Гедеон (Балабан): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 79: Рядок 79:
* [http://www.history.org.ua/?l=EHU&verbvar=Balaban_H&abcvar=2&bbcvar=1 Електронна енциклопедія історії України на сайті Інституту історії України Національної академії наук України]
* [http://www.history.org.ua/?l=EHU&verbvar=Balaban_H&abcvar=2&bbcvar=1 Електронна енциклопедія історії України на сайті Інституту історії України Національної академії наук України]
* ''Рева Л. Г.'' Матеріали до українського біографічного словника. Балабан Гедеон // Українська біографістика. Збірник наукових праць. — № 2, 1999. — С. 70—73.
* ''Рева Л. Г.'' Матеріали до українського біографічного словника. Балабан Гедеон // Українська біографістика. Збірник наукових праць. — № 2, 1999. — С. 70—73.

== Примітки ==
{{reflist}}


[[Категорія:Українські православні єпископи]]
[[Категорія:Українські православні єпископи]]
[[Категорія:Балабани]]
[[Категорія:Народились 1530]]
[[Категорія:Народились 1530]]
[[Категорія:Померли 1607]]
[[Категорія:Померли 1607]]

Версія за 11:12, 15 липня 2013

Єпископ Гедеон
Екзарх Руської церкви
1597 — 10 лютого 1607
Церква: Константинопольська православна церква
Попередник: Кирило Терлецький (екзарх)
Михайло Рогоза (митрополит Київський)
Наступник: Єремія Тиссаровський
Єпископ митрополії Галицької, владика Львівський і Кам'янець-Подільський
1565 (1576) — 10 лютого 1607
Церква: Константинопольська православна церква
Київська митрополія
Попередник: Арсеній Балабан
Наступник: Єремія Тиссаровський
 
Діяльність: священник
Ім'я при народженні: Балабан Григорій Маркович
Народження: 1530
Львів, Руське воєводство, Королівство Польське
Смерть: 10 лютого 1607
Львів, Руське воєводство, Річ Посполита
Похований: Унівський монастир
Батько: Арсеній Балабан
 
Автограф:

CMNS: Гедеон у Вікісховищі

Його преосвященство кир Гедео́н (в миру — Балаба́н Григо́рій Ма́ркович; *1530 — †10 лютого 1607) — український церковний і політичний діяч, архієрей Константинопольської православної церкви. З 1565 (номінально; реально — з 1576) року єпископ Галицький, Львівський і Кам'янець-Подільський. Після Берестейської унії 1596 року — екзарх Константинопольського патріарха для українських земель, фактичний керівник Київської митрополії. Представник роду Балабанів.

Був палким противником унії і оборонецем православної церкви від окатоличення.

Біографія

Григорій Балабан народився у 1530 році. Походив з дрібних українських шляхтичів. Його батьком був Арсеній Балабан, попередній єпископ Галицький і Львівський.

У 1565 р. (за іншими данними, у 1566) році, після смерти батька, стає єпископом Галицьким, Львівським і Кам'янець-Подільським; спершу номінально, з 1576 року — реально. Згодом став власником значних маєтків.

В 1582 році виступив проти запровадження в Україні григоріанського календаря. 1585 році допоміг Львівському братству відновити (викупити) друкарню Івана Федорова. Однак, після того, як у 1586 році патріарх Антіохійський Йоаким IV Доу надав братству ставропігію, почав вести з ним боротьбу. Зокрема, неврегульованим було питання про власність над Онуфріївським та Унівським монастирями (був архимандритом останнього[1]).

Митрополит Київський Михайло Рогоза, згодом і Берестейський церковний собор 1590 року та патріарх Константинопольський вирішили суперечку на користь братства. Гедеон Балабан звернувся до польського короля Сиґізмунда III Вази з проханням призначити комісію для перегляду цієї справи. Після цього, за згодою патріарха, митрополит М.Рогоза оголосив про звільнення Гедеона з кафедри і зняття сану за те, що він не підкорився ні митрополиту, ні Собору, ні патріарху, а виніс церковну суперечку на світський суд. Гедеон Балабан не підкорився цьому рішенню.

1590 року єпископ Гедеон брав участь у переговорах про з'єднання Київської православної митрополії з католицькою церквою; став ініціатором наради єпископів Холмського і Белзького Діонісія Збіруйського, Луцького Кирила Терлецького, Пінського і Турівського Леонтія Пельчинського, яка проходила у Белзі, де вперше було піднято питання про об'єднання (унію) православної та католицької церков. У 15911594 роках королю Сиґізмунду III Вазі і Папі Римському Клименту VIII надійшло кілька грамот з проханням про введення унії для православних Польщі, де були підпис і печатка Гедеона.

У 1595 році на з'їзді духівництва Галицько-Львівської єпархії єпископ оголосив, що, за прикладом вищого духівництва, він визнає зверхність папи Римського. Після цього прихильник унії митрополит Михайло Рогоза відновив його в єпископських правах і відмінив свої попередні рішення на користь Успенського братства.

Незабаром єпископ Гедеон різко змінив погляди. На Берестейському соборі 1596 року він став на боці Василя-Костянтина Острозького, тобто, проти унії, на цій позиції лишився аж до смерті.

Після 1596 року, поряд з єпископом Перемиським Михайлом Копистенським, залишився єдиним православним ієрархом в Речі Посполитій. За це був відлучений від церкви уніатським митрополитом Київським Михайлом Рогозою. Проте, патріах Константинопольський Мелетій призначив Гедеона своїм екзархом для українських земель з титулом «екзарх Руської церкви», фактично — місценаглядачем Київського митрополичого престолу і першоієрархом всіх православних країни.

На початку 1596 року Гедеон відкрив у своєму маєтку в селі Стрятині греко-слов'янську школу, а у 1604 році разом з небожем Федором Балабаном — друкарню. Дбав про шкільництво, боровся з забобонністю, видавав церковні книги, зокрема:

Під кінець життя намагався зробити своїм наступником свояка, унівського архимандрита Ісаю Балабана (кандидатуру відкинуло Львівське братство).

Помер 10 лютого 1607 року.

Джерела

Примітки

  1. Вечерський В. Українські монастирі.- К., Харків:ТзОВ «Інформаційно-аналітична аґенція «Наш час»», ВАТ «Харківська книжкова фабрика «Глобус»»,2008.-400с.,іл. ISBN 978-966-1530-06-4, ISBN 966-8174-12-7 (серія) стор. 350