ЕС4К

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
2ЕС4К
Основні дані
Роки будування 2006 — перший екземпляр
з 2008 — серійно
Країна будування Росія Росія
Завод НЕВЗ
Разом побудовано 201:
2ЕС4К — 148
3ЕС4К — 49
2ЕЛ4 — 4
Країни експлуатації Росія Росія
Україна Україна
Ширина колії 1520 мм
Рід служби вантажо-пасажирський
Технічні дані
Рід струму і напруга
у контактній мережі
постійний, 3 кВ
Конструкційна швидкість 120 км/год
Осьова формула 2 (20-20)
Довжина локомотива 35004 мм
Робоча маса 192 т
Навантаження від рушійних осей на рейки 24 т
Електричне гальмування Реостатне, Рекуперативне
Годинна потужність ТЕД 6400 кВт
Сила тяги годинного режиму 44,3 т
Швидкість годинного режиму 52 км/год
Тривала потужність ТЕД 5920 кВт
Сила тяги тривалого режиму 39,9 т
Швидкість тривалого режиму 53,4 км/год

Електровоз 2ЕС4К «Дончак» — вантажно-пасажирський двосекційний восьмивісний магістральний електровоз з колекторними тяговими двигунами постійного струму, вісьовою потужністю 750 кВт. Максимальна експлуатаційна швидкість — 120 км/год. Електровоз 2ЕС4К уніфікований з електровозом 2ЕС5К вузлами механічної частини, кабіною управління, пневматичним, гальмівним та іншим обладнанням. Електровоз виготовляється Новочеркаським електровозобудівний заводом.

Призначення[ред. | ред. код]

2ЕС4К створювався для заміни морально застарілих електровозів ВЛ10, ВЛ11. Електровоз призначений для водіння вантажних поїздів на залізницях з шириною колії 1520 мм, електрифікованих постійним струмом з напругою 3 кВ.

Особливості конструкції[ред. | ред. код]

Електровоз складається з двох секцій. Кожна секція має кабіну управління, також електровоз може працювати по системі багатьох одиниць в складі двох електровозів (2х2ЕС4К) або в складі трьох секцій.

Електрична схема локомотива забезпечує стабільну роботу в режимі тяги, електричного (рекуперативного і реостатного) гальмування, вибігу і стоянки. В тяговому режимі роботи, електрична схема забезпечує роботу тягових електродвигунів з незалежним та послідовним збудженням, в режимі рекуперативного і реостатного гальмування — з незалежним збудженням при живленні від статичного перетворювача. Регулювання швидкості на електровозі ступеневе, здійснюється за допомогою трьох групувань тягових двигунів: послідовного, послідовно-паралельного і паралельного з"єднань.

Механічна частина локомотива уніфікована з магістральним вантажним електровозом змінного струму 2ЕС5К «Єрмак». Ходова частина електровоза відповідає всім сучасним вимогам; передача сили тяги і гальмування від візків до кузова здійснюється суцільними похилими тягами. Візки і кузов зв'язані між собою в вертикальному і поперечному напрямках за допомогою пружніх і демпферуючих елементів. Перший ступінь підвішування — гвинтові пружини стиснення, другий ступінь — на пружинах «Флексікойл».

Конструкцією електровоза передбачені трифазні асинхронні електродвигуни для приводу вентиляторів охолодження тягових двигунів, компресорів з живленням від статичного перетворювача. Передбачена можливість регулювання продуктивності вентиляторів охолодження в залежності від нагріву тягових двигунів.

Висота електровоза від головки рейки до робочої поверхні полоза струмоприймача в опущеному положенні — 5050 мм, висота від головки рейки до осі автозчеплення — 1060±20 мм.

Для Північно-Кавказької залізниці виготовляється в вантажо-пасажирському варіанті.

Номінальна напруга кіл управління — 110 В.

Умови роботи локомотивної бригади[ред. | ред. код]

Локомотив оснащений мікропроцесорною системою управління, яка забезпечує:

  • ручне і автоматичне керування локомотивом під час руху;
  • режими автоматичного ведення поїзда;
  • діагностику параметрів руху та діагностику роботи обладнання електровоза;

Для комфортної роботи локомотивної бригади електровоз оснащений кондиціонером, холодильником і санітарно-технічним обладнанням (умивальник, туалет).

Джерела[ред. | ред. код]