Медака китайська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Медака китайська

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Акантопері (Acanthopterygii)
Ряд: Сарганоподібні (Beloniformes)
Родина: Адріаніхтові (Adrianichthyidae)
Рід: Медака (Oryzias)
Вид: Медака китайська
Oryzias sinensis
Chen, Uwa & Chu, 1989
Синоніми
  • Oryzias latipes sinensis Chen, Uwa & Chu, 1989
  • Oryzias latipes (non Temminck & Schlegel, 1846)
Посилання
Вікісховище: Oryzias sinensis
Віківиди: Oryzias sinensis
EOL: 216866
МСОП: 181312
NCBI: 183150

Медака китайська (Oryzias sinensis) — вид риб роду Медака (Oryzias), родини Адріаніхтові (Adrianichthyidae). Прісноводна тропічна риба.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина тіла до 5 см. Тіло видовжене, порівняно невисоке, стиснуте з боків. Голова помітно сплощена зверху. Рот маленький, верхній, щілиноподібний. Очі великі. Спинний плавець дуже здвинутий назад і розташований над задньою половиною анального. Анальний плавець довгий. Луска велика, легко спадаюча при доторкуванні. Бічна лінія відсутня. Забарвлення спини мінливе від сріблясто-жовтуватого до світло-коричнюватого. Черево сірувате. На спині, від потилиці до початку спинного плавця, темна смужка. На боках вздовж тіла проходить невиразна темна смуга. Черевні і анальні плавці вкриті чорними крапинками[1][2].

Поширення[ред. | ред. код]

Природний ареал охоплює Південно-Східну Азію — від Меконгу до Червоної та річок південної частини Китаю (в басейнах річок Меконг, Іраваді, Салуїн, Хонгха і Н'янг)[3]. Зустрічається також у водоймах більшої частини Корейського півострова[1].

Річка Обитічна, поблизу м.Приморськ Запорізької області

Медака з Китаю була широко інтродукована в Азії (у тому числі в колишніх республіках Центральної Азії, у Європі (південна частина Росії), США (Флориді)[1][2]. Був вселений, ймовірно що разом із рослиноїдними рибами, до Казахстану, де в 1971 році відзначений у басейні річки Ілі, зараз став там масовим видом[4]. З 1978 року відзначається у Росії на Кубані) в заплавних озерах басейну річки Анапка. У 2003 р. відзначений в Україні в річці Обитічній у районі міста Приморськ[1][5][6].

Основними причинами появи медики за межами природного ареалу є: 1) використання в якості біомеліоратора для боротьби з малярійним комаром; 2) ненавмисний завіз з рибопосадковим матеріалом до рибних господарств; 3) використання як об'єкту акваріумістики з випадковим потраплянням до природних водойм[1][7] .

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Прісноводна зграйна жила риба. У природних умовах зустрічається на мілководних ділянках річок, заплавних та інших водойм, у тому числі солонуватоводних [2][6]. Звичайно тримається одного місця[1].

Статевої зрілості досягає на першому році життя, при довжині тіла понад 1,2 см. У водоймах Казахстану розмножується в квітні—серпні. За сезон самиця може відкладати до 2 тис. ікринок. Нерест порційний (по 15—50 ікринок в порції), звичайно відбувається серед рослинності, майже щоночі. При температурі води 24—28° С личинки викльовуються з ікри за 10—15 діб після її запліднення. Тривалість життя до 5 років, переважно до 3 років[1][2].

Живиться планктоном, дрібними ракоподібними, олігохетами, остракодами, водяними кліщами, іноді водоростями. В їжі дорослих особин переважають личинки комах, зокрема комарів[1][2][4].

Практичне значення[ред. | ред. код]

Промислового значення не має. Вважається перспективною в боротьбі з кровосисними комахами[1][2].

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к Насека А. М., Дирипаско О. А. Новые рыбы-вселенцы в водоемах Северного Приазовья // Вестник зоологии. — 2005. — 39(4). — С. 89—94
  2. а б в г д е Мовчан Ю. В. Риби України. — Київ, 2011. — 422 с. (с. 188—189)
  3. Kottelat, M., 2001. Fishes of Laos. WHT Publications Ltd., Colombo 5, Sri Lanka. 198 p.
  4. а б Рыбы Казахстана. Акклиматизация, промысел. — Алма-Ата : Гылым, 1992. — Т. 5. — 61 с.
  5. Kottelat, M. and J. Freyhof, 2007. Handbook of European freshwater fishes. Publications Kottelat, Cornol, Switzerland. 646 p.
  6. а б Петроченко В. І. Риби і міноги Запорізької області // Краєзнавство Запорожжя. — 2017. — № 2 (3). — С. 67—89
  7. Fuller P. L., Nico L. G., Williams J. D. Nonindigenous Fishes introduced into inland waters of the United States. — Maryland, Betesda : U. S. Geological Survey, 1999. — 613 p.

Література[ред. | ред. код]

  • Мовчан Ю. В. Риби України : визначник-довідник — Київ, 2011. — 422 с. (с. 188—189). — ISBN 978-966-2246-26-1
  • Насека А. М., Дирипаско О. А. Новые рыбы-вселенцы в водоемах Северного Приазовья // Вестник зоологии. — 2005. — 39(4). — С. 89—94

Посилання[ред. | ред. код]