Метросексуал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Метросексуа́л (англ. Metrosexual) — термін, введений у 1994 році (разом з іменником «метросексуальність») британським журналістом Марком Сімпсоном для позначення сучасних чоловіків будь-якої сексуальної орієнтації, що мають яскраво виражений естетичний смак і що витрачають інколи багато часу і грошей на удосконалення свого зовнішнього вигляду та способу життя.[1]

Термін «метросексуал» — протилежність термінові «мачо». Метросексуали — шанувальники усього витонченого, прекрасного, піклуються про свою зовнішність, відвідують косметичні салони, дотримуються моди.

У перекладі з американського сленгу слово «метросексуал» виникло в результаті об'єднання двох слів: мегаполіс і стать. Метросексуал — це чоловік, який ретельно стежить за собою — фігурою, зовнішністю, стилем в одязі. Головна відмінність таких чоловіків від звичайних — вдосконалення себе і свого зовнішнього вигляду — це їх мета в житті. Вони люблять ходити в магазини, стежать за станом шкіри і волосся, використовують дорогі парфуми і навіть користуються декоративною косметикою.[2]

У XIX столітті схожий культурний феномен був відомий під назвою денді. Пізніше з'явився ідеологічно протилежний термін — «ретросексуал»[3], чоловік, що дотримується традиційних поглядів на відносини з жінками і чоловічою манерою вдягатися.

Відомі метросексуали:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Марк Сімпсон. «Here come the mirror men». The Independent (Лондон), стор.22 (15 листопада 1994)

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Collins, William. Metrosexual. Collins Unabridged English Dictionary. Harper Collins. Архів оригіналу за 7 квітня 2011. Процитовано 6 квітня 2011.
  2. metrosexual (28 лютого 2018). Метросексуал: кто это такой, как отличить от обычного парня. Мужской блог - Метросексуал (ru-RU) . Архів оригіналу за 24 вересня 2020. Процитовано 19 листопада 2019.
  3. Retrosexual (англійською) . Архів оригіналу за 5 лютого 2012.

Посилання[ред. | ред. код]