджікави почала серіалізацію в випуску Monthly Comic Flapper[en] за червень 2014 року. Компанія Seven Seas Entertainment отримала ліцензію на локалізацію томів манґи танкобон для Північної Америки. Компанія також ліцензувала оригінальні ранобе. Адаптація телевізійного аніме-серіалу виробництва Studio Bind[en] транслювалася з січня по грудень 2021 року. Прем'єра другого сезону відбулася в липні 2023 року.

Реінкарнація безробітного стала успішною, оскільки її ранобе, опубліковане за рейтингом Syosetu, кумулятивно з'являлося як найпопулярніший твір на вебсайті, а пізніше розширилося до франшизи, яка почалася у 2014 році. Станом на лютий 2022 року в обігу перебуває понад 10 мільйонів копій франшизи.

Сюжет[ред. | ред. код]

34-річного японця NEET, ім'я якого не називається, виселяють із дому після смерті батьків і пропуску похорону. Після деякого самоаналізу він дійшов висновку, що його життя в кінцевому підсумку було безглуздим, але все ж кидається під вантажівку, що мчить до групи підлітків у спробі зробити щось значуще хоч раз у своєму житті, і йому вдається врятувати одного з них від небезпеки перед смертю. Прокинувшись у тілі немовляти, він усвідомлює, що перевтілився у світ меча та чарів, і вирішує досягти успіху у своєму новому житті, відкидаючи свою минулу особистість заради нового життя як Рудеус Ґрейрат. Завдяки успадкованій спорідненості та ранньому навчанню Рудеус стає висококваліфікованим у магії. У дитинстві він стає учнем чарівниці-демона Роксі Міґурдії, другом напівлюдини Сільфії та вчителем магії шляхетної спадкоємиці Еріс Бореас Ґрейрат.

Коли Рудеус нарешті відчуває, що знайшов своє місце у світі, велика магічна катастрофа знищує його націю, телепортуючи та закидаючи сотні тисяч людей далеко від дому, деяких у небезпечні місця чи ситуації, що призводить до їх смерті через вбивства, війни, страти, атаки монстрів або вплив стихії. Застрягши практично на іншому кінці світу в чужій країні, Рудеус вирішує провести Еріду додому за допомогою сильного воїна на ім'я Рюйжерд Супердія, з яким подружився. Під час подорожі довжиною в тисячі миль з Рудеусом зв'язується таємнича істота, Людина-Бог, яка дає йому сумнівні поради щодо невідомої мети. Після трьох років боротьби, в тому числі зазнавши поразки від могутнього воїна світового класу на ім'я Орстед, Рудеус успішно супроводжує Еріду додому до залишків своєї зруйнованої батьківщини. На жаль, політичні події та особисте непорозуміння з Ерідою призвели до розбитого серця Рудеуса.

Через два роки інцидент з Ерідою зробив Рудеуса імпотентом, тож він вступає до Магічного університету Роноа за порадою Людини-Бога. Він возз'єднується з Сільфією, яка лікує його імпотенцію, і незабаром після цього вони одружуються. Рудеус знову приєднується до пошуків свого батька, щоб врятувати свою матір, ігноруючи пораду Людини-Бога, возз'єднуючись і розвиваючи романтичні стосунки з Роксі під час пригод і взявши її своєю другою дружиною. Потім його відвідує вмираюча майбутня версія самого себе, попереджаючи, що Людина-Бог спричинить смерть усіх, хто йому небайдужий. Щоб задобрити Людину-Бога, Рудеус намагається вбити Орстеда, одного з ворогів Людини-Бога. Однак Рудеус пропонує свою вірність Орстеду в обмін на захист його сім'ї. Незабаром після цього Рудеус бере Еріду як свою третю дружину після примирення через непорозуміння. Серіал продовжується епізодично низкою історій, заснованих на роботі Рудеуса з Орстедом, щоб забезпечити точну смерть Людини-Бога, а також на його повсякденному житті та зростанні сім'ї. Нарешті, після того, як широкомасштабна атака на життя Рудеуса провалилася, Людина-Бог відмовляється від своїх планів проти нього, вирішуючи замість цього планувати помсту проти нащадків Рудеуса. Зрештою, Рудеус спокійно проживає решту свого життя до природної смерті у віці 74 років.

Виробництво[ред. | ред. код]

Ріфуджін на Маґоноте прокоментував, що створив Рудеуса, усвідомлюючи його суперечливу особистість. Він мав на увазі, що дії Рудеуса будуть більш значущими в процесі. Він без проблем критикував Рудеуса на ранній стадії, і залишив судити про нього глядачам. Маґоноте хотів, щоб глядачі звернули увагу на певну сторону його характеру і змогли відчути з них спорідненість[3]. Раніше він сказав, що відчув великий відгук в епізодах 6-7 вебверсії ранобе, але це було саме тоді, коли Роксі пішла від Рудеуса. Завдяки їй Рудеус долає травму. Така історія справила на читача тепле враження і змусила його задуматися: «Гайда рости в цьому напрямку»[4].

Після публікації перших частин своєї роботи Ріфуджін написав, що планує, щоб серія містила щонайменше сто розділів[5]. Через критику щодо його роботи Ріфуджін розглядав передчасне завершення серії, але отримав натхнення продовжити, коли його робота досягла першого місця в щоденному рейтингу Syosetu[5][6]. Спочатку сюжет, де Рудеус возз'єднується з Айшею, мав повністю відрізнятися від опублікованої роботи[7]. Автор мав намір, щоб Лілія померла поза кадром, а Айша переховувалася під іншим іменем. Однак він вважав смерть Лілії антикульмінаційною і вирішив відмовитися від неї, тому йому довелося переписати арку історії, щоб зрозуміти її виживання та відсутність контакту. Ріфуджін заявив, що арка сюжету може бути дивною через зміни, але не висловлює жодного жалю у своєму рішенні. Він зазначив, що виживання Лілії змусило його переглянути стан Зеніта в історії[7].

Медіа[ред. | ред. код]

Веброман і ранобе[ред. | ред. код]

Ріфуджін на Маґоноте опублікував свою роботу на вебсайті онлайн-романів Shōsetsuka ni Narō (скорочено до Syosetu); перший розділ було завантажено 22 листопада 2012 року[8]. У листопаді 2013 року автор оголосив, що його твір буде випущено як ранобе під видавництвом Media Factory MF Books. Попри це, автор заявив про свої наміри продовжувати публікувати розділи в інтернеті[9]. Ілюстратором ранобе є користувач Pixiv під ніком Шіротака[10]. Компанія Seven Seas Entertainment отримала ліцензію на публікацію ранобе у Північній Америці[11]. Вони внесли зміни в локалізацію своїх перекладів ранобе, наприклад, пом'якшили збочену поведінку Рудеуса та прибрали згадки про зґвалтування. Пізніше вони вирішили «переглянути» свої рішення щодо локалізації[12].

Ріфуджін має намір створити продовження серії веброманів, заснованої на Шестисторонньому Всесвіті. 15 січня 2021 року автор заявив, що спочатку планує закінчити веброман Orc Eroica. Він також страждає від проблем зі здоров'ям і планує вилікуватися, перш ніж взятися за нову роботу[13].

Манґа[ред. | ред. код]

У травневому номері Monthly Comic Flapper[en] за травень 2014 року було оголошено, що прем'єра манґи «Реінкарнація безробітного» Юки Фуджікави відбудеться в червневому номері;[14][15]. Хоча Юка є автором серії манґи, дизайн персонажів приписують СіроТаці[16]. Media Works зібрала окремі розділи в томи танкобон, перший з яких вийшов у жовтні 2014 року[16]. У січні 2015 року Seven Seas Entertainment оголосила про ліцензування серії манґи для локалізації в Північній Америці під назвою Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation[17].

Друга серія манґи, проілюстрована Кадзусою Йонедою, під назвою Реінкарнація безробітного: Історія про пригоди в іншому світі - Арка пригніченого чарівника (яп. 無職転生 ~異世界行ったら本気だす~ 失意の魔術師編, Mushoku Tensei: Isekai Ittara Honki Dasu - Shitsui no Majutsushi-hen) почала серіалізацію на вебсайті NTT Solmare Comic Cmoa у грудні 20, 2021. Вона адаптує сьомий том ранобе[18].

Спінофи[ред. | ред. код]

Додаткова манґа, проілюстрована Шоко Івамі, під назвою Реінкарнація безробітного: Роксі посерйознішала (яп. 無職転生 ~ロキシーだって本気です~, Mushoku Tensei: Rokishī Datte Honki Desu, англ. Mushoku Tensei: Roxy Gets Serious), яка почала виходити на сайті Kadokawa Shoten ComicWalker 21 грудня 2017[19]. Станом на 23 січня 2023 року було опубліковано одинадцять томів танкобон[20][21]. Seven Seas Entertainment ліцензувала манґу у вересні 2019 року для друкованого та цифрового випуску[22].

Друга додаткова манґа, проілюстрована Каеде Ноґіва, під назвою Реінкарнація безробітного: Я добре старатимуся, навіть якщо є лише 4 кадри (яп. 無職転生 ~4コマになっても本気だす~, Mushoku Tensei: 4-koma ni Natte mo Honki Dasu) була серіалізована в ASCII Media Works Comic Dengeki Daioh «g» з 25 жовтня 2018 року[23] по 27 серпня 2020 року[24]. Три томи танкобон були опубліковані з 26 жовтня 2019 року[25] до 26 грудня 2020 року[26].

Третя допоміжна манґа, проілюстрована Таке Хіґаке, під назвою Реінкарнація безробітного: Серйозна Еріс виточує ікла (яп. 無職転生~エリスは本気で牙を砥ぐ~, Mushoku Tensei: Eris wa Honki de Kiba o Togu, англ. Jobless Reincarnation: Eris Gets Serious About Sharpening Her Fangs), була випущена в онлайн-сервісі Square Enix Gangan Online з 15 березня по 11 жовтня 2022 року[27][28]. Вона була зібрана в єдиний том танкобон, опублікований 25 листопада того ж року[29].

Аніме[ред. | ред. код]

15 березня 2019 року офіційний вебсайт MF Books оголосив, що буде створено аніме-адаптацію «Реінкарнації безробітного»[30]. Пізніше 18 жовтня 2019 року було оголошено, що аніме стане телевізійним серіалом, режисером якого є Манабу Окамото, а анімацією займається Studio Bind[en], Кадзутака Суґіяма розробляє персонажів, а Йошіакі Фуджісава пише музику. Studio Bind відповідатиме за виробництво[31]. Спочатку прем'єра серіалу була запланована на 2020 рік[32], але її відклали до січня 2021 року[33]. Перша половина транслювалася з 11 січня по 22 березня 2021 року на Tokyo MX, KBS[en], BS11 і SUN[en][34] [c].

Після завершення першої половини сезону 22 березня 2021 року було оголошено другу половину[35]. Спочатку прем'єра другої половини мала відбутися в липні 2021 року, але була відкладена на жовтень 2021 року[36]. Друга половина виходила в ефір з 4 жовтня по 20 грудня 2021 року[37][d]. Toho випустив обидві частини першого сезону на Blu-ray у 4 томах, перший том вийшов 21 квітня 2021 року[38]. Четвертий том Blu-ray аніме був випущений 16 березня 2022 року та містив невипущений епізод[39].

Перша вступна пісня — Пісня мандрівника (яп. 旅人の唄, Tabibito no Uta, англ. The Traveler's Song). Друга вступна пісня — Пісня пробудження (яп. 目覚めの唄, Mezame no Uta, англ. The Awakening Song). Третя вступна тема — Пісня спадку (яп. 継承の唄, Keishō no Uta, англ. The Inheritance Song). Четверта вступна пісня — Пісня гравця (яп. 祈りの唄, Inori no Uta, англ. The Prayer Song). П'ята вступна тема — Далека колискова (яп. 遠くの子守の唄, Tōku no Komori no Uta, англ. A Distant Child Guard Song). Перша кінцева тематична пісня — Лише (яп. オンリー, Onrī, англ. Only). Друга кінцева тема — Шлях із вітром (яп. 風と行く道, Kaze to Iku Michi, англ. The Way to Go With the Wind). Усі опенінги та ендінги виконала Юїко Охара[en][40].

Funimation ліцензувала серіал і транслювала його на своєму вебсайті в Північній Америці, Мексиці, Бразилії та на Британських островах, у деяких частинах Європи, Центральної Азії та Північної Африки через Wakanim, а також в Австралії та Новій Зеландії через AnimeLab[41]. Серіал також транслювався на Hulu в США[42]. 13 лютого 2021 року компанія Funimation оголосила, що серіал отримає англійський дубляж, а прем'єра першого епізоду відбудеться наступного дня[43]. Після того, як Sony придбала Crunchyroll, серію було перенесено на Crunchyroll[44]. Crunchyroll випустив перші 11 епізодів на DVD та Blu-ray у Північній Америці 5 грудня 2022 року[45]. Muse Communication ліцензувала серіал у Південно-Східній та Південній Азії та транслювала його на своєму YouTube-каналі Muse Asia та його відповідних регіональних варіантах, а також на iQIYI, Bilibili та WeTV у Південно-Східній Азії, Netflix у Південній та Південно-Східній Азії[46], Catchplay в Індонезії та Сінгапурі, meWATCH в Сінгапурі та Sushiroll в Індонезії[47].

6 березня 2022 року було оголошено про початок розробки другого сезону[48]. Його режисером є Хірокі Хірано, сценарієм керує Тошія Оно, а дизайном персонажів займається Санае Шімада[49]. Прем'єра другого сезону відбулася 3 липня 2023 року. Піснею заставки є «Spiral» Лонґмана, а завершальною піснею є «Musubime» (яп. ムスビメ) від Юїко Охара[50].

Відеоігри[ред. | ред. код]

Гра для смартфонів, розроблена Aiming Co., Ltd. під назвою Реінкарнація безробітного: Я добре старатимуся, навіть якщо це лише гра (яп. 無職転生 ~ゲームになっても本気だす~, Mushoku Tensei: Game ni Natte mo Honki Dasu, англ. Jobless Reincarnation - I'll Seriously Try Even If It's Made Into a Game) вийшла на Android та iOS 27 березня 2021 року[51][52]. Гру закрили 31 серпня 2022 року[53].

Анонсовано рольову відеогру під назвою Реінкарнація безробітного: Квест пам'яті (англ. Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation – Quest of Memories) для Microsoft Windows, Nintendo Switch і PlayStation 4. Він буде розроблений Lancarse і виданий Bushiroad Games[54].

Аудіо драма[ред. | ред. код]

Адаптація аудіодрами під назвою Реінкарнація безробітного: В інший світ на повному серйозі - Я не знаю рішення (яп. 無職転生 ~異世界行ったら本気だす~ 転移迷宮編, Mushoku Tensei: Isekai Ittara Honki Dasu - Ten'i Meikyū-hen) була випущена Frontier Works 2 квітня 6, 2017[55].

Оцінки та відгуки[ред. | ред. код]

Веброман і ранобе[ред. | ред. код]

У Kono Light Novel ga Sugoi![en] 2017 року за Takarajimasha[en], Реінкарнація безробітного досягла четвертого місця в рейтингу[56]. Вона посідає сьоме місце у виданні 2018 року[57], а у випуску 2019 року серія посідає восьме місце[58]. У рейтингу Syosetu цей веброман кумулятивно з'явився як найпопулярніший твір на вебсайті[59]. Ранобе з'явилися в чартах Oricon, а також потрапили в рейтинги популярності романів T-site[60][61][62][63]. До серпня 2021 року тираж ранобе досяг 8,5 мільйонів примірників[64]. Станом на лютий 2022 року серія ранобе мала тираж понад 10 мільйонів примірників[65].

Однак головного героя Рудеуса критикували за відверті збочення[66]. Real Sound був стурбований тим, як оповідь зображує попереднє життя Рудеуса, оскільки вона, здається, зосереджена на учнях-відлюдниках та проблемах, які вони мали в школі, порівнюючи це зі знаменитим ісекаєм Re: Zero. Та все ж було відзначено, що прагнення Рудеуса подолати свої недоліки в новому житті перетворило його на більш симпатичного головного героя[67]. Автор Re: Zero Таппей Нагацукі[en] сказав, що однією з найсильніших сторін Реінкарнаці] безробітного було поводження з Рудеусом, який страждає так само, як головний герой візуального роману Clannad[68].

Аніме[ред. | ред. код]

Екранізація аніме отримала позитивні відгуки що від критиків, то й від глядачів, визнавши його одним із найкращих аніме 2021 року[69]. IGN дав позитивну рецензію, написавши: «У той час, коли вийшли вже всі типи ісекаїв, Реінкарнація безробітного використовує радісний і щирий підхід до цього жанру»[70].

На Anime Trending Awards серіал отримав загалом 18 номінацій, серед яких 7 перемог[71]. Він вигравав у трьох номінації, включно з категорією «Найкраще фентезі», двічі протягом двох років поспіль на Crunchyroll Anime Awards[en][72][73].

Конфлікти[ред. | ред. код]

Післяоповідання Айші Ґрейрат[ред. | ред. код]

Одне з оповідань зі збірки «Надмірність» під назвою «Момент, коли Айша Грейрат перестала бути служницею» викликала багато суперечок серед японських читачів. У відповідь автор спочатку планував внести деякі зміни, але вирішив, що це буде недостатньо добре, і після отримання сповіщення від керівництва Shōsetsuka ni Narō про порушення їхніх умов обслуговування 24 лютого 2016 року автор оголосив, що він вирішив узагалі відмовитися від цього оповідання та у майбутньому написати ремейк[74].

Суперечка LexBurner[ред. | ред. код]

8 лютого 2021 року перед прем'єрою п'ятого епізоду адаптації аніме китайська потокова мережа Bilibili тимчасово призупинила трансляцію аніме через «технічний збій». За припущеннями шанувальників, це може бути пов'язано з діями популярного китайського інфлюенсера LexBurner, який образив серіал та його шанувальників, одним зі своїх зауважень сказавши, що це «для нижчих у соціальній ієрархії». Підбурювані його словами, його підписники пішли на вебсайт огляду ЗМІ Douban, щоб обвалити рейтинг серіалу до 1 з 10, хоча серіал одночасно мав рейтинг 9,2/10 на Bilibili. Це призвело до того, що LexBurner'а, який був одним із найкращих стримерів Bilibili, забанили на цьому сайті[75][76]. Пізніше автор Ріфуджін на Магоноте[en] прокоментував дії LexBurner: «Його слова — це лише його особиста думка, і він вільний дотримуватись будь-яких поглядів. Хоча я незадоволений тим, як він образив інших глядачів, аніме створюють не лише для успішних людей, тому я сподіваюся, що воно сподобається тим, кому це може подобається». Далі він прокоментував: «Якщо він такий в інтернеті, то інколи саме так воно і буває. Навіть у Японії є багато таких людей, як він, хоча вони можуть і не мати його впливу. Що стосується мене, замість того, щоб спілкуватися з ним, я вважаю, що важливіше ігнорувати його та розвивати свою спільноту. Дякую!»[76][77]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Японська: 理不尽な孫の手 Хепберна: Rifujin na Magonote?, Шаблон:Lit. «Unreasonable Backscratcher»
  2. シロタカ Shiro Taka, "White Hawk"
  3. Tokyo MX lists the series premiere at 24:00 on January 10, 2021, which is effectively 12:00 a.m. JST on January 11.
  4. Tokyo MX lists the second half premiere at 24:00 on October 3, 2021, which is effectively 12:00 a.m. JST on October 4.
  1. а б в Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation (Light Novel). Seven Seas Entertainment. Архів оригіналу за 9 лютого 2021. Процитовано 21 травня 2020.
  2. AnimaxAsia (7 лютого 2022). Mushoku Tensei jobless reincarnation - Trailer. YouTube. Архів оригіналу за 7 лютого 2022. Процитовано 7 лютого 2022.
  3. Morrissy, Kim (15 грудня 2021). Interview: Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation Author Rifujin na Magonote. Anime News Network. Архів оригіналу за 23 грудня 2021. Процитовано 11 січня 2022.
  4. 『無職転生 - 異世界行ったら本気だす -』. Phanta Porta (яп.). 21 жовтня 2017. Архів оригіналу за 21 березня 2021. Процитовано 11 січня 2022.
  5. а б Rifujin na Magonote (28 листопада 2012). The Anxiety Begins (яп.). Shōsetsuka ni Narō. Архів оригіналу за 3 вересня 2022. Процитовано 15 лютого 2015.
  6. Rifujin na Magonote (30 листопада 2012). Second blog post (яп.). Shōsetsuka ni Narō. Архів оригіналу за 3 вересня 2022. Процитовано 15 лютого 2015.
  7. а б Rifujin na Magonote (20 березня 2013). Apology and Excuse (яп.). Shōsetsuka ni Narō. Архів оригіналу за 12 січня 2022. Процитовано 15 лютого 2015.
  8. Rifujin na Magonote. Mushoku Tensei official web novel website (яп.). Shōsetsuka ni Narō. Архів оригіналу за 3 вересня 2022. Процитовано 14 лютого 2015.
  9. Rifujin na Magonote (23 листопада 2013). Light Novel adaptation (яп.). Shōsetsuka ni Narō. Архів оригіналу за 3 вересня 2022. Процитовано 14 лютого 2015.
  10. SiroTaka (4 листопада 2014). Mushoku Tensei light novel 5 and manga released (яп.). Twitter. Архів оригіналу за 3 вересня 2022. Процитовано 15 лютого 2015.
  11. Hodgkins, Crystalyn (8 липня 2018). Seven Seas Adds Railgun, Kobayashi's Dragon Maid, Orphen Spinoff Manga; 3 Light Novel Series. Anime News Network. Архів оригіналу за 1 серпня 2019. Процитовано 8 липня 2018.
  12. Morrissy, Kim (17 лютого 2021). Seven Seas Issues Statement Regarding Mushoku Tensei, Classroom of the Elite Light Novel Localization Changes. Anime News Network. Архів оригіналу за 17 лютого 2021. Процитовано 17 лютого 2021.
  13. Rifujin na Magonote (15 січня 2021). Announcement of animation and so on (яп.). Shōsetsuka ni Narō. Архів оригіналу за 3 вересня 2022. Процитовано 4 лютого 2021.
  14. Mushoku Tensei. Monthly Comic Flapper (яп.). Media Works. May 2014.
  15. Monthly Comic Flapper June 2014 issue (яп.). Kadokawa Corporation. Архів оригіналу за 20 лютого 2015. Процитовано 14 лютого 2015.
  16. а б Mushoku Tensei manga volume 1 (яп.). Media Factory. Архів оригіналу за 20 вересня 2018. Процитовано 18 лютого 2015.
  17. Green, Scott (7 січня 2015). Seven Seas Licenses Akuma no Riddle, Golden Time, Mermaid in My Tub, and Mushoku Tensei Manga. Crunchyroll. Архів оригіналу за 3 вересня 2022. Процитовано 14 лютого 2015.
  18. シリーズ累計950万部突破の『無職転生』に、待望の新作コミカライズが登場!『無職転生 ~異世界行ったら本気だす~ 失意の魔術師編』が2021年12月20日(月)「コミックシーモア」にて先行配信開始!. PR Times (яп.). 20 грудня 2021. Архів оригіналу за 3 вересня 2022. Процитовано 15 березня 2022.
  19. 「無職転生」ロキシーがルディに出会うまでを描く、スピンオフマンガ開幕. Natalie (яп.). Natasha, Inc. 21 грудня 2017. Архів оригіналу за 15 грудня 2021. Процитовано 15 березня 2022.
  20. 【12月23日付】本日発売の単行本リスト. Natalie (яп.). Natasha, Inc. 23 грудня 2021. Архів оригіналу за 3 вересня 2022. Процитовано 15 березня 2022.
  21. 無職転生 ~ロキシーだって本気です~ 11 (яп.). Kadokawa Corporation. Процитовано 5 лютого 2023.
  22. Ressler, Karen (19 вересня 2018). Seven Seas Adds Mushoku Tensei: Roxy Gets Serious Spinoff Manga. Anime News Network. Архів оригіналу за 3 вересня 2022. Процитовано 15 березня 2022.
  23. 34歳童貞無職が異世界で本気を出す「無職転生」スピンオフ4コマがだいおうじで. Natalie (яп.). Natasha, Inc. 25 жовтня 2018. Архів оригіналу за 3 вересня 2022. Процитовано 15 березня 2022.
  24. VOL.108 8月29日発売!! 毎月27日頃発売. Dengeki Daioh "G" (яп.). ASCII Media Works. 26 серпня 2020. Архів оригіналу за 3 вересня 2022. Процитовано 15 березня 2022.
  25. 【10月26日付】本日発売の単行本リスト. Natalie (яп.). Natasha, Inc. 26 жовтня 2019. Архів оригіналу за 3 вересня 2022. Процитовано 15 березня 2022.
  26. 【12月26日付】本日発売の単行本リスト. Natalie (яп.). Natasha, Inc. 26 грудня 2020. Архів оригіналу за 15 березня 2022. Процитовано 15 березня 2022.
  27. 「無職転生」エリスが強さを追い求めるスピンオフ「エリスは本気で牙を砥ぐ」連載開始. Natalie (яп.). Natasha, Inc. 15 березня 2022. Архів оригіналу за 3 вересня 2022. Процитовано 15 березня 2022.
  28. Pineda, Rafael Antonio (1 листопада 2022). Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation's Eris Spinoff Manga Ends. Anime News Network. Архів оригіналу за 1 листопада 2022. Процитовано 1 листопада 2022.
  29. 強くなるため剣の聖地へ、エリスを主人公に描く「無職転生」スピンオフ1巻. Natalie (яп.). Natasha, Inc. 25 листопада 2022. Архів оригіналу за 28 березня 2023. Процитовано 31 березня 2023.
  30. Hodgkins, Crystalyn (15 березня 2019). Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation Novels Get Anime Project. Anime News Network. Архів оригіналу за 19 травня 2021. Процитовано 15 березня 2019.
  31. 「無職転生」に森川智之・金元寿子・Lynn、ルディらメインキャラの声聴けるPVも. Natalie (яп.). 8 липня 2020. Архів оригіналу за 12 січня 2021. Процитовано 21 липня 2020.
  32. Sherman, Jennifer (18 жовтня 2019). Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation Anime's Promo Unveils Staff, 2020 Premiere. Anime News Network. Архів оригіналу за 18 жовтня 2019. Процитовано 18 жовтня 2019.
  33. Pineda, Rafael Antonio (19 червня 2020). Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation Anime Reveals Cast, 2021 Delay. Anime News Network. Архів оригіналу за 12 січня 2021. Процитовано 19 червня 2020.
  34. Loo, Egan (10 жовтня 2020). Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation Anime Reveals January Debut, More Cast, Smartphone RPG. Anime News Network. Архів оригіналу за 28 квітня 2021. Процитовано 10 жовтня 2020.
  35. Medellin, Alejandro (21 березня 2021). Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation Part 2 Officially Confirmed. Funimation. Архів оригіналу за 12 травня 2021. Процитовано 21 березня 2021.
  36. Hodgkins, Crystalyn (19 травня 2021). Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation Anime Delays Return From July to October. Anime News Network. Архів оригіналу за 20 травня 2021. Процитовано 19 травня 2021.
  37. Hodgkins, Crystalyn (16 серпня 2021). Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation Anime's 2nd Part Debuts on October 3. Anime News Network. Архів оригіналу за 2 лютого 2022. Процитовано 16 серпня 2021.
  38. Blu-ray. Mushoku Tensei's anime website (яп.). Процитовано 18 січня 2023.
  39. Loo, Egan (13 листопада 2021). Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation Anime's Blu-ray Disc to Include Unaired Episode. Anime News Network. Архів оригіналу за 9 грудня 2021. Процитовано 15 березня 2022.
  40. Myūjikku | Terebi Anime «Mushoku Tensei: Isekai Ittara Honki Dasu» Kōshiki Saito [Music | TV Anime «Jobless Reincarnation: I Will Seriously Try If I Go to Another World» Official Website]. mushokutensei.jp (яп.). Архів оригіналу за 3 січня 2021. Процитовано 3 січня 2021.
  41. Friedman, Nicholas (6 грудня 2020). Welcome to a World of Magic! Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation Streams This Winter on Funimation. Funimation. Архів оригіналу за 3 лютого 2021. Процитовано 6 грудня 2020.
  42. Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation. Hulu. Процитовано 19 січня 2023.
  43. Friedman, Nicholas (13 лютого 2021). A Second Chance! Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation English Dub Announced. Funimation. Архів оригіналу за 3 березня 2021. Процитовано 15 лютого 2021.
  44. UPDATE: Funimation Titles Now Available on Crunchyroll (3/16). Crunchyroll. 1 березня 2022. Архів оригіналу за 22 березня 2022. Процитовано 21 березня 2022.
  45. Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation - Season 1 Part 1 - Blu-Ray + DVD. Crunchyroll Store. Процитовано 19 січня 2022.
  46. Pineda, Rafael Antonio (7 січня 2021). iQiyi Adds 8 Winter 2021 Anime for Southeast Asia. Anime News Network. Архів оригіналу за 9 січня 2021. Процитовано 7 січня 2021.
  47. 【NEW EPISODE PREVIEW】《Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation 2nd cour》Episode 23: Wake Up, and One Step Forward. Facebook. 19 грудня 2022. Процитовано 19 січня 2023.
  48. Loo, Egan (6 березня 2022). Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation Anime Gets 2nd Season. Anime News Network. Архів оригіналу за 6 березня 2022. Процитовано 6 березня 2022.
  49. Haddick, Alicia (25 березня 2023). Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation Season II's Video Announces Updated Staff, July Debut. Anime News Network. Архів оригіналу за 26 березня 2023. Процитовано 26 березня 2023.
  50. Mateo, Alex (26 травня 2023). Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation Season 2 Anime's Promotional Video Reveals Theme Songs, July 2 Premiere. Anime News Network. Процитовано 26 травня 2023.
  51. Sum Lee, Choo (3 лютого 2021). Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation Smartphone Game Will Cover Paul's Past. Anime News Network (англ.). Архів оригіналу за 3 вересня 2022. Процитовано 7 лютого 2021.
  52. スマホゲーム『無職転生 ~ゲームになっても本気出す~』3月27日に配信決定。バトルシーンを確認できる最新PVも公開. Famitsu (яп.). 20 березня 2021. Архів оригіналу за 3 вересня 2022. Процитовано 18 жовтня 2021.
  53. Pineda, Rafael Antonio (5 липня 2022). Mushoku Tensei Smartphone Game Ends Service on August 31. Anime News Network. Процитовано 9 січня 2023.
  54. Romano, Sal (9 січня 2023). Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation – Quest of Memories announced for PS4, Switch, and PC. Gematsu. Процитовано 9 січня 2023.
  55. 無職転生 ~異世界行ったら本気だす~ 転移迷宮編 ドラマCDブックレット 試聴配信スタート!!. Animate Times (яп.). 14 квітня 2017. Архів оригіналу за 3 вересня 2022. Процитовано 15 березня 2022.
  56. Pineda, Rafael Antonio (23 листопада 2016). Kono Light Novel ga Sugoi! 2017's Series Ranking. Anime News Network. Процитовано 21 жовтня 2022.
  57. Pineda, Rafael Antonio (24 листопада 2017). Kono Light Novel ga Sugoi! Reveals 2018 Series Ranking. Anime News Network. Процитовано 21 жовтня 2022.
  58. Pineda, Rafael Antonio (23 листопада 2018). Kono Light Novel ga Sugoi! Reveals 2019 Series Ranking. Anime News Network. Процитовано 21 жовтня 2022.
  59. Comic Flapper's new series, Mushoku Tensei (яп.). Natalie. 2 травня 2014. Архів оригіналу за 13 січня 2021. Процитовано 14 лютого 2015.
  60. Oricon weekly literary rankings (October 20–26, 2014) (яп.). Oricon. 3 листопада 2014. Архів оригіналу за 18 лютого 2015. Процитовано 18 лютого 2015.
  61. Oricon weekly literary rankings (February 23–March 1, 2015) (яп.). Oricon. 9 березня 2015. Архів оригіналу за 10 березня 2015. Процитовано 10 березня 2015.
  62. Fukui Residents Vote on Favourite Local Novels (яп.). Tsite.jp. Архів оригіналу за 3 вересня 2022. Процитовано 18 лютого 2015.
  63. Top 50 Local Novels as Voted by Men (яп.). Tsite.jp. Архів оригіналу за 9 січня 2015. Процитовано 18 лютого 2015.
  64. Dan, Marvic (18 серпня 2021). Mushoku Tensei Light Novel Reaches 8.5 Million Copies in Circulation. Anime Corner. Архів оригіналу за 3 вересня 2022. Процитовано 20 січня 2022.
  65. Mateo, Alex (1 лютого 2022). Mushoku Tensei Franchise Tops 10 Million in Circulation. Anime News Network. Архів оригіналу за 25 березня 2022. Процитовано 1 лютого 2022.
  66. Morrissy, Kim (20 січня 2021). Mushoku Tensei Author Addresses Criticism about Perverted Protagonist. Anime News Network (англ.). Архів оригіналу за 3 вересня 2022. Процитовано 5 лютого 2021.
  67. 34歳童貞無職引きこもりニートを救ったヒロインの行動とは? 『無職転生』が描くトラウマからの復活. Real Sound (яп.). 22 квітня 2021. Архів оригіналу за 9 травня 2021. Процитовано 12 січня 2022.
  68. 「無職転生 ~異世界行ったら本気だす~」特集 理不尽な孫の手(原作者)×長月達平対談. Natalie (яп.). Архів оригіналу за 3 вересня 2022. Процитовано 15 січня 2022.
  69. Luster, Joseph (16 грудня 2021). ODDTAXI is IGN's Pick for Best Anime of 2021. Crunchyroll (en-us) . Архів оригіналу за 3 вересня 2022. Процитовано 31 грудня 2021.
  70. The Best Anime of 2021 Winner. IGN Southeast Asia. 14 грудня 2021. Архів оригіналу за 15 грудня 2021. Процитовано 30 грудня 2021.
  71. Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation (TV Series 2021– ) - Awards, IMDb, процитовано 23 квітня 2023
  72. Harripersad, Ridge (23 січня 2022). Top Anime Nominations: Attack on Titan, Jujutsu Kaisen. www.cgmagonline.com. Процитовано 23 квітня 2023.
  73. Pedersen, Erik (19 січня 2023). Anime Awards Nominations: 'Spy x Family' Leads The Pack With 19. Deadline Hollywood. Процитовано 23 квітня 2023.
  74. アイシャ編削除について|理不尽な孫の手の活動報告. mypage.syosetu.com. Процитовано 24 вересня 2022.
  75. Liu, Rellie (9 лютого 2021). He Was Bilibili's Top Livestreamer. Then He Insulted Some Fans. Sixth Tone (англ.). Архів оригіналу за 3 вересня 2022. Процитовано 11 лютого 2021.
  76. а б Morrissy, Kim (10 лютого 2021). bilibili Suspends Mushoku Tensei Streaming in China Due to 'Technical Failure'. Anime News Network. Архів оригіналу за 14 червня 2021. Процитовано 10 лютого 2021.
  77. Davis, Rebecca (11 лютого 2021). Bilibili Faces Brands Boycott Sparked by Accusations of Misogyny Ahead of Hong Kong Share Listing. Variety. Архів оригіналу за 12 лютого 2021. Процитовано 12 лютого 2021.

Посилання[ред. | ред. код]