Сітка (сузір'я)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сітка
Сітка
Сітка
Латинська назва Reticulum
Род. відмінок Reticuli
Скорочення Ret
Пряме піднесення 4год хв
межі від 3год 12хв до 4год 35хв
Схилення -60° '
межі від -67° 30' до -53° 10'
Площа 114 кв.град.(82)
Зорі 0 яскравіших від 3m
11 яскравіших від 5,5m
Найяскравіша зоря Альфа Сітки 3,33m
Метеорні потоки немає
Суміжні сузір'я
Спостерігається в широтах між +23° i −90°
Існує з 1754. Запропоноване Лакайлем

Сі́тка (лат. Reticulum) — невелике за площею сузір'я південної півкулі неба. Містить 22 зорі, видимих неозброєним оком. З території України не видно.

Історія[ред. | ред. код]

Сузір'я Сітки видиме на небі неозброєним оком.

Сузір'я введене Нікола Лакайлем 1754 року без назви. Згодом 1756 року запропоновано назву Ромбоїдальна Сітка, на честь розповсюдженого тогочасного астрономічного інструменту.

Сузір'я Сітка в китайській астрономії[ред. | ред. код]

Сучасне сузір'я Сітка не включено в систему традиційних китайських сузір'їв, тому що його зірки знаходяться занадто далеко на південь, щоб спостерігачі в Китаї могли знати про них до введення західних зоряних карт. Ґрунтуючись на роботах Сюй Гуанці та німецького місіонера-єзуїта Йоганна Адама Шалля фон Белла наприкінці династії Мін[1], це сузір'я було класифіковано як два з 23 південних астеризмів під назвою Голова змії (蛇首, Shéshǒu) та Білі плями (夾白, Jiābái).

Назва сузір'я Сітка сучасною китайською мовою 網罟座 (wǎng gǔ zuò), що означає «сітка для птахів або сузір'я риб».

Значимі об'єкти[ред. | ред. код]

ζ Сітки — подвійна зоря, подвійність якої можна спостерігати неозброєним оком.

2005 року у спіральній галактиці NGC 1559, яка розташована у Сітці, відкрито наднову зорю типу Ia.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sun, Xiaochun (1997). Helaine Selin (ред.). Encyclopaedia of the History of Science, Technology, and Medicine in Non-Western Cultures. Kluwer Academic Publishers. с. 910. ISBN 0-7923-4066-3.

Література[ред. | ред. код]

Сітка // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 425. — ISBN 966-613-263-X.

Посилання[ред. | ред. код]

WIKISKY.ORG: Сітка

88 сучасних сузір'їв
АндромедаБлизнятаВелика ВедмедицяВеликий ПесВізничийВітрилаВовкВодолійВолопасВолосся ВеронікиВоронГеркулесГідраГодинникГолубГончі ПсиДельфінДіваДраконЕріданЄдинорігЖертовникЖивописецьЖирафЖуравельЗаєцьЗмієносецьЗміяЗолота РибаІндіанецьКассіопеяКитКільКозорігКомпасКормаКосинецьЛебідьЛевЛетюча РибаЛисичкаЛіраМала ВедмедицяМалий КіньМалий ЛевМалий ПесМікроскопМухаНасосОвенОктантОрелОріонПавичПегасПерсейПівденна ГідраПівденна КоронаПівденна РибаПівденний ТрикутникПівденний ХрестПівнічна КоронаПічРайський ПтахРакРибиРисьРізецьСекстантСіткаСкорпіонСкульпторСтолова ГораСтрілаСтрілецьТелескопТелецьТерезиТрикутникТуканФеніксХамелеонЦентаврЦефейЦиркульЧашаЩитЯщірка