Кіль (сузір'я)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кіль
Кіль
Кіль
Латинська назва Carina
Род. відмінок Carinae
Скорочення Car
Пряме піднесення 9год хв
межі від 6год 00хв до 11год 15хв
Схилення -60° '
межі від -75° ' до -50° 45'
Площа 494 кв.град.(34)
Зорі 6 яскравіших від 3m
67 яскравіших від 5,5m
Найяскравіша зоря Канопус -0,62m
Метеорні потоки Альфа-Карініди, Ета-Карініди
Суміжні сузір'я
Спостерігається в широтах між +15° i −90°
Увечері найкраще спостерігати протягом жовтня
Існує з 1752. Запропоноване Лакайлем
Кіль неозброєним оком.

Кіль (лат. Carina) — сузір'я Південної півкулі неба. Містить 206 зір, видимих неозброєним оком. З території України не спостерігається.

Кіль був частиною старого сузір'я Корабель Арго, яке в 1752 році за ініціативою Лакайля було поділене на три — Вітрила, Кіль і Корма.

До його складу входить зокрема Канопус — друга найяскравіша зоря нічного неба, і супермасивна зірка Ета Кіля, яка оточена видимою для ока туманністю Замкова Щілина (NGC 3372).

Оскільки через сузір'я Кіля проходить Чумацький Шлях, воно містить також багато розсіяних скупчень, серед яких NGC 2516 та IC 2602, відоме також як Південні Плеяди.

Туманність Гомункулус — планетарна туманність у складі NGC 3372, утворена потужним викидом речовини зорі Ета Кіля у 1842 році.

NGC 2808 — кулясте скупчення видиме неозброєним оком.

Джерела[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

WIKISKY: Кіль [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.]


88 сучасних сузір'їв
АндромедаБлизнятаВелика ВедмедицяВеликий ПесВізничийВітрилаВовкВодолійВолопасВолосся ВеронікиВоронГеркулесГідраГодинникГолубГончі ПсиДельфінДіваДраконЕріданЄдинорігЖертовникЖивописецьЖирафЖуравельЗаєцьЗмієносецьЗміяЗолота РибаІндіанецьКассіопеяКитКільКозорігКомпасКормаКосинецьЛебідьЛевЛетюча РибаЛисичкаЛіраМала ВедмедицяМалий КіньМалий ЛевМалий ПесМікроскопМухаНасосОвенОктантОрелОріонПавичПегасПерсейПівденна ГідраПівденна КоронаПівденна РибаПівденний ТрикутникПівденний ХрестПівнічна КоронаПічРайський ПтахРакРибиРисьРізецьСекстантСіткаСкорпіонСкульпторСтолова ГораСтрілаСтрілецьТелескопТелецьТерезиТрикутникТуканФеніксХамелеонЦентаврЦефейЦиркульЧашаЩитЯщірка