Яї Боні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Яї Боні
Yayi Boni
Яї Боні
Яї Боні
Інавгурація Яї Боні
Прапор
Прапор
Президент Беніну
6 квітня 2006 — 6 квітня 2016
Попередник: Матьє Кереку
Наступник: Патріс Талон
Голова Африканського Союзу
29 січня 2012 — 27 січня 2013
Попередник: Теодоро Обіанг Нгема Мбасого
 
Народження: 1 липня 1952(1952-07-01)[1][2][3] (71 рік)
Tchaouroud, Боргу, Бенін
Країна: Бенін
Релігія: Євангельські християни
Освіта: University of Abomey-Calavid, Університет Париж IX, Орлеанський університет і Університет Шейха Анти Діопа
Партія: незалежний політик
Шлюб: Chantal Yayid
Нагороди:
Кавалер ордена «За заслуги» Grand Cross with Collar of the Order of the White Rose of Finland Великий хрест Національного ордена Беніну Commander of the National Order of Benin Grand Cross of the National Order of the Ivory Coast National Order of Niger Commander of the National Order of the Lion Algerian National Order of Merit, Atheer rank National Order of Chad Commander of the National Order of Mali Національний орден

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Томас Яї Боні (фр. Thomas Yayi Boni, нар. 1 липня 1952, Чауру) — президент Беніну з 6 квітня 2006 року до 6 квітня 2016, замінив на цьому посту Матьє Кереку. Голова Африканського Союзу з 29 січня 2012 року до 27 січня 2013. На цій посаді його замінив Гайле Мар'ям Десалень

Біографія[ред. | ред. код]

Боні народився в Чауру, Боргу, департаменті північного району французької колонії Дагомеї. Здобув освіту в Параку, а потім навчався на економічному факультеті Національного університету Беніну. Вивчав банківську справу в Дакарі, Сенегал, а потім економіку й політологію в Орлеанському університеті у Франції та в Університеті Парижа, де він здобув докторський ступінь з економіки 1976 року.

Боні з 1980 до 1988 року працював у Центральному банку держав Західної Африки, ставши заступником директора у штаб-квартирі, що розміщується в Дакарі. 1988 року він став заступником директора Центру банківських досліджень з професійного розвитку в Західній Африці, в Дакарі. З 1992 до 1994 року він працював у кабінеті президента Беніну Нісефора Согло, відповідав за грошово-кредитну й банківську політику. Зрештою, 1994 року його було призначено на пост голови Західноафриканського банку розвитку (ЗАБР), за працю в якому був нагороджений національним орденом за заслуги Французької Республіки.

В першому турі президентських виборів, що відбулись 5 березня 2006 року, за Боні було віддано 32 відсотки голосів. Його найближчий суперник, Адрієн Хунгбеджі, отримав 25 відсотків. Решта двадцять шість кандидатів, які узяли участь у виборах здобули значно меншу кількість голосів. У другому турі виборів, що відбувся 19 березня, Боні переміг, набравши 75 відсотків голосів виборців.

Походить з мусульманської родини[4], нині Боні перейшов у протестантську віру. Він має п'ятьох дітей, а його дружина Шанталь (уроджена де Соуза), яка народилась у портовому місті Уїда, є племінницею колишнього політичного лідера країни Поля-Еміля де Соузи.

Замах[ред. | ред. код]

15 березня 2007 року Яї Боні вижив після замаху на його життя. На його охорону було здійснено напад неподалік від селища Ікемон під час повернення з мітингу в ході передвиборчої кампанії в місті Уессе перед парламентськими виборами. Нападники перекрили дорогу поваленими деревами й обстріляли автомобіль, в якому мав перебувати президент, однак Боні того дня їхав в іншій машині. Декого з його охоронців було поранено під час перестрілки з нападниками.[5] Однак ця інформація не є цілком достовірною, оскільки всі джерела посилаються на офіційну інформацію президентської адміністрації. Перевірка цієї інформації донині залишається неможливою.

У вересні 2021 року Патріс Талон і Томас Боні Яї, політичні союзники, які стали близькими ворогами, зустрілися в палаці Марина в Котону. Під час цього тету-а-тету Томас Боні Яї представив Патрісу Талону ряд пропозицій та прохань, зокрема, щодо звільнення «політичних затриманих».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Енциклопедія Брокгауз
  2. Roglo — 1997. — 9000000 екз.
  3. Munzinger Personen
  4. Yayi Boni is Benin's next President. Архів оригіналу за 29 серпня 2018. Процитовано 23 липня 2012.
  5. «Shooting of the Presidential Convoy and attempted assassination of President Yayi Boni» [Архівовано 27 вересня 2007 у Wayback Machine.], Yayiboni.com, 03/16/2007.