Вітрила (сузір'я)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вітрила
Вітрила
Вітрила
Латинська назва Vela
Род. відмінок Velorum
Скорочення Vel
Пряме піднесення 9год хв
межі від 8год 00хв до 11год 00хв
Схилення 50° '
межі від 56° 30' до 36° 45'
Площа 500 кв.град.(32)
Зорі 5 яскравіших від 3m
67 яскравіших від 5,5m
Найяскравіша зоря Гамма Вітрил 1,75m
Метеорні потоки Дельта-Веліди, Гамма-Веліди, Пуппіди-Веліди
Суміжні сузір'я
Спостерігається в широтах між +34° i −90°
Увечері найкраще спостерігати протягом березня
Існує з 1752. Запропоноване Лакайлем

Вітри́ла (лат. Vela) — сузір'я південної півкулі неба. Неозброєним оком у цьому сузір'ї можна розрізнити 195 зір. На території України можна спостерігати частково. Окремі яскраві зорі сузір'я Вітрил можна спостерігати над південним горизонтом починаючи з 50° півн. широти. Повна видимість на широтах південніше 34°.

Історія[ред. | ред. код]

Нове сузір'я. З давніх часів існувало сузір'я Корабель Арго, яке було в числі 48 сузір'їв, включених до каталогу зоряного неба Клавдія Птолемея Альмагест. За ініціативою Нікола Луї де Лакайля сузір'я Корабель Арго було розділене на три окремих сузір'я — Вітрила, Корма, Кіль.

Помітні об'єкти у сузір'ї[ред. | ред. код]

Зорі[ред. | ред. код]

Найяскравішою зорею сузір'я Вітрил є γ Вітрил (іноді називають Регор), що має видиму зоряну величину +1,75m. Це — кратна зоряна система, що складається з щонайменше шести зірок, найяскравіша з яких є блакитним надгігантом спектрального класу O9. Кратною зорею, що також складається, ймовірно, з шести зірок, є δ Вітрил.

Об'єкти глибокого космосу[ред. | ред. код]

Зірки δ Вітрил і κ Вітрил разом з зірками ι Кіля та ε Кіля утворюють астеризм Несправжній хрест. Його так називають через те, що ці чотири зірки часто плутають із сузір'ям Південного Хреста, що спричиняє помилки у астрономічній навігації.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

WIKISKY.ORG: Вітрила [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.]


Див. також[ред. | ред. код]

Список зірок сузір'я Вітрил


88 сучасних сузір'їв
АндромедаБлизнятаВелика ВедмедицяВеликий ПесВізничийВітрилаВовкВодолійВолопасВолосся ВеронікиВоронГеркулесГідраГодинникГолубГончі ПсиДельфінДіваДраконЕріданЄдинорігЖертовникЖивописецьЖирафЖуравельЗаєцьЗмієносецьЗміяЗолота РибаІндіанецьКассіопеяКитКільКозорігКомпасКормаКосинецьЛебідьЛевЛетюча РибаЛисичкаЛіраМала ВедмедицяМалий КіньМалий ЛевМалий ПесМікроскопМухаНасосОвенОктантОрелОріонПавичПегасПерсейПівденна ГідраПівденна КоронаПівденна РибаПівденний ТрикутникПівденний ХрестПівнічна КоронаПічРайський ПтахРакРибиРисьРізецьСекстантСіткаСкорпіонСкульпторСтолова ГораСтрілаСтрілецьТелескопТелецьТерезиТрикутникТуканФеніксХамелеонЦентаврЦефейЦиркульЧашаЩитЯщірка