Томас Ікінс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Томас Ікінс
англ. Thomas Eakins

При народженні Томас Каупертуейт Ікінс
Народження 25 липня 1844(1844-07-25)
Філадельфія
Смерть 25 червня 1916(1916-06-25) (71 рік)
  Філадельфія
Поховання цвинтар «Вудлендс»d
Країна США США
Жанр живопис
Навчання Пенсільванська академія образотворчих мистецтв
Діяльність художник, скульптор, фотограф, art educator
Напрямок реалізм
Роки творчості 1869[1]1916[1]1916[1]
Вплив на Вільям Кендалл
Вчитель Жан-Леон Жером і Леон Бонна
Відомі учні Thomas Pollock Anshutzd, Амелія ван Бюрен і Carol Storckd
Працівник Дрексельський університет і Пенсільванська академія образотворчих мистецтв
Твори Шахісти, The Gross Clinicd, Swimmingd, Max Schmitt in a Single Sculld і Miss Amelia Van Burend
У шлюбі з Susan Macdowell Eakinsd[2]
Роботи в колекції Міннеаполіський інститут мистецтваd, Художній інститут Чикаго, Музей мистецтв Нельсона-Аткінсаd, Національна галерея мистецтв, Музей мистецтва Метрополітен[3], Музей мистецтв Філадельфії, Photography Collectiond, Amon Carter Museum of American Artd, Crystal Bridges Museum of American Artd, Phillips Collectiond, Художня галерея Єльського університету, Addison Gallery of American Artd, Музей мистецтв Індіанаполіса, Музей мистецтв округу Лос-Анжелес, Галерея мистецтв Коркоран, Витончено-мистецькі музеї Сан-Франциско, The Hyde Collectiond, Смітсонівський музей американського мистецтва, Пенсільванська академія образотворчих мистецтв, Музей Гіршгорна і сад скульптур, Honolulu Museum of Artd, Музей образотворчих мистецтв, Бруклінський музей, Національна портретна галерея США, Художній музей Вірджинії, Музей мистецтв Карнегіd, Вустерський музей мистецтв, Taubman Museum of Artd, Музей мистецтв Цинциннаті, Currier Museum of Artd, Клівлендський музей мистецтв, Детройтський інститут мистецтв, Художня галерея Олбрайт-Ноксd, Художній музей Джорджіїd, Художній музей Сієтла, Музей мистецтв Толедо, Художній музей Сент-Луїса, Далласький музей мистецтв, Gilcrease Museumd, Музей д'Орсе, Бостонський музей образотворчих мистецтв, Mildred Lane Kemper Art Museumd, Гарвардський художній музей, Princeton University Art Museumd, Reynolda House Museum of American Artd, Художній музей Фогга[d], Wadsworth Atheneum Museum of Artd, Національна академія дизайну, Денверський художній музей, Нью Бритн музей американського мистецтва і Музей Ґетті
Сайт thomaseakins.org

CMNS: Томас Ікінс у Вікісховищі

Томас Ікінс (англ. Thomas Cowperthwaite Eakins; 25 липня 1844 — 25 червня 1916) — американський художник-реаліст, скульптор, викладач образотворчого мистецтва. Він визнаний одним із найважливіших художників в історії американського мистецтва.

Біографія[ред. | ред. код]

Томас Ікінс народився у Філадельфії, де й працював та прожив майже усе своє життя. Згодом його сім'я переїхала до Пенсильванії. Там Ікінс закінчив Пенсельванську академію, а потім у 1866—1870 роках удосконалював свою майстерність у Європі, переважно в Парижі під керівництвом Жан-Леона Жерома. З 1876 року викладав у своїй рідній академії, в 1882 році став її директором. Однак протягом тривалої викладацької кар'єри у Ікінса виникали непорозуміння з опікунською радою Академії через те, що Ікінс концентрувався на вивченні і зображенні оголеної натури і проявляв не співзвучне епосі вільнодумство (студенти Ікінса позували один одному в оголеному вигляді). У 1886 році Ікінса був звільнений за те, що в класі, де займалися не тільки студенти, а й студентки, поставив чоловіка-натурника в повністю оголеному вигляді, без фігового листка. Заняття Ікінса продовжилися в Філадельфійської Лізі студентів, які вивчають мистецтво (Philadelphia's Art Students League).

У живописі Ікінса та його фотографіях оголене і напівоголене тіло (найчастіше чоловіче) займає визначне місце. Йому належить безліч зображень спортсменів, особливо веслярів і борців. Особливий інтерес Ікінса викликала передача рухів людського тіла, з чим частково пов'язане його захоплення фотографією; багатьом відомим картинам Ікінс (в тому числі «Аркадії» 1883 рік) передували фотографічні «етюди».

Серед найважливіших робіт Ікинс — портрети в багатофігурних оточенні, в тому числі знаменита «Клініка Гросса» (1875), що зображає відомого філадельфійського хірурга Семюела Гросса, керівного операцією з видалення частини кістки зі стегна пацієнта, перед заповненим студентами амфітеатром медичної академії . Героїчна фігура доктора Гросса прочитується як гімн досягненням людської думки. Ця картина, одна з найбільш великоформатних робіт художника (244х198 см), викликала не надто теплий почуття в сучасників, шокованих зображенням на картині хірургічної процедури, і була продана всього за 200 доларів. Але у 2006 році, коли картина була знову виставлена на продаж і її захотіла придбати Національна галерея мистецтв у Вашингтоні, у Філадельфії був оголошений збір коштів для того, щоб зберегти «Клініку Гросса» в рідному місті Ікінса; були зібрані 30 мільйонів доларів, що дозволили Філадельфійському музею мистецтв і Пенсильванськії Академії витончених мистецтв придбати картину в спільне володіння за загальну суму 68 мільйонів доларів.

Також Ікінс намалював ряд значних портретів, в тому числі портрет Уолта Уїтмена (1887—1888), який поет вважав найкращим. Серед відомих учнів художника — Вільям Кендалл і Еліс Кент Стоддард.

Примітки[ред. | ред. код]