Сонцевик павиче око

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сонцевик павиче око

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Родина: Сонцевики (Nymphalidae)
Підродина: Nymphalinae
Рід: Aglais
Вид: Сонцевик павиче око
Aglais io
(Linnaeus, 1758)
Синоніми
Nymphalis io

Papilio io

Посилання
Вікісховище: Aglais io
Віківиди: Aglais io
EOL: 160164

Сонцевик павиче око, сонцевик павич (Aglais io, раніше Inachis io) — метелик родини Сонцевики (Nymphalidae). Широковідомий завдяки своєму яскравому забарвленню та доволі великим розмірам (розмах крил до 5 см). Видову латинську назву метелик отримав на честь Іо — коханки Зевса, жриці Гери.

Опис[ред. | ред. код]

Розмах крил від 45-62 мм. Крила червоно-руді. На передньому крилі зверху велике темно-іржаве округле поле, оточене нечіткими жовтими, білими і голубими штрихами, а на задньому зверху є велика кругла сіро-голуба пляма, облямована білуватим кільцем — «павичі вічка». Нижня поверхня крил майже однобарвна, коричнево-бура, темна. Статевий диморфізм невиразний.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Метелики з'являються в кінці червня, літають до пізньої осені, зимують. На півдні за літо розвивається два покоління. Зимує в підвалах, печерах на стадії імаго, тому трапляється вже рано навесні, коли виходить зі схованок для відкладення яєць. Самка може відкладати до 500 яєць за одну кладку. Яйця відкладаються на зворотний бік листя купками по 100—300 штук. Колір яєць світло-зелений. Гусениці чорного кольору з дрібними білими цятками. Лялечка сіро-зеленого або коричневого кольору.

Гусениця павичого ока (Aglais io)

Гусениці живляться кропивою та хмелем, зрідка зустрічаються на малині. Гусениці іноді утворюють колонії до декількох десятків особин, що мешкають у спільному коконі з павутиння. Імаго живляться нектаром багатьох видів рослин, в першу чергу метелики віддають перевагу квіткам бодяка, чабрецю, а також живляться соком, що витікає з дерев або фруктів.

Поширення[ред. | ред. код]

Розповсюджений вид, зустрічається в помірному та субтропічному поясі Європи, помірному поясі Азії, в тому числі на Японському архіпелазі. В Україні поширений повсюдно (наприклад масові популяції спостерігаються на території НПП Кременецькі гори[1][2]). Живе в різноманітних місцях: від скелястих гірських ділянок, степів, лісів до окультурених ландшафтів і населених пунктів.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Метелик Сонцевик павиче око на нашій клумбі +відео – Національний природний парк "Кременецькі гори" (укр.). Архів оригіналу за 23 квітня 2019. Процитовано 18 квітня 2019. 
  2. Кременецькі гори Національний природний парк (18 квітня 2019). метелик (бабочка) Сонцевик павиче око, сонцевик павич (Inachis io) - Кременецькі гори. Архів оригіналу за 18 квітня 2019. Процитовано 18 квітня 2019. 

Посилання[ред. | ред. код]