Гідра (сузір'я)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гідра
Гідра
Гідра
Латинська назва Hydra
Род. відмінок Hydrae
Скорочення Hya
межі від 8год 05хв до 14год 55хв
Схилення -20° '
межі від -35° ' до 7° '
Площа 1303 кв.град.(1)
Зорі 2 яскравіших від 3m
66 яскравіших від 5,5m
Найяскравіша зоря Альфард 1,99m
Метеорні потоки Альфа-Гідріди, Сігма-Гідріди
Суміжні сузір'я
Спостерігається в широтах між +55° i −83°
Увечері найкраще спостерігати протягом лютого, березня
Існує з античності. Запропоноване

Гі́дра (лат. Hydra) — сузір'я південної півкулі неба. Найбільше за площею сузір'я.

Відоме з стародавніх часів. Включене до каталогу зоряного неба Альмагест стародавнім астрономом Птолемеєм ще у II столітті під назвою «Водяна змія». Стародавні греки асоціювали сузір'я з персонажем міфів лернейською гідрою.

Зірки[ред. | ред. код]

Незважаючи на свої розміри сузір'я Гідри містить лише одну яскраву зорю — Альфард, яка має видиму зоряну величину 1,98. Альфард хоч і означає в перекладі з арабської «одинак» є подвійною зорею.

R Гідри є змінною зорею типу мірид. Зоряна величина цієї зорі змінюється від значення 3,5, коли її можна спостерігати неозброєним оком, до значення 10,9, коли для спостереження потрібен телескоп.

Об'єкти далекого космосу[ред. | ред. код]

У сузір'ї містяться три об'єкти каталогу Мессьє. M83 — галактика, також відома як Південна Вертушка, перебуває на межі із сузір'ям Центавр. Поряд із нею розташоване кулясте скупчення M63. У західній частині розташоване розсіяне скупчення M48.

Сузір'я Гідра (та інші сузір'я) із «Дзеркала Уранії», набору тематичних карток опублікованого у Лондоні, бл. 1825

Література[ред. | ред. код]

Гідра // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 111. — ISBN 966-613-263-X.

Див. також[ред. | ред. код]

Список зірок сузір'я Гідри

Посилання[ред. | ред. код]

WIKISKY.ORG: Гідра [Архівовано 5 березня 2016 у Wayback Machine.]


88 сучасних сузір'їв
АндромедаБлизнятаВелика ВедмедицяВеликий ПесВізничийВітрилаВовкВодолійВолопасВолосся ВеронікиВоронГеркулесГідраГодинникГолубГончі ПсиДельфінДіваДраконЕріданЄдинорігЖертовникЖивописецьЖирафЖуравельЗаєцьЗмієносецьЗміяЗолота РибаІндіанецьКассіопеяКитКільКозорігКомпасКормаКосинецьЛебідьЛевЛетюча РибаЛисичкаЛіраМала ВедмедицяМалий КіньМалий ЛевМалий ПесМікроскопМухаНасосОвенОктантОрелОріонПавичПегасПерсейПівденна ГідраПівденна КоронаПівденна РибаПівденний ТрикутникПівденний ХрестПівнічна КоронаПічРайський ПтахРакРибиРисьРізецьСекстантСіткаСкорпіонСкульпторСтолова ГораСтрілаСтрілецьТелескопТелецьТерезиТрикутникТуканФеніксХамелеонЦентаврЦефейЦиркульЧашаЩитЯщірка