Загублені (сезон 4)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Загублені (сезон 4)
Обкладинка DVD четвертого сезону
Країна США США
Кількість епізодів 14
Склад акторів
Трансляція
Телеканал ABC
Перший показ 31 січня 200829 травня 2008
Трансляція в Україні
Телеканал Новий канал
Перший показ 21 липня 200913 серпня 2009
Сезони
← Попередній
Сезон 3
Наступний →
Сезон 5

Четвертий сезон телесеріалу «Загублені» вийшов в ефір 31 січня 2008 року в США та Канаді[1]. Сезон налічував 14 серій та закінчився 29 травня 2008 року. Цей сезон продовжить історію уцілілих з рейсу 815 Oceanic Airlines, що зазнав, 90 днів тому, авіакатастрофи на невідомому острові в південній частині Тихого океану. Сценаристи Лінделоф та К'юз повідомили, що сезон зосередить увагу на втечі з острова та повернення до нього, на відносинах між потерпілими, «інакшими» та людьми з корабля[2][3]. На відміну від третього, четвертий сезон критики хвалили за флешфорварди, темп та нових персонажів[4].

Спочатку планувалося 16 серій, але через страйк сценаристів сезон був скорочений[5]. Перші вісім серій були зняті до мітингів, а після неї було заявлено про випуск ще п'яти серій[6]. Але фінал був настільки довгим, що було вирішено створити ще одну, чотирнадцяту, серію як частини трьохгодинного фіналу сезону[7].

Четвертий сезон транслювався на американському телеканалі ABC щочетверга з 31 січня по 20 березня 2008 року о 21:00 та з 24 квітня по 15 травня 2008 року о 22:00. Двогодинний фінальний епізод вийшов 29 травня 2008 року о 21:00.

В Україні серіал виходив з 21 липня[8] по 13 серпня[9] 2009 року на телеканалі «Новий канал» у будні о 22:00.

20 жовтня 2008 року компанією Buena Vista Home Entertainment вийшов сезон на DVD та Blu-ray Disc під назвою «Lost: The Complete Fourth Season» (укр. Загублені: Четвертий сезон)[10].

Виробництво[ред. | ред. код]

Сезон спродюсований компаніями ABC Studios, Bad Robot Productions та Grass Skirt Productions. Уперше транслювався на американському телеканалі ABC та канадському CTV. Сезон переважно був знятий на Гаваях з пост-продакшн у Лос-Анджелесі[11].

Над сезоном працювали: виконавчий продюсер і творцем серіалу Джефрі Дж. Абрамс; виконавчі продюсери Демон Лінделоф, Браян Берк, Джек Бендер, Карлтон К'юз; со-виконавчі продюсери Едвард Кітсіс та Адам Головіц, Дред Годдард; супервайзовий продюсер Елізабет Сарнофф, редактор Крістіна М. Кім, со-продюсер Браян К Вауґган. Регулярними директорами були Бендер, Стефан Вільямс[12]. Сценарій написаний Лінделофом та К'юзом, які також були шоуранерами[13].

У ролях[ред. | ред. код]

У четвертому сезоні 16 головних ролей.

Актор Роль Примітки
Метью Фокс Джек Шепард Джек Шепард лідер групи уцілілих, нейрохірург
Джош Голловей Джеймс «Сойер» Форд Джеймс «Сойер» Форд сардонічний шахрай
Еванджелін Ліллі Кейт Остін Кейт Остін утікачка, яка не може визначитися кого кохає
Елізабет Мітчелл Джульєт Берк Джульєт Берк експерт із фертильності
Хорхе Гарсія Х'юго «Херлі» Реєс Х'юго «Херлі» Реєс переможець проклятої лотереї
Джеремі Девіс Деніел Фарадей Деніел Фарадей неуважний фізик
Террі О'Квінн Джон Локк Джон Локк інтелектуал, що зближується з островом
Емілі де Рейвін Клер Літтлтон Клер Літтлтон молода мати
Майкл Емерсон Бенджамін Лайнус Бенджамін Лайнус лідер «інакших», маніпулятор
Невін Ендрюс Саїд Джарра Саїд Джарра іранський республіканець
Реббека Мейдер Шарлотта Льюїс Шарлотта Льюїс учений-антрополог із вантажного корабля
Юнджин Кім Сан Хва Квон Сан Хва Квон дочка відомого корейського бізнесмена містера Пайка, вагітна дружина Джина
Даніель Де Кім Джин Су Квон Джин Су Квон працює на містера Пайка як угода за весілля зі Сан
Генрі Єн К'юсик Дезмонд Г'юм Дезмонд Г'юм колишній солдат, людина з бункера
Кен Люн Майлз Штром Майлз Штром медіум
Гарольд Перріно Майкл Доусон Майкл Доусон повертається на острів як шпигун

Запрошені зірки: Джефф Фейхі як Френк Лапідус, Кевін Дюранд як лідер найманців Мартін Кімі, Малкольм Девід Келлі як Волтер Ллойд, Домінік Монаган як Чарлі Пейс, Синтія Вотрос як Ліббі

Другорядні ролі виконують: Міра Фурлан як Даніель Руссо, Таня Реймонд як Алекс Руссо, Ентоні Азізі як Омар, Джон Террі як Крістіан Шепард, Лаверн Скотт Колдвелл як Роуз Недлер та Сем Андерсон як її чоловік Бернард Недлер, Блейк Башофф як Карл Мартін, Марша Томасон як Наомі Дорріт, Марк Ванн як Рей, Алан Дейл як Чарльз Відмор, Фішер Стівенс як Джордж Мінковскі, Зої Белл як Регіна.

Сприйняття[ред. | ред. код]

Критика[ред. | ред. код]

З… чіткою фінішною лінією у 2010 році, творча команда може зосередитися на розповіді своєї історії та не турбуватися про те скільки ще залишилося серій попереду. Четвертий сезон першим принесе користь і забезпечить швидкий темп і лінійну історію, яка неочікувано розширить всесвіт «Загублених», вникаючи в таємниці, що були показані в попередніх сезонах.
Оригінальний текст (англ.)
With … a clear finish line in 2010, the creative team could now focus on telling their story without having to worry about how many episodes they had left to work with. Season four is the first to benefit and delivers a faster paced and leaner story that expands the Lost universe in some unexpected ways and delves into the mystery that was introduced at the end of last season.
"

відгук вебсайта «IGN»[14]

Журнал «Таймс» назвав «Загублені» сьомим найкращим серіалом 2008 року та похвалив їх за ускладнення історії подорожами в часі та просторі[15]. Дон Вільямс із вебсайта «BuddyTV» назвав «The Beginning of the End» «найочікуванішою прем'єрою сезону за рік»[16], а Майкл Ойсуелло назвав фінал четвертого сезону «найочікуваніші 60 хвилин на телебаченні за увесь рік»[17]. Цим американським критикам 22 січня 2008 року відправили DVD із вподобаними серіями («The Beginning of the End» та «Confirmed Dead» відповідно)[18].

На сайті-агрегаторі відгуків «Metacritic» серіал отримав середню оцінку 87 з 100[19], та посів друге місце серед серіалів телесезону 2007—2008 після п'ятого та фінального сезону серіалу «Дроти»[20].

Рейтинги[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Список серій[ред. | ред. код]

№ серії
(загалом)
№ серії
(в сезоні)
Назва серіїРежисер(и)Сценарист(и)Головні персонажіОригінальна дата показуДата показу в УкраїніГлядачів
(млн)
731«The Beginning of the End»
«Початок Кінця»
Джек БендерДеймон ЛінделофХ'юго Реєс31 січня 200821 липня 200916,07[21]
У табір повертається Дезмонд з останнім повідомленням Чарлі про те, що «рятувальники» не ті, за кого себе видають. Уцілівші розбиваються на дві групи: одні на чолі з Джоном не довіряють «прибульцям» і йдуть до казарм, а решта з Джеком готові піти з ними на контакт.
742«Confirmed Dead»Стівен ВільямсБрайан К. Вон Фарадей, Френк, Шарлотта, Майлз та Наомі7 лютого 200822 липня 200915,06[22]
На острів висаджуються четверо «рятувальників» з корабля. Троє з них виявляються в команді Джека, а одного члена екіпажу - Шарлотту бере в полон Джон зі своїм загоном. «Рятувальники» зізнаються, що їх справжня мета - захопити Бена.
753«The Economist»Джек БендерАдам ХоровіцСаїд Джарра14 лютого 200823 липня 200913,62[23]
Пілот вертольота згоден доставити трьох уцілілих на корабель - в обмін на повернення Шарлотти. Саїд, Майлз і Кейт вирушають за нею в казарми, де зустрічають групу Джона. Кейт і Майлз залишаються у Локка, а Саїд і Шарлотта повертаються до Джека. Френк злітає на вертольоті разом з трупом Наомі, Дезмондом і Саїдом.
764«Eggtown»Стівен ВільямсЕлізабет СарноффКейт Остін21 лютого 200827 липня 200913,53[24]
На острові Бен і Майлз укладають угоду. Джек і всі хто на пляжі розуміють, що Саїд і Дезмонд потрапили в біду. Ми бачимо Кейт в майбутньому, її виправдали за більшістю звинувачень і завдяки Джеку засудили на умовний термін. Виявляється, що в майбутньому Кейт стає прийомною матір'ю дитини Клер.
775«The Constant»Джек БендерДеймон ЛінделофДезмонд Г'юм28 лютого 200828 липня 200912,85[25]
Дезмонд з Саїдом потрапляють в зону турбулентності, і у Дезмонда з'являються побічні ефекти у вигляді того, що його свідомість може переміщатися в часі. Фарадей намагається допомогти йому. У радиста на кораблі такі ж симптоми. Саїд по рації повідомляє Джеку, що вони дісталися до корабля. Дезмонд зв'язується з Пенелопою.
786«The Other Woman»Ерік ЛаневільДрю ГодардДжульєт Берк6 березня 200829 липня 200912,90[26]
Шарлотта і Ден намагаються убезпечити газ на станції «Буря», Бен наказує Джульєт зупинити їх. Шарлотта і Ден вмовляють Джульєт не заважати їм. Бен домовляється з Джоном випустити його з ув'язнення і розповідає йому про людину, яка шукає острів і яка послала «рятувальників».
797«Ji Yeon»Стефен СемелАдам ХоровицСун і Джин13 березня 20083 серпня 200911,87[27]
На кораблі Саїд і Дезмонд дізнаються, що шпигуном Бена є Майкл і що на кораблі у багатьох з'явилися психічні розлади. На острові Джин і Сун хочуть піти до Локка, але Джульєт зупиняє їх. Ми дізнаємося, що у Сун в майбутньому народиться дочка.
808«Meet Kevin Johnson»Стівен ВільямсЕлізабет СарноффМайкл20 березня 20084 серпня 200911.28[28]
Майкл розповідає Саїду і Дезмонду, яким чином він потрапив на корабель. Бен вмовляє Алекс з Руссо і Карлом піти на такий собі «Храм», де сховалися залишені Інакші. По дорозі туди Карла і Руссо вбивають.
819«The Shape of Things to Come»Джек БендерДрю ГодардБенджамін Лайнус24 квітня 20085 серпня 200912,33[29]
Бернард знаходить труп доктора Рея на пляжі. Люди Чарлза Відмора вбивають доньку Бена. З'ясовується, що чорний дим управляється Беном. Бен, Джон і Херлі намагаються знайти хатину Джейкоба. З флешфорварда ми дізнаємося, як Саїд почав працювати на Бена.
8210«Something Nice Back Home»Стівен ВільямсЕдвард КітсісДжек Шепард1 травня 20086 серпня 200911,14[30]
Джульєт вирізає Джеку апендицит. Поки Соєр, Клер, Аарон і Майлз йдуть в табір Джека, вони знаходять трупи Руссо і Карла. Після порятунку Джек живе з Кейт і Аароном. В кінці епізоду Клер безслідно зникає.
8311«Cabin Fever»Пол ЕдвардсЕлізабет СарноффДжон Локк8 травня 200810 серпня 200911,28[31]
Джон, Херлі і Бен йдуть в хатину Джейкоба. Кіммі повертається на корабель і вбиває капітана. Френк відвозить Кіммі назад на острів. Джон знаходить хатину і бачить Крістіана і Клер.
8412«There's No Place Like Home (Part 1)»Стівен ВільямсДеймон ЛінделофДжек, Кейт, Саїд, Херлі, Сун15 травня 200811 серпня 200911,40[32]
Починається переправлення людей з острова на корабель за допомогою човна. На острів приземляється вертоліт, на якому люди з корабля прилетіли за Беном і щоб убити всіх інших на острові. Щоб врятуватися Джон, Херлі і Бен пішли до «Орхідеї» з метою перемістити острів. Бен здається людям з корабля.
85
86
13
14
«There's No Place Like Home (Part 2)»Джек БендерДеймон ЛінделофДжек, Кейт, Саїд, Херлі, Сун29 травня 200812 серпня 2009
13 серпня 2009
12,20[33]
Відвідування «Орхідеї» Джоном і Беном. Джек, Соєр, Кейт з Аароном, Дезмонд, Херлі відлітають на корабель. Вибух корабля після вбивства Кіммі через передавача - вимірювача пульсу на його руці. Смерть Майкла і Джина. Порятунок 6 Ошеанік, Френка і Дезмонда. В самому кінці показано, що в труні був Джон.

Реліз на домашніх медіа-носіях[ред. | ред. код]

Lost: The Complete Fourth Season – The Expanded Experience
Деталі Додатково
  • Аудіо коментарі
    • "The Beginning of the End" (Еванджелін Ліллі, Хорсе Гарсія)
    • "The Constant" (Марк Голмен, Лінделоф, К'юз)
    • "Ji Yeon" (Стівен Семел, Юнджин Кім, Деніел Дае Кім)
    • "There's No Place Like Home (Part 2)" (Лінделоф, К'юз)
  • "The Right to Bear Arms"
  • "The Freighter Folk"
  • "The Island Backlot: Lost in Hawaii"
  • "The Oceanic Six: A Conspiracy of Lies"
  • "Offshore Shoot"
  • "Soundtrack of Survival: Composing for Character, Conflict & Crash"
  • "Lost on Location"
  • "Course of the Future: The Definitive Flash-Forwards"
  • "Lost: Missing Pieces"
  • Видалені сцени
  • Кіноляпи
  • Пасхалки
Дата виходу
Бразилія Бразилія США США
Канада Канада
Австралія Австралія Японія Японія Велика Британія Велика Британія
24 вересня 2008 9 грудня 2008 29 жовтня 2008 21 січня 2009 20 жовтня 2008

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fourteen Early Pick-Ups Announced for the 2007–08 Season (Пресреліз). ABC. 21 березня 2007. Архів оригіналу за 3 січня 2009. Процитовано 7 липня 2007.(англ.)
  2. Jensen, Jeff "Doc" (20 лютого 2008). Lost: Mind-Blowing Scoop From Its Producers. Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 29 березня 2008. Процитовано 10 липня 2008.(англ.)
  3. Albiniak, Paige (24 лютого 2008). Ten Reasons Why Lost is Found. Нью-Йорк пост. Архів оригіналу за 29 лютого 2008. Процитовано 17 березня 2008.(англ.)
  4. Ryan, Maureen (29 січня 2008). Lost's Fab Start to Season 4, and a Chat with Co-Creator Damon Lindelof. Чикаго Триб'юн. Архів оригіналу за 31 січня 2008. Процитовано 30 січня 2008.(англ.)
  5. Lost Writers: 'Like Putting Down a Harry Potter Book in the Middle'. Variety. 5 листопада 2007. Архів оригіналу за 20 травня 2011. Процитовано 8 листопада 2007.
  6. Ausiello, Michael (13 лютого 2008). Exclusive: Lost Boss Outlines Revised Season 4 Plan. TV Guide. Архів оригіналу за 16 квітня 2014. Процитовано 18 липня 2012.(англ.)
  7. Dos Santos, Kristin (11 квітня 2008). Exclusive! Three-Hour Lost Season Finale Over Two Nights. E! Online. Архів оригіналу за 16 квітня 2014. Процитовано 11 липня 2008.(англ.)
  8. TVБАЧЕННЯ (за 20—26 липня) (PDF). Хрещатик №94 (3540). 16 липня 2009. Процитовано 17 квітня 2018.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  9. TVБАЧЕННЯ (за 10—16 серпня) (PDF). Хрещатик №105 (3551). 17 квітня 2008. Процитовано 17 квітня 2018.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  10. Lambert, David (22 квітня 2008). Get Lost Again this December. TVShowsOnDVD.com. Архів оригіналу за 11 червня 2008. Процитовано 7 липня 2008.
  11. Brislin, Tom (25 січня 2007). UH Academy for Creative Media, Lost, Create Student Internship Program. University of Hawaii. Архів оригіналу за 18 вересня 2009. Процитовано 30 серпня 2007.(англ.)
  12. Andreeva, Nellie (J12 липня 2007). Williams to stay Lost at ABC Studios. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 2 листопада 2012. Процитовано 17 серпня 2007.(англ.)
  13. Keller, Joel (15 січня 2007). ABC's Show Runners Talk About Pitching, Network Notes, and Internet Scrutiny. Aol TV. Архів оригіналу за 5 вересня 2012. Процитовано 30 серпня 2007.(англ.)
  14. Carabott, Chris (6 червня 2008). Lost: Season 4 Review. IGN. Архів оригіналу за 8 червня 2008. Процитовано 8 липня 2008.
  15. Poniewozik, James (3 листопада 2008). Top 10 TV Series of 2008. Time. Архів оригіналу за 28 лютого 2010. Процитовано 8 грудня 2008.
  16. Williams, Don, (31 січня 2008). Lost: Episode 4.1 'The Beginning of the End' Live Thoughts. BuddyTV. Архів оригіналу за 1 лютого 2008. Процитовано 31 січня 2008.
  17. Ausiello, Michael (11 квітня 2008). It's Official: Lost Finds Extra Hour… But There's a Twist!. TV Guide. Архів оригіналу за 1 лютого 2009. Процитовано 8 липня 2008.
  18. Goodman, Tim (30 січня 2008). Want to Get Lost? There's Still Time as Season Starts. San Francisco Chronicle. Архів оригіналу за 23 жовтня 2012. Процитовано 2 лютого 2008.
  19. Lost: Season 4. Metacritic. Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 16 лютого 2008.
  20. The Wire: Season 5. Metacritic. Архів оригіналу за 24 жовтня 2012. Процитовано 8 липня 2008.
  21. Seidman, Robert (1 лютого 2008). Nielsen Ratings - Jan 31, 2008: ABC Gets LOST. TV by the Numbers. Архів оригіналу за лютий 1, 2013. Процитовано 28 жовтня 2012.
  22. Seidman, Robert (7 лютого 2008). Nielsen Ratings Thursday, Feb 7: Lipstick Jungle? Get Lost!. TV by the Numbers. Архів оригіналу за травень 2, 2014. Процитовано 28 жовтня 2012.
  23. Seidman, Robert (15 лютого 2008). Nielsen Ratings Thur, Feb 14: Lost & Survivor. TV by the Numbers. Архів оригіналу за травень 2, 2014. Процитовано 28 жовтня 2012.
  24. Seidman, Robert (22 лютого 2008). Nielsen Ratings for Thur Feb 21: Can FOX Be Stopped?. TV by the Numbers. Архів оригіналу за травень 2, 2014. Процитовано 28 жовтня 2012.
  25. Seidman, Robert (29 лютого 2008). Nielsen Ratings for Thur, Feb 28: FOX Cannot Be Stopped. TV by the Numbers. Архів оригіналу за листопад 10, 2012. Процитовано 28 жовтня 2012.
  26. Gorman, Bill (7 березня 2008). Nielsen Ratings for Thur, Mar 6: Fox Youth Wins, Age Loses. TV by the Numbers. Архів оригіналу за травень 2, 2014. Процитовано 28 жовтня 2012.
  27. Seidman, Robert (14 березня 2008). Nielsen Ratings Thur, Mar 13: CBS Pulls in a Win, Lost Rules 9pm. TV by the Numbers. Архів оригіналу за травень 2, 2014. Процитовано 28 жовтня 2012.
  28. Seidman, Robert (21 березня 2008). Nielsen Ratings Thu, Mar 20: NCAA No Deal for CBS?. TV by the Numbers. Архів оригіналу за грудень 27, 2013. Процитовано 28 жовтня 2012.
  29. Seidman, Robert (25 квітня 2008). Nielsen Ratings Thur, Apr 24: New CSI and Grey's Are Back, and Down Over Last Year. TV by the Numbers. Архів оригіналу за вересень 8, 2012. Процитовано 28 жовтня 2012.
  30. Seidman, Robert (2 травня 2008). Nielsen Ratings for May 1: Where Are The TV Viewers Going?. TV by the Numbers. Архів оригіналу за вересень 8, 2012. Процитовано 28 жовтня 2012.
  31. Seidman, Robert (9 травня 2008). Nielsen Ratings May 8, 2008: Trouble in Shonda-land?. TV by the Numbers. Архів оригіналу за грудень 12, 2013. Процитовано 28 жовтня 2012.
  32. Seidman, Robert (16 травня 2008). Nielsen Ratings May 15, 2008: More Trouble for Shonda and CSI. TV by the Numbers. Архів оригіналу за жовтень 12, 2012. Процитовано 28 жовтня 2012.
  33. Seidman, Robert (30 травня 2008). Nielsen Ratings May 29, 2008: LOST Season Finale Wins For ABC. TV by the Numbers. Архів оригіналу за травень 2, 2014. Процитовано 28 жовтня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]