Здібний учень (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Здібний учень
англ. Apt Pupil
Жанр драма
трилер
Режисер Браян Сінгер
Продюсер Джейн Гемшер
Дон Мерфі
Браян Сінгер
Сценарист Брендон Бойс
На основі Стівен Кінг «Здібний учень»
У головних
ролях
Бред Ренфро
Ієн Маккеллен
Оператор Ньютон Томас Сігел
Композитор Джон Оттман
Кінокомпанія TriStar Pictures
Дистриб'ютор TriStar Pictures, Netflix і Vudu
Тривалість 111 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1998
Кошторис $14.000.000
Касові збори $8.900.000
IMDb ID 0118636

«Здібний учень» (англ. Apt Pupil) — американський драматичний трилер 1998 року режисера Браяна Сінгера з Бредом Ренфро і Ієном Маккелленом в головних ролях, оснований на однойменній повісті Стівена Кінга зі збірки «Чотири сезони». Прем'єра картини відбулася 9 вересня 1998 року в рамках Венеціанського кінофестивалю.

Історія дивних взаємин американського школяра і колишнього нацистського злочинця.

Сюжет[ред. | ред. код]

Шістнадцятирічний юнак Тодд Боуден — найкращий учень у своєму класі. Коли на уроці історії в школі розповідають про Голокост, він дуже сильно захоплюється цією темою і починає багато читати про Другу світову війну і концентраційні табори. Просуваючись у своїх дослідженнях, Тодд випадково виявляє, що його літній сусід, знаний як Артур Денкер, насправді Курт Дюссандер — нацистський військовий злочинець, який в роки війни служив комендантом концтабору. Школяр не видає Дюссандера, а, залякуючи його загрозою викриття, змушує розповідати про знищення людей.

Минає кілька місяців, Тодд проводить багато часу у старого, слухаючи його розповіді, і поступово дедалі більше втягується в його минуле. Він навіть спеціально дістає уніформу оберштурмбаннфюрера СС і змушує свого співрозмовника приміряти її. Батькам Тодд пояснює, що читає підсліпуватому сусідові вголос газети і книги. Несподівано для себе хлопець потрапляє в пастку. Тепер уже Дюссандер загрожує Тодду в разі викриття тягнути і його самого на дно, детально розповівши, що Тодд цілий рік близько спілкувався з нацистським військовим злочинцем, добре знаючи про його минуле. Під впливом бесід з Дюссандером, в школяра прокидається жорстокість, його починають переслідувати видіння концентраційних таборів. Успішність Тодда сильно гіршає, і шкільний наставник Едвард Френч викликає його батьків до школи. Курт Дюссандер береться допомогти своєму юному другові. Він вирушає до школи і видає себе за дідуся Тодда, але натомість вимагає від школяра, щоб в кінці семестру той здав всі свої випускні іспити на відмінно. Тодд спочатку вважає, що ця вимога нездійсненна, але попри те щосили береться за навчання, і йому це вдається.

До Дюссандера на вулиці пристає бродяга і просить у нього пару послуг і трохи грошей; старий запрошує його в свій будинок і всаджує в спину ніж. Тут Дюссандер наздоганяє серцевий напад. Він дзвонить Тодду, той прибігає до старого, і йому доводиться добити бродягу і підчистити сліди.

Дюссандера відвозять до лікарні. Там його пізнає колишній в'язень концтабору. Викриття нацистського злочинця стає надбанням преси, його фотографії потрапляють в газети. Тодд змушений виправдовуватися, батькам він говорить, що нічого не знав про минуле старого. У свою чергу, шкільний наставник Френч впізнавши «дідуся» свого учня, не вірить Тодду. Тодд у відповідь погрожує наставнику звинуваченнями в сексуальних домаганнях, перед якими той відступає. В цей час в лікарні Курт Дюссандер накладає на себе руки за кілька хвилин до відправлення в Ізраїль для суду.

У ролях[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Після того, як Стівен Кінг дізнався, що його повість збирається екранувати Браян Сінгер, він продав права за 1$. Крім того, автор виконав камео — роль одного з гостей на випускній церемонії.
  • Як одну з фотографій Курта Дюссандера часів Другої світової війни було використано фотографію рейхсфюрера СС Генріха Гіммлера, обличчя якого замінили на обличчя актора Ієна Маккеллена.
  • В кінокартині «Здібний учень» є кілька посилань до минулого режисера Браяна Сінгера. Наприклад, він використав у фільмі імена реальних людей (вчителів, які навчали його в рідній школі в Нью-Джерсі). Талісман баскетбольної команди Тодда Боудена та її кольори (зелений і жовтий) — аналогічні тим, що були в школі Сінгера. Крім того, номер на футболці Тодда (85) збігається з роком, коли режисер отримав диплом про середню освіту.
  • Прем'єра фільму була відкладена на деякий час, адже в Американській кіноасоціації (МПАА) виникли питання у зв'язку зі сценою в школі душі, в якій фігурує оголений Бред Ренфро (актору не було шістнадцяти років на момент зйомок). В підсумку картина отримала від MPAA прокатний рейтинг R.
  • Незадовго до прем'єри Ренфро був заарештований поліцією через підозру в зберіганні марихуани та кокаїну. 15 січня 2008 року Ренфро помер від передозування героїном у віці 25 років.

Посилання[ред. | ред. код]