Унісекс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Стиль «унісекс» (англ. unisex; також «юнісекс») з'явився в результаті зміни чоловічої і жіночої ролі в суспільстві. Він визначає зовнішній вигляд людини, включаючи одяг (штани, джинси, шорти), взуття (уггі, кросівки, кеди, мокасини), зачіску, макіяж і парфум. Головна риса всіх речей цього стилю — це повна відсутність ознак, що вказують на статеву приналежність їх власника.

Слід зазначити, що, через анатомічні відмінності між чоловіком і жінкою, щільно прилеглий одяг (труси, рукавички, джинси, штани, сорочки, піджаки), як правило, мають різний розкрій (співвідношення частин) для «чоловічого» ​​і «жіночого» варіантів, незважаючи на зовнішню схожість. Однак верхній (куртки, шапки), просторий (шорти, халати, спецівки) і обтягуючий (футболки, водолазки) той же самий одяг часто може бути використаний як чоловіками, так і жінками.

Унісекс буває: класичний, вуличний, протестний, глобалістський, мілітарі. Перший масовий «безстатевий» одяг — джинси.

Виникнення і розвиток[ред. | ред. код]

Стиль унісекс став розвиватися на заході в 1960-ті роки, коли джинси перестали бути одягом робітників, ковбоїв і непокірної молоді. Тренд дуже швидко увійшов в моду під заголовком «для нього і для неї».

Одяг унісекс[ред. | ред. код]

До класичного унісекс-одягу відносяться:

Більш того, багато речей в стилі мілітарі і сафарі можна віднести до унісекс-одягу.