Лапання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лапання
Зображення
Чоловік мацає стегно жінки (Мехіко, 2015).

Лапання — у сексуальному контексті акт навмисного дотику до іншої людини сексуальним способом, зазвичай без її згоди.[1] Цей термін, як правило, має негативне відтінок у багатьох суспільствах, і така діяльність може вважатися сексуальним нападом[2] або іншим чином неприйнятною. Дотик до тіла особи під час статевого акту, масажу чи медичного огляду зазвичай не вважається лапанням, хоча цей термін іноді використовується для включення невмілого, егоїстичного чи недоречного сексуального дотику. Ділянки тіла, які найчастіше обмацують, включають сідниці, груди, вульву, стегна, пеніс і мошонку. Мацаки можуть використовувати руки, але притискання будь-якої частини свого тіла до іншої людини можна вважати обмацуванням.

Практика, коли офіцери, наприклад митники чи служби безпеки в аеропортах, піддають обшуку жінок, викликає суперечки. Така поведінка державних службовців вимагає чіткого правового дозволу.

Фроттеризм, яке вважається парафілією, — це практика, коли людина торкається руками іншої особи без згоди, зазвичай у натовпі, для власного сексуального задоволення. Лапання може бути показано в порнографічних фільмах.

Культурні інциденти[ред. | ред. код]

Колись Італія мала репутацію, де чоловіки щипають жінок за сідниці, і, можливо. Щодо цього можна було б застосувати термін «лапання», але в той час (наприклад, середина ХХ століття) це явище не було зафіксоване конкретним терміном. Японія має репутацію, де чоловіки лапають жінок у потягах і автобусах, оскільки влада запровадила кампанії проти лапання, що привернуло значну увагу медіа та стало предметом серйозних досліджень в останні роки.

У деяких частинах Південної Азії, особливо в Індії, Непалі та Бангладеш, публічні сексуальні домагання або сексуальний напад (часто відомі як «вуличні домагання») до жінок з боку чоловіків широко називають «кепкування Єви».[3][4][5]

В Австралії в серпні 2019 року на благодійному заході ведучий підставив свою щоку для поцілунку гостьовій ведучій, а потім повернув голову і поцілував її в губи. Ведуча публічно заявила: «Така поведінка є нестерпною, і час, коли жінки підлягали чи мусили це терпіти, давно минув». Господар вибачився за свою поведінку.[6][7]

У червні 2022 року британського депутата Крістофера Пінчера було відсторонено від Консервативної партії після того, як було стверджено, що він обмацав двох чоловіків у стані алкогольного сп'яніння в лондонському клубі Carlton Club.[8]

Боротьба з намацуванням[ред. | ред. код]

На практиці переважно об'єктами обмацування є жінки. Щоб боротися з обмацуванням, вуличним переслідуванням і кепкуванням Єви над жінками в людних громадських місцях, деякі країни також виділили місця лише для жінок. Наприклад, у Мексиці, Японії, Філіппінах, ОАЕ та інших країнах було запроваджено автобуси з розподілом статі, пасажирські вагони лише для жінок та купе в поїздах, щоб зменшити сексуальні домагання.[9][10][11][12]

У деяких місцях у Німеччині, Кореї та Китаї є паркувальні місця для жінок, часто з питань безпеки.[13][14][15] Багато інших країн, зокрема Канада, Сполучені Штати, Італія, Японія та Велика Британія, також надають привілеї паркування вагітним жінкам з міркувань безпеки або доступу.

Японія[ред. | ред. код]

Докладніше: Чікан
Знак на станційній платформі в Осаці, Японія, показує місце посадки в вагон лише для жінок

В Японії чоловіка, який публічно обмацує жінок, називають чікан (痴漢); і цей термін також описує сам акт. Переповнені потяги є звичайним місцем для лапання, і опитування 2001 року, проведене в двох токійських середніх школах, показало, що більше двох третин учениць піддавалися лапанню під час поїздки у вагонах.[16] У рамках зусиль щодо боротьби з цією проблемою деякі залізничні компанії у години пік призначають пасажирські вагони лише для жінок.[17][18][19]

Хоча цей термін не визначено в японській правовій системі, використання цього слова в народній мові описує дії, які порушують кілька законів. Хоча переповнені потяги є найчастішими цілями[20], ще одним поширеним місцем чікану є паркування велосипедів, де лапають людей, які нахиляються, відмикаючи замки. Чікан часто фігурує в японській порнографії.

Ця проблема впливає на чоловіків по-іншому. Оскільки в Японії дуже високий відсоток вироків (99 % за деякими джерелами), невинним людям може бути важко довести свою невинуватість у суді.[21] Фільм «Я просто цього не робив» японського режисера Масаюкі Суо, заснований на реальних подіях, розповідає про чоловіка-офісного працівника, виправданого за лапання після п'ятирічної судової тяганини.[22] Кримінальні суди традиційно були поблажливими у справах про лапання, і лише нещодавно доклали зусилля для боротьби з соціальною проблемою шляхом посилення вироків.[23][24]

Сполучені Штати[ред. | ред. код]

Звинувачення можуть відрізнятися залежно від штату, але зазвичай вважаються сексуальними нападами, сексуальними лапаннями або незаконними дотиками. У деяких юрисдикціях лапання вважається злочином сексуальної поведінки другого-четвертого ступеня, якщо немає сексуального проникнення.

  • Луїзіана: Розділ 14, кримінальне право RS 14:43.1; § 43.1. Сексуальне насильство: A. Сексуальне лапання — це умисний дотик злочинця до ануса або геніталій жертви з використанням будь-якого предмета або будь-якої частини тіла злочинця, або дотик жертви до ануса або геніталій злочинця з використанням будь-якого предмета або будь-якої частини тіла жертви, коли має місце будь-яка з наведених нижче обставин: (1) Кривдник діє без згоди жертви.[25]
  • Мічиган: Кримінальний кодекс Мічигану (за винятком), Закон 328 від 1931 року, 750.520e Злочинна сексуальна поведінка четвертого ступеня; проступок. Лапання вважається злочинною сексуальною поведінкою; (v) коли актор досягає сексуального контакту шляхом приховування або за допомогою елементу несподіванки.[26]

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Grope, verb. Cambridge Dictionary.
  2. The Age, 12 June 2019, 'Disgusting': man sentenced for groping female runner on Sydney's Bay Run
  3. Afridi, Tehniya S (8 липня 2013). Eve teasing: The power game. The Express Tribune.
  4. Lakhey, Smriti (1 липня 2000). Eve Teasing. Wave. Архів оригіналу за 20 червня 2010.
  5. Eve-teasers beat dead youth in Dhaka. Daily Star. 11 жовтня 2014. Архів оригіналу за 12 жовтня 2014.
  6. Chung, Laura (2 вересня 2019). 'That kind of behaviour is intolerable': Leigh Sales responds to unwanted kiss. The Age.
  7. Goward, Pru (4 вересня 2019). The kiss: let's revise the rules of engagement. The Age.
  8. Chris Pincher suspended as Tory MP after groping allegation. BBC News. 1 липня 2022. Процитовано 1 липня 2022.
  9. Marc Lacey (11 лютого 2008). On Single-Sex Buses, Relief From Unwanted Contact. Mexico City Journal. New York Times.
  10. Nechapayka, Tatyana (13 квітня 2005). Belarus rail targets 'smelly men'. BBC News. Процитовано 11 червня 2008.
  11. Visually-impaired want railways to clarify stance on riding in women-only carriages. Mainichi Shimbun. 5 квітня 2007. Архів оригіналу за 17 квітня 2007.
  12. Metro reserves compartments for females. The Telegraph. 7 вересня 2008. Архів оригіналу за 8 грудня 2012.
  13. Antidiskriminierungsstelle - Fragen und Antworten - Ist die Schaffung von Frauenparkplätzen diskriminierend?. 25 січня 2008. Архів оригіналу за 25 січня 2008. Процитовано 6 червня 2017.
  14. Un parking pour femmes avec des places de stationnement... plus larges. Le Monde.fr. 5 січня 2010. Процитовано 6 червня 2017.
  15. Will High-Heel-Friendly Streets Keep Seoul's Women Happy?, Time, 2009
  16. Buerk, Roland (14 September 2009). Tokyo police act on train gropers. BBC. BBC. BBC. Процитовано 12 November 2017.
  17. Untitled Document. 26 грудня 2007. Архів оригіналу за 26 грудня 2007.
  18. «Japan Tries Women Only Train Cars to Stop Groping: Tokyo Subway Experiment Attempts to Slow Epidemic of Subway Fondling» An ABC News article.
  19. Women-Only Cars on Commuter Trains Cause Controversy in Japan. 18 грудня 2007. Архів оригіналу за 18 грудня 2007.
  20. Anti-groping stamp sells out within an hour in Japan. ABC News. 30 серпня 2019.
  21. Tokyo legal drama gets grip on groping. The Standard. Associated Press. 20 February 2007. Архів оригіналу за 31 July 2009. Процитовано 10 October 2015.
  22. Kamiya, Setsuko (2 лютого 2007). 'I Just Didn't Do It' questions the Japanese court system. The Japan Times. Процитовано 1 листопада 2007.
  23. Lewis, Leo (24 листопада 2004). All women trains are only way to defeat Tokyo bottom pinchers. The Times Online. Процитовано 1 листопада 2007.
  24. Fukada, Takahiro, «In anonymous packed train lurk gropers», The Japan Times, August 18, 2009, p. 3.
  25. Justia (US Law). Процитовано 8 серпня 2012.
  26. Michigan law. Процитовано 8 серпня 2012.