Геркулес (сузір'я)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Геркулес
Геркулес
Геркулес
Латинська назва Hercules
Род. відмінок Herculis
Скорочення Her
Пряме піднесення 17год хв
межі від 15год 45хв до 18год 52хв
Схилення 30° '
межі від 4° ' до 51° 30'
Площа 1225 кв.град.(5)
Зорі 2 яскравіших від 3m
75 яскравіших від 5,5m
Найяскравіша зоря β Геркулеса (Корнефорос) 2,78m
Метеорні потоки Тау-Геркуліди
Суміжні сузір'я
Спостерігається в широтах між +90° i −38°
Увечері найкраще спостерігати протягом червня
Існує з античності. Запропоноване
Сузір'я Геркулес неозброєним оком.

Геркуле́с (лат. Hercules) — сузір'я Північної півкулі неба. П'яте за площею сузір'я з тих, що використовуються сьогодні в астрономії.

Історія[ред. | ред. код]

Відоме зі стародавніх часів. Включене в каталогу зоряного неба «Альмагест» стародавнім астрономом Птолемеєм ще в II столітті під назвою «Схилений на колінах». Свою назву Геркулес воно отримало з римської міфології, яка, у свою чергу, запозичила героя Геракла з грецької міфології.

Сузір'я Геркулеса та Північна Корона із «Дзеркала Уранії», набору карток сузір'їв опублікованого в Лондоні, бл. 1825 р.

У сузір'ї Геркулеса розташований апекс Сонячної системи.

Цікаві об'єкти[ред. | ред. код]

На орбітах 11 зір сузір'я Геркулеса відкрито планети.

У сузір'ї містяться два з найпомітніших кулястих скупчень: M13 — найяскравіше кулясте скупчення північної півкулі (містить близько 300 000 зір), яке в ясну ніч можна спостерігати навіть неозброєним оком між зорями η і ζ, а також скупчення M92.

16 червня 2018 року в сузір'ї Геркулеса виявлено великий швидко розширюваний астрономічний спалах AT2018cow (на момент відкриття видима зоряна величина m = 14.739), розташування якого збігається з галактикою CGCG 137-068.

Література[ред. | ред. код]

Геркулес // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 109. — ISBN 966-613-263-X.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

WIKISKY.ORG: Геркулес [Архівовано 5 березня 2016 у Wayback Machine.]


88 сучасних сузір'їв
АндромедаБлизнятаВелика ВедмедицяВеликий ПесВізничийВітрилаВовкВодолійВолопасВолосся ВеронікиВоронГеркулесГідраГодинникГолубГончі ПсиДельфінДіваДраконЕріданЄдинорігЖертовникЖивописецьЖирафЖуравельЗаєцьЗмієносецьЗміяЗолота РибаІндіанецьКассіопеяКитКільКозорігКомпасКормаКосинецьЛебідьЛевЛетюча РибаЛисичкаЛіраМала ВедмедицяМалий КіньМалий ЛевМалий ПесМікроскопМухаНасосОвенОктантОрелОріонПавичПегасПерсейПівденна ГідраПівденна КоронаПівденна РибаПівденний ТрикутникПівденний ХрестПівнічна КоронаПічРайський ПтахРакРибиРисьРізецьСекстантСіткаСкорпіонСкульпторСтолова ГораСтрілаСтрілецьТелескопТелецьТерезиТрикутникТуканФеніксХамелеонЦентаврЦефейЦиркульЧашаЩитЯщірка