Заруддя (Красилівська міська громада)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Заруддя
Країна Україна Україна
Область Хмельницька область
Район Хмельницький район
Громада Красилівська міська громада
Основні дані
Населення 124
Площа 0,765 км²
Густота населення 162,09 осіб/км²
Поштовий індекс 31062
Телефонний код +380 3855
Географічні дані
Географічні координати 49°33′22″ пн. ш. 27°01′02″ сх. д.H G O
Середня висота
над рівнем моря
284 м
Водойми Річка Бужок
Місцева влада
Адреса ради 31000, Хмельницька обл., Хмельницький р-н, м. Красилів, пл. Незалежності, 2
Карта
Заруддя. Карта розташування: Україна
Заруддя
Заруддя
Заруддя. Карта розташування: Хмельницька область
Заруддя
Заруддя
Мапа
Мапа

Зару́ддя — село в Україні, у Красилівській міській громаді Хмельницького району Хмельницької області. Розташоване на правому березі річки Бужок, лівої притоки Південного Бугу. Населення становить 124 особи.

Історія[ред. | ред. код]

Пам'ятник воїнам визволителям

Територія села Заруддя з середини XII до середини XIV ст. входила спочатку до складу Галицького князівства, а потім - до Галицько-Волинської держави.

З середини XIV ст. ці землі підпорядковувалися Великому князівству Литовському, а з 1434 р. ввійшли до Подільського воєводства Польського королівства. У першій половині XV ст. вони відносились до Летичівського повіту даного воєводства, а в другій половині цього ж століття вже входили до Меджибізької волості (повіту).

З 1591 р. землі села Заруддя, залишаючись у складі Меджибізької волості, підпорядковуються Летичівському повіту. Згідно указу сенату від 1 травня 1795 р. в межах Подільської губернії було сформовано Проскурівську округу (повіт), до якої увійшло село.

У 1866 р. Заруддя ввійшло до новоствореної Ходьковецької волості. Остання була ліквідована наприкінці XIX ст. в зв’язку з укрупненням волостей. Заруддя переходить до Пашковецької волості Проскурівського повіту.

З 1923 р. село входить до Проскурівського району. На підставі постанови ВУЦВК від 25 грудня 1934 р. про ліквідацію Проскурівського району, Заруддя підпорядковувалось безпосередньо Проскурівській міській раді. Після виділення з території Проскурівської міської ради Проскурівського сільського району (указ Президії Верховної Ради УРСР від 28 червня 1939 р.), село увійшло до його складу. В роки німецької окупації землі входили до Проскурівського гебітскомісаріату. А з 13 липня 1946 р. Заруддя відносилось до Ружичнянського району (згідно указу Президії Верховної Ради УРСР центр Проскурівського району було перенесено до с. Ружична, а сам район перейменували в Ружичнянський). 30 грудня 1962 р. воно увійшло до Красилівського району, а у 2020 р. — до Хмельницького.

 Назва села[ред. | ред. код]

Назву села пов'язано з рудними угіддями (за рудою).

Залізнична зупинка[ред. | ред. код]

Заруддя — зупинний пункт Жмеринської дирекції Південно-Західної залізниці, розміщений на дільниці Старокостянтинів I — Гречани між зупинним пунктом Западинці (відстань — 8 км) і роз'їздом Климашівка (3 км). Відстань до ст. Старокостянтинів I — 33 км, до ст. Гречани — 19 км. Розташований у Хмельницькому районі Хмельницької області, за 0,5 км на схід від однойменного села. Відкритий у 2000-их роках.

Залізничний переїзд біля села Заруддя