Теорема Віталі про покриття

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Теорема Віталі про покриття у теорії міри стверджує про можливість покриття майже всієї підмножини E у сім'єю множин, що взаємно не перетинаються і є частиною «покриття Віталі» множини E.

Покриття майже всієї множини означає за винятком підмножини міри нуль. Початково теорема була доведена для міри Лебега λd на але існують варіанти теореми для інших мір. Загальне твердження для міри Лебега вперше було дане Лебегом[1] [2], оригінальний результат Віталі розглядав покриття гіперкубами. [2]

Необхідні означення[ред. | ред. код]

Покриття V підмножини E простору називається покриттям Віталі, якщо для всіх точок x множини E у V існує послідовність множин, що прямує до x[3], тобто множин, що містять x і діаметр яких прямує до 0.

Якщо V є покриттям Віталі підмножини E деякої відкритої множини у то сім'я елементів V, що містяться у цій відкритій множині знову є покриттям Віталі множини E.

Для загального твердження необхідно ввести поняття регулярної множини[4].

Вимірна множина F у називається γ-регулярною (в сенсі Лебега), для деякої константи γ > 0, якщо існує відкрита куля B для якої

Сім'я множин називається регулярною якщо всі її множини є γ-регулярними для деякої спільної константи γ. Кулі (для довільної норми) утворюють регулярну сім'ю у , як і прямокутники у відношення сторін яких знаходиться між деяким додатним дійсним числом і його оберненим. Натомість сім'я всіх прямокутників не є регулярною.

Регулярним покриття в сенсі Віталі[2] підмножини E у називається сім'я V підмножин така, що для всіх точок x у E, існує регулярна послідовність множин V, яка «прямує до x» (константа регулярності може при цьому не бути однаковою для всіх x).

Твердження для міри Лебега[ред. | ред. код]

Нехай E (не обов'язково вимірна) підмножина у і V є регулярним покриттям в сенсі Віталі множини E замкнутими підмножинами. Тоді у V можна вибрати не більш, ніж зліченну підсім'ю D множин, що взаємно не перетинаються і для якої

Доведення для випадку, якщо елементами V є замкнуті кулі[ред. | ред. код]

Без втрати загальності можна припустити, що всі радіуси куль із V є меншими 1. Згідно леми Віталі про нескінченні покриття у V можна вибрати не більш, ніж зліченну множину куль D елементи якої взаємно не перетинаються і кожна куля B із V перетинається із кулею B' у D для якої B ⊂ 5B'.

Позначимо B(r) відкриту кулю радіуса r. Необхідно довести, що для всіх r > 0, множина Z точок у EB(r), що не належать жодній кулі із D має міру нуль.

Позначимо (Fn) підмножину куль із D які мають непорожній перетин із B(r). Оскільки їх радіуси є меншими 1, то їх об'єднання є підмножиною кулі B(r + 2) і, оскільки вони взаємно не перетинаються, сума їх мір є скінченною. Тому для всіх ε > 0 існує ціле число N для якого

Позначимо K = F0 ∪ … ∪ FN. Для кожної точки z у Z, оскільки z належить множині E і відкритій множині B(r)\K, вона також належить деякій кулі B із V, що міститься у B(r)\K. Ця куля B є підмножиною 5B' для деякої кулі B' у D, яка має непустий перетин із B B(r)\K, тобто є рівною Fn для деякого n > N. Тому і:

Оскільки ці нерівності виконуються для всіх ε > 0, то Z є множиною міри нуль. Загалом твердження випливає з того, що множину E можна покрити зліченною кількістю куль B(r) і об'єднання зліченної кількості множин міри нуль є множиною міри нуль.

Доведення для загального випадку[ред. | ред. код]

Припустимо спершу, що E є обмеженою множиною, тобто міститься у деякій відкритій кулі B і в означенні регулярного покриття Віталі можна обрати єдину константу регулярності для всіх точок E.

Без втрати загальності вважатимемо, що всі замкнуті множини із V також містяться у кулі B.

Індуктивно побудуємо послідовність (Fn) (скінченну чи нескінченну) елементів V. Для кожного натурального числа n, позначимо Vn множину елементів V, які не перетинаються із жодним елементом Fk для 0 ≤ k < n. Якщо Vn є порожньою множиною, то побудова завершується. В іншому випадку позначимо δn верхню межу мір елементів Vn і виберемо як Fn деякий елемент Vn із мірою більшою, ніж δn/2.

Оскільки елементи Fn попарно не перетинаються і містяться у B, сума чисел δn є скінченною і зокрема δn → 0, а тому жоден з елементів V не належить усім Vn.

Зроблені гіпотези регулярності дозволяють для кожного елемента F у V вибрати кулю BF, радіуса rF, що містить F і міра якої є рівною мірі F поділеній на γ. Далі доведення схоже до попереднього: для всіх F у V, якщо n є таким цілим числом, що F належить Vn але має непустий перетин із Fn то з цього перетину випливає, що де

Це випливає з того, що:

До того ж:

Як і в попередньому доведенні звідси випливає, що множина точок E які не належать жодній із множин Fn має міру нуль.

Для загального випадку для кожного цілого числа n > 0, позначимо En множину точок E із відстанню не більшою n від початку координат і константою регулярності більшою від 1/n. Достатньо рекурентно задати послідовність (Dn) не більш, ніж зліченних сімей елементів V, таку що об'єднання D містить елементи, що взаємно не перетинаються і для всіх n:

Для побудови Dn, достатньо застосувати попередній результат до обмеженої множини

регулярного в сенсі Віталі покриття елементами з V константа регулярності яких є більшою 1/n і які попарно не перетинаються із елементами з попередніх Dk.

Твердження для міри Гаусдорфа[ред. | ред. код]

Існує варіант теореми для міра Гаусдорфа.[5].

Нехай є Hs-вимірною множиною і V є покриттям Віталі множини E. Тоді у V можна вибрати не більш, ніж зліченну сім'ю D множин, що взаємно не перетинаються і для якої або або }

Якщо додатково E має скінченну s-міру Гаусдорфа то для всіх ε > 0, можна вибрати D так, що:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Lebesgue, Henri (1910), Sur l'intégration des fonctions discontinues, Annales Scientifiques de l'École Normale Supérieure, 27: 361—450, JFM 41.0457.01
  2. а б в (Saks, 1937, § IV.3)
  3. Saks, Stanislaw (1937), Theory of the Integral (англ.), Dover, с. 106
  4. Pollard, David (2001), A User's Guide to Measure Theoretic Probability, CUP, с. 68, ISBN 9780521002899
  5. Falconer K. J. The geometry of fractal sets. ст. 11

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]