Луцій Сестій Альбаніан Квіринал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Сестій Альбаніан Квіринал
Монета із зображенням Луція Сестія
Народився 73 до н. е.(-073)
Помер після 19 до н. е.
Громадянство Римська імперія
Діяльність політик, військовий очільник
Знання мов латина
Посада консул-суфект
Термін 23 рік до н. е.
Попередник Гай Юлій Цезар Октавіан Август
Наступник Марк Клавдій Марцелл Езернін
Рід Сестії
Батько Публій Сестій
Мати Постумія

Луцій Сестій Альбаніан Квіринал (лат. Lucius Sestius Albanianus Quirinalis; 73 до н. е. — після 19 до н. е.) — військовий та політичний діяч кінця Римської республіки й початку Римської імперії, консул-суфект 23 року до н. е., друг поета Горація.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з плебейського роду Сестіїв. Син Публія Сестія, квестора 69 року до н. е., а згодом претора, який за проконсульства Цицерона (з яким товаришував) фактично керував у 48—47 роках до н. е. Кілікією. Під час громадянської війни Гая Юлія Цезаря та Гнея Помпея Великого підтримував останнього. Вітав вбивство Цезаря у 44 році до н. е., після чого приєднався до Марка Юнія Брута. У 42 році призначено проквестором до Македонії. Брав участь у битві при Філіпах, де потрапив у полон до Октавіана Августа. Останній помилував Луція Сестія.

Після цього він став вірним прихильником Октавіана Августа. У 23 році до н. е. його призначено консулом-суфектом разом з Гнеєм Кальпурнієм Пізоном. У 22—19 роках до н. е. був імператорським легатом в області Іспанія Трансдуріана (північно—східна Іспанія).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Konrat Ziegler, Walther Sontheimer, edd. Der kleine Pauly: Lexikon der Antike (Monaci: Artemis, 1975; DTV, 1979. (нім.)
  • Carandini, A et al. (1985). Settefinestre. Una villa schiavistica nell'Etruria Romana. Módena: Edizioni Panini, 3 vol. (італ.)