Голуб (сузір'я)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Голуб
Голуб
Голуб
Латинська назва Columba
Род. відмінок Columbae
Скорочення Col
Пряме піднесення 6год хв
межі від 5год 00хв до 6год 35хв
Схилення -35° '
межі від -43° ' до -27° 15'
Площа 270 кв.град.(54)
Зорі 1 яскравіших від 3m
18 яскравіших від 5,5m
Найяскравіша зоря Альфа Голуба 2,65m
Метеорні потоки немає
Суміжні сузір'я
Спостерігається в широтах між +47° i −90°
Увечері найкраще спостерігати протягом грудня, січня
Існує з 1592. Запропоноване Планціусом
Голуб неозброєним оком.

Го́луб (лат. Columba) — сузір'я південної півкулі неба. Розташоване на південь від сузір'їв Великого Пса і Зайця. Містить 71 зорю видиму неозброєним оком.

Сузір'я Голуба (та інші сузір'я) із «Дзеркала Уранії», набору тематичних карток опублікованого у Лондоні, бл. 1825 року.

Нове сузір'я. Створене у 1592 році голландським астрономом Петером Планціусом, який таким чином відокремив від великого сузір'я Великого Пса групу зірок, та позначив їх на вставках до своєї карти світу як сузір'я Ноєва Голубка. Під цією ж назвою включене до Уранометрії Йоганна Байєра 1603 року.

Література[ред. | ред. код]

Голуб // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 1154. — ISBN 966-613-263-X.

Див. також[ред. | ред. код]

Список зірок сузір'я Голуба

Посилання[ред. | ред. код]

WIKISKY.ORG: Голуб [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.]


88 сучасних сузір'їв
АндромедаБлизнятаВелика ВедмедицяВеликий ПесВізничийВітрилаВовкВодолійВолопасВолосся ВеронікиВоронГеркулесГідраГодинникГолубГончі ПсиДельфінДіваДраконЕріданЄдинорігЖертовникЖивописецьЖирафЖуравельЗаєцьЗмієносецьЗміяЗолота РибаІндіанецьКассіопеяКитКільКозорігКомпасКормаКосинецьЛебідьЛевЛетюча РибаЛисичкаЛіраМала ВедмедицяМалий КіньМалий ЛевМалий ПесМікроскопМухаНасосОвенОктантОрелОріонПавичПегасПерсейПівденна ГідраПівденна КоронаПівденна РибаПівденний ТрикутникПівденний ХрестПівнічна КоронаПічРайський ПтахРакРибиРисьРізецьСекстантСіткаСкорпіонСкульпторСтолова ГораСтрілаСтрілецьТелескопТелецьТерезиТрикутникТуканФеніксХамелеонЦентаврЦефейЦиркульЧашаЩитЯщірка