Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Моніторингова місія ООН
з прав людини в Україні
англ. United Nations Human Rights
Monitoring Mission in Ukraine
Абревіатура HRMMU(англ.)
Тип організація[1]
Засновник Організація Об’єднаних Націй[1]
Засновано 2014[1]
Правовий статус чинна
Офіційні мови англійська, українська
Чинний голова Даніель Белль (з 4 серпня 2023)
Попередники Армен Арутюнян (2014),
Фіона Фрейзер (2014—19),
Матільда Богнер (2019—22)
Ключові особи Ева Шмідт (виконувачка обов'язків голови місії, 2022—23)
Материнська
організація
Управління Верховного комісара ООН з прав людини[2]
Вебсайт: ukraine.un.org

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) (англ. United Nations Human Rights Monitoring Mission in Ukraine) — тимчасово створений підрозділ ООН, який на запрошення уряду України здійснює моніторинг, оприлюднює ситуацію з правами людини та сприяє дотриманню прав у країні, з особливою увагою до східної частини України, Автономної Республіки Крим та місту Севастополь, наразі тимчасово окупованих Російською Федерацією.

З 24 лютого 2022 року, коли Російська Федерація почала збройний напад на Україну, Місія уважно стежить за впливом російської агресії на права людини по всій країні.

Історія створення[ред. | ред. код]

На запрошення Уряду України та реагуючи на події у країні, Генеральний Секретар Організації Об'єднаних Націй (ООН) у березні 2014 року погодив розміщення Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ)[3].

Станом на грудень 2016 року Моніторингова місія з прав людини не отримала доступу до місць ув'язнення на тимчасово окупованих російськими військами територіях Донбасу.

На 2020 рік, Місія мала сім офісів у містах: Києві, Донецьку, Луганську, Краматорську, Маріуполі, Одесі та Харкові. Раніше, офіси ММПЛУ працювали також у містах Львові та Дніпрі. Робота стосовно Автономної Республіки Крим проводиться через офіси у містах Києві та Одесі.

Засади діяльності[ред. | ред. код]

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні діє на підставі Угоди між Урядом України та Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) від 31 липня 2014 року,[4] та втілює мандат УВКПЛ щодо захисту і сприяння правам людини для всіх в усьому світі. ММПЛУ документує порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права; фіксує втрати серед цивільного населення, пов'язані з конфліктом; готує публічні доповіді про ситуацію з правами людини в Україні; здійснює адвокацію, націлену на захист прав людини, з державними та недержавними акторами; аналізує законопроєкти та надає рекомендації Уряду щодо їх відповідності нормам міжнародного права у сфері прав людини та міжнародного гуманітарного права; надає технічну допомогу національним партнерам, в тому числі, громадянському суспільству.

Відповідно до п. 5 Резолюції «Стан з правами людини у Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)» № 71/205 від 19 грудня 2016 року, Генеральна Асамбля ООН попросила УВКПЛ, відповідно до чинного мандату і в рамках наявних ресурсів Місії, готувати тематичні доповіді з питання про становище в галузі прав людини в тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та місті Севастополі[5].

Доповіді[ред. | ред. код]

ММПЛУ готує, як регулярні доповіді щодо ситуації з правами людини, так і тематичні, що стосуються окремих аспектів, подій. Станом на червень 2020 року, Місія підготувала 29 публічних доповідей щодо ситуації з правами людини в Україні [Архівовано 16 червня 2020 у Wayback Machine.] та ряд тематичних доповідей про:

Усі доповіді ММПЛУ доступні для широкого загалу на офіційному сайті Управління Верховного комісара ООН з прав людини:

Контакти місії[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в https://archive.ph/20220330225925/https://en.hromadske.ua/posts/un_human_rights_in_ukraine
  2. https://archive.ph/sa5iz
  3. Права людини. Представництво ООН в Україні. Архів оригіналу за 23 червня 2020. Процитовано 16.06.2020.
  4. Угода між Урядом України та Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини про розміщення короткотермінової моніторингової місії ООН з прав людини в Україні. Архів оригіналу за 16 червня 2020. Процитовано 16.06.2020.
  5. United Nations Official Document. www.un.org. Архів оригіналу за 2 березня 2019. Процитовано 18 червня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]

ٍ* Інстаграм: https://www.instagram.com/unhumanrights.ukraine