Користувач:Alex Blokha/Події згадані в Вікіпедії/1778

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 тому - 50 тому - 10 тому - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед ---- Назва:Квітка-Основ'яненко Григорій Федорович
-Знайдено: + Квітка-Основ'яненко Григорій Федорович (18.(29).11.1778, с. Основа біля Харкова - 8.(20).8.1843) - Справжнє прізвище — Квітка, літературний псевдонім Грицько Основ'яненко. Український прозаїк, драматург, журналіст, літературний критик і культурно-громадський діяч. Основоположник художньої прози і жанру соціально-побутової комедії в класичній українській літературі. Твори письменника утверджували високі морально-етичні якості людини з народу, відіграли помітну роль у розвитку української мови. Як письменник, видавець, літературний критик і публіцист виступав в оборону художніх можливостей української літературної мови.


Назва:Біологічна класифікація
Підзаголовок:==
Знайдено: + Карл Лінней (1707-1778) відомий, насамперед, завдяки своїй книзі Systema Naturae, яка лише за час його життя була перевидана 12 разів. В цьому труді Лінней розробив та обґрунтував загальні методи класифікації живих істот, що й досі викоростовуються в ботаніці та зоології.


Назва:Спейт Ричард Добс старший
-Знайдено: + Спейт Ричард Добс, старший (1758-1802). Народився у Північній Кароліні, але у віці 8 років, після смерті батьків, потрапив до Ірландії. Навчався там і в Шотландії, в 1778 році. повернувся до Північної Кароліни. Служив у міліції і в конгресі штату. Після війни за незалежність був делегатом Континентального конгресу. На Філадельфійському конвенті відвідував усі засідання і кілька разів брав слово. Сприяв ратифікації Конституції Північною Кароліною. Зазнав поразки на виборах до Сенату США і на посаду губернатора, але 1802 року був обраний до Палати представників.


Назва:Шугайда Макарій
-Знайдено: + Шугайда Макарій (бл. 16901778), церк. діяч і педагог; ігумен кількох василіянських манастирів на Закарпатті (у Красному Броді, Бедевлі й Мукачеві). У Краснобрідському манастирі на Пряшівщині заснував школу з філос. клясами. Здібніших учнів посилав до шляхетського конвікту в Кошицях. Помер у Красному Броді.


Назва:Усть-Лабинськ
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + * 1778 У районі гирла Лаби було закладена фортеця що входила в Азово-Моздокську укріплену лінію. Первинне найменування — Александровська фортеця, Александровський (Усть-Лабинський) редут.


Назва:Рєпнін Микола
-Знайдено: + Рєпні́н (нар. кн. Волко́нський) Мико́ла (17781845) кн., нащадок чернігівських Рюриковичів, рос. держ. і військ. Діяч, ген.-губернатор Саксонії (1813 — 14) і Лівобережної України (1816-34), чл. Держ. Ради. Одружений з унукою гетьмана К. Розумовського, Р. як гол. адміністратор Лівобережжя, послідовно обстоював місц. укр. інтереси перед рос. урядом, співчував укр. автономістичному рухові й був зв'язаний з його діячами, боронив козаків і селян від поміщицьких надуживань, склав 1830 — 31 проект відновлення коз. полків, цікавився історією України й допомагав Д. Бантиш-Каменському у написанні «Истории Малой России». Ця політика P., близько спорідненого з декабристами, і його популярність в Україні викликали підозріння Миколи І, стурбованого ще поль. повстанням 1830 — 31 й змовою грузинських автономістів 1832. Р. був усунутий з посади ген.-губернатора й виїхав за кордон. Останні pp. жив у своєму маєтку — Яготині, де у 1843 — 44 бував Шевченко, до якого Р. і йото родина (зокрема дочка Р. — княжна Варвара) ставилися дуже прихильно й дружньо.


Назва:Клод Еміль Жан-Батіст Літр
-Знайдено: + Вулнер опублікував неправдиву статтю в журналі для шкільних вчителів хімії. В ній стверджувалося, що Клод Літр народився 12 лютого 1716 року в родині виробника винних пляшок. Літру було приписано видатну наукову кар'єру, в ході якої він, між іншим, запропонував стандартну одиницю об'єму, яку після його смерті в 1778 році було долучено до системи СІ.


Назва:Рєпнін-Волконський Микола Григорович
-Знайдено: + Рєпнін-Волконський Микола Григорович (1778 - 6.(18.)1.1845) - російський військовий і державний діяч, генерал від кавалерії (1828), князь.


Назва:Руссо Жан-Жак
-Знайдено: + Жан-Жак Руссо́ (фр. Jean-Jacques Rousseau, 17121778), французький філософ, письменник, композитор.


Зобр:1шт.


Назва:Шерер Жан-Бенуа
Підзаголовок:== Праці ==
Знайдено: + *1778 - Історія торгівлі Росії з поясненнями (з розділом "Торгівля Малоросії, або України")


Назва:Успенський печерний монастир
-Знайдено: + Точна дата виникнення монастиря невідома. Але археологічні дослідження християнських поселень в долинах біля монастиря відносять до 6 ст., тоді ймовірно і виник Успенський монастир. На той час йшла епоха іконоборотьби в Візантії, яка вважалась як єресь. За приказами влади руйнувалися церкви з розписами, ікони знищувалися. Монахи були змушені оселятися в дальніх закутках країни, в тому числі було побудовано в Криму багато монастирів, які припинили своє життя під час вторгнення татар. Після захвату турками Криму в 1475р. Успенський монастир став резиденцією митрополита в ханстві. Монастир був вшанований не тільки християнами, а і мусульманами. Відомо, що засновник династії Гірєєв просив допомоги у Пресвятої Богородиці. На богослужіннях були присутні російські посли, які приїжджали до хана. Росія через Успенський монастир хотіла розповсюджувати свій вплив, тому і не шкодувало грамот (від Федора Іоановича та Бориса Годунова) та коштів. Напроти Успенського монастиря можна побачити залишки будинків, видовбаних печер, сходів. Саме звідси в 1778р. греки-християни жителі Мариамполя були переселені до Приазов’я, які потім заснували місто Маріуполь.


Зобр:1шт.


Назва:Австралійська мегафауна
-Знайдено: + == Види австралійської мегафауни, які вимерли до 1778 року ==


Зобр:1шт.


Назва:Ломиковський Василь
-Знайдено: + Васи́ль Ломико́вський (1778-1845) - історик і етнограф, родом з Полтавщини.


Назва:Латрей П'єр Андре
-Знайдено: + Латрей народився в бідній родині в комуні Брів-ла-Ґейярд (Brive-la-Gaillarde) департаменту Коррез (Corrèze), і 1778 року вступив до коледжу Лемуан в Парижі. 1786 року він став священиком і повернувся до Бріву, де проводив весь вільний час вивчаючи комах. 1788 року Латрей повернувся до Парижу і приймав активну участь в науковому житті. За свою працю "Mémoire sur les mutilles découvertes en France" (Доповідь про паразитичних ос роду Mutilla з фауни Франції) його було прийнято до Товариства природної історії.


Зобр:1шт.


Назва:Гірнича школа Парижа
-Знайдено: + | Дата заснування =1778 р.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Гірнича Школа Парижа веде свою історію від 1778 року, коли при фр. Hotel des Monnaies (Монетний двір) король Луї XVI вирішив ввести посаду голови мінералогії і металургії. Це поклало початок Школи гірничої промисловості, яка відкрилася п'ять років потому (1783) і була влаштована на кшталт шкіл по будівництву доріг і мостів, які діяли в Парижі з 1747 року і мали великий успіх.


Зобр:1шт.


Назва:Вікторія (Сейшельські острови)
-Знайдено: + | засноване = 1778
-Знайдено: + Вікторія (англ. Victoria) — столиця Сейшельських островів та найбільше місто країни. Місто іноді називають Порт Вікторія, або Мае — воно розташоване у північно-східній частині о. Мае. Вікторія розташована між портом і порослими лісом гірськими масивами, які складають центр острова Мае. Місто було засноване як Французька військова база у 1778 р. під назвою «L’Establissement». Коли англійці перебрали контроль над островами місто було назване на честь королеви Віктрорії у 1841 р. За часів британського володіння тут існувала колоніальна адміністрація. У 2002 р. населення столиці складало 24 970 чоловік — майже третину усього населення островів. В місті існує морський порт і аеропорт, який відкрили у 1971 році. Зараз Вікторія — це культурний центр островів де співіснують місцеві креоли, французи, англійці, африканці, індійці і китайці.


Зобр:1шт.


Назва:Шуби
-Знайдено: + | засновано = 1778 рік


Назва:Умаїта (Парагвай)
-Знайдено: + | засноване = 1778 рік
-Знайдено: + Умаїта́ (ісп. Humaitá або Puetro de Humaitá) — селище в парагвайському департаменті Ньємбуку. Знаходиться на березі ріки Парагвай на висоті 44 м над рівнем моря. Засноване у 1778 році португальцем Педру Мелу.


Назва:Кавказька (станиця)
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Фортеця «Полтавська» (пізніше «Кавказька») була закладена в 1778 в рамках Азово-Моздокськой укріпленої лінії.


100 тому - 50 тому - 10 тому - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед ----

Роки, згадані у Вікіпедії