Державний кордон Судану

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карта Судану

Державний кордон Судану — державний кордон, лінія на поверхні Землі та вертикальна поверхня, що проходить по цій лінії, що визначають межі державного суверенітету Судану над власними територією, водами, природними ресурсами в них і повітряним простором над ними.

Сухопутний кордон[ред. | ред. код]

Загальна довжина кордону — 6819 км[1]. Судан межує з 7 державами. Уся територія країни суцільна, тобто анклавів чи ексклавів не існує.

Ділянки державного кордону
Держава Ділянка Довжина (км) Прикордонні регіони Примітки
Центральноафриканська Республіка Центральноафриканська Республіка південний захід 174
Чад Чад захід 1403
Єгипет Єгипет північ 1276
Еритрея Еритрея південний схід 682
Ефіопія Ефіопія південний схід 744
Лівія Лівія північний захід 382
Південний Судан Південний Судан південь 2158

Морські кордони[ред. | ред. код]

Судан на сході омивається водами Червоного моря Індійського океану. Загальна довжина морського узбережжя 853 км. Згідно з Конвенцією Організації Об'єднаних Націй з морського права (UNCLOS) 1982 року, протяжність територіальних вод країни встановлено в 12 морських миль (22,2 км)[2]. Прилегла зона, що примикає до територіальних вод, в якій держава може здійснювати контроль, необхідний для запобігання порушень митних, фіскальних, імміграційних або санітарних законів, простягається на 18 морських миль (33,3 км). Континентальний шельф — до глибин 200 м[3][1].

Спірні ділянки кордону[ред. | ред. код]

Трикутник Халаїб на кордоні з Єгиптом є спірною територією, що адмініструється останнім. Поруч існує нічийна територія (terra nullius) Бір-Тавіль, на яку не претендує ні Єгипет (вважаючи його суданським), ні Судан.

На півдні, на кордоні з Південним Суданом територія Аб'єй є спірною територією.

Історичні кордони[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Sudan, Geography. Factbook.
  2. Part II : [англ.] // United Nations Convention on the Law of the Sea. — N. Y. : United Nations. — Дата звернення: 21 лютого 2017 року.
  3. Part VI : [англ.] // United Nations Convention on the Law of the Sea. — N. Y. : United Nations. — Дата звернення: 21 лютого 2017 року.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]