Відслонення нижнього сармату в селі Залісці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Відслонення нижнього сармату в селі Залісці
(пам'ятка природи)
Країна  Україна
Розташування Тернопільська область,
Кременецький район,
с. Залісці
Найближче місто Шумськ
Площа 0,5 га
Засновано 1977 р.
Оператор «Залісся»

Відслонення нижнього сармату в селі Залісці — геологічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Розташована в селі Залісці Кременецького району Тернопільської області, на лівому схилі потічка за 200 м від старого млина.

Площа — 0,5 га. Оголошене об'єктом природно-заповідного фонду рішенням виконкому Тернопільської обласної ради від 14 березня 1977 року № 131[1]. Перебуває у віданні сільськогосподарського підприємства «Залісся».

Під охороною — відслонення нижньосарматських пісковика, у верхній частині якого трапляються стяжіння і брили щільних вапняковистих пісковиків із кристалами кальциту, що переповнені піщинками кварциту. Розміри їх від 0,3-0,5 до 3-4 см, колір сірий, поверхня граней шерехата від дрібних піщинок, що становлять 55-60 % обсягу кристалів; кварцовий пісок, який містить стяжіння, ясно-сірий, майже білий, дрібносередньозернистий. Піщана товща перекрита вапняковистими пісковиками, ясно-сірими, плитчастими з прошарками піску.

В Україні такі кристали виявлені лише в околицях Шумська, окремі знахідки відомі з околиць Рівного та Кременця.

За межами України знайдені у США (шт. Дакота), Франції (біля м. Фонтенбло). Кристали кальциту з включенням піску викликають зацікавлення вчених як надзвичайно рідкісні утворення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://ecoternopil.gov.ua/data/Schum.doc[недоступне посилання з травня 2019]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]