Хуан Фландес

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хуан де Фландес (майстер з Генту)
Juán de Flandes

При народженні Juán de Flandes (?)
Народження 1460(1460)
Гент (?)
Смерть 1519(1519)
  Валенсія
Національність фламандець
Країна Іспанія
Жанр портрет
Діяльність художник
Напрямок іспано-фламандська школа живопису
Покровитель Ізабелла I Кастильська
Твори портрети, релігійний живопис
Роботи в колекції Музей Прадо, Музей Тіссен-Борнемісса, Національна галерея мистецтв, Музей мистецтва Метрополітен[1], Музей Соумаяd, Берлінська картинна галерея, Національна галерея, Музей історії мистецтв, Фонд Барнса, Музей мистецтв Цинциннаті, Клівлендський музей мистецтв, Женевський музей мистецтва і історії, Детройтський інститут мистецтв, Національний музей Сербії, Музей Маєра ван дер Берга, Національна галерея і Епслі-хаус

CMNS: Хуан Фландес у Вікісховищі

Хуан де Фла́ндес (близ. 1460 — 1519) — іспанський художник нідерландського походження, один з найголовніших представників Відродження в Іспанії.

Канва біографії[ред. | ред. код]

Справжнє ім'я художника залишилось невідомим. Відомі варіанти «Ян з Фландрії», «Ян Салерт», «Майстер з Генту».

Точні роки життя невідомі, народився близько 1460 року. Уперше згаданий у документах 1496 року в розрахункових відомостях королеви Ізабели Кастильської. 1498 року вже став придворним художником королеви. Посаду придворного художника зберігав до смерті королеви Ізабели Кастильської у 1504 році. За цей період праці встиг створити декілька портретів королівської династії та їх родичів. У портретах відрізнявся реалізмом і не схильністю прикрашати моделі, навіть із королівських родин.

З 1505 року відомо, що працював у місті Саламанка, де виконав декілька творів по замовах для Саламанкського університету. Для міського собору виконав вівтар «Святий Мігель».

1509 року отримав замову від єпископа Хуана Родрігеса де Фонсеки на ретабло для собору в місті Валенсія. Ретабло для собору мало 12 частин і масштабність. Відомо, що і надалі працював у Валенсії. Точної дати смерті невідомо, можливо, помер до жовтня 1519 року у Валенсії.

Разом із Зіттовим працював в Іспанії серед перших художників раннього відродження.

Галерея вибраних творів[ред. | ред. код]

«Благовіщення». Художній музей Цинциннаті, США.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]


  1. https://www.metmuseum.org/art/collection/search/436802