НАРТ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
НАРТ
ТОВ Міжрегіональна асоціація теле- та радіомовників «Творче об'єднання „Нарт“»[1]
Країна Україна Україна
Зона мовлення Україна Київ
Час мовлення 10 годин на добу
Мова мовлення українська, російська
Центр керування Київ
Формат
зображення
576i 4:3 (SDTV)
Тематика каналу інформаційно-публіцистична, пізнавальна, розважальна
Дата початку
мовлення
10 січня 1996 (тестове мовлення)
15 січня 1996 (повноцінне мовлення)
Дата кінця мовлення 21 червня 2002
Причина закриття непродовження ліцензії
Замінено Україна Тоніс

ТО «НАРТ» («Національна Асоціація Радіо і Телебачення») — колишня українська телекомпанія, яка мовила на одному каналі разом з ТК «Тоніс» з 1996 по 2002 рік.

Історія[ред. | ред. код]

Співзасновниками Творчого об'єднання «НАРТ» виступили відразу кілька структур: 18 недержавних телерадіокомпаній з різних регіонів України, а також дві громадські організації: Українська телевізійна спілка та Фонд «Перспектива». Сам «НАРТ» було створено ще навесні 1995 року, коли представники зазначених структур зібралися на з'їзд у Києві з метою об'єднати свої зусилля для подальшого розвитку телебачення України.

На цьому з'їзді і було прийнято рішення про створення нової телекомпанії, в ефірі якої можна було б транслювати кращі роботи телевізійників з різних міст України, а також покупний кінопродукт. І вже в липні 1995 року знову створена телекомпанія подала заявку до Нацради з проханням надати їй право мовлення на одному з дециметрових телеканалів міста Києва В цей час якраз був оголошений конкурс на 25 київський канал, і Національна рада з питань телебачення та радіомовлення вирішила виділити «НАРТу» ефірний час саме на цій частоті — по чотири години щоденно.

Керівництво телекомпанії «ТОНІС» опротестувало це рішення і Нацрада відкликала видану «НАРТу» ліцензію. Керівництву «ТОНІСу» було обіцяно, що ефірна сітка компанії на 25-й телечастоті залишиться незмінною до закінчення конкурсу на цей регіональний телеканал.

Однак незабаром Нацрада прийняла рішення, як і у випадку з 30 телечастотою у Києві, розділити телеканал між двома мовниками: «ТОНІСом» та «НАРТом». Була затверджена сітка, згідно з якою «НАРТ» і «ТОНІС» мали ділити вечірній прайм-тайм через день: в один день з 20:00 до 00:00 господарем ефіру на частоті ставав «НАРТ», а на наступний день — цей час займав «ТОНІС», а «НАРТ» повинен був вести мовлення з 16:00 до 20:00.

Оголошення ТРК «НАРТ» в газеті

Ліцензія на мовлення «НАРТу» була видана, до кінця 1995 року було сформовано колектив компанії, та вже 10 січня 1996 року вона вийшла в ефір у тестовому режимі, а з 15 січня ефір став повноцінним та регулярним.

Однією з основних цілей засновників «НАРТу» було створення каналу, на якому б транслювалися найкращі програми, створені місцевими студіями з різних куточків країни. І невдовзі київський телеглядач побачив програми, які були створені в Одесі, Харків, Дніпропетровськ, інших містах. Зокрема, тут транслювалось ток-шоу «Арабески», створюване однією з одеських телекомпаній спільно з відомою одеською радіостанцією «Просто Раді.О». В рамках ток-шоу «Арабески» глядачі могли спостерігати телевізійну версію зустрічей з цікавими людьми шоу-бізнесу, культури, спорту та політики, які приходили до студії «Просто Раді.О».

Крім трансляції програм виробництва незалежних телекомпаній з різних регіонів країни, «НАРТ» планував і власне телевиробництво. Зчасом в ефірі з'явились суспільно-політичні проекти — ток-шоу, інтерв'ю, аналітика Зрозуміло, в ефірі «НАРТ» був присутній кінопоказ — художні, мультиплікаційні, документальні фільми та серіали. У перервах між трансляцією своїх передач телеканал НАРТ ретранслював культурологічні та дитячі програми російського телеканалу «Прометей АСТ». Словом, як і у всіх на той час.

Згодом змінився розклад блоків ТК «ТОНІС» та ТРК «НАРТ» на 25 телеканалі. Так, програми «НАРТ» стали з'являтися і в ранковий час, коли ефірний час на каналі було на паритетних засадах (10 на 10 годин) розділено між двома мовниками.

На засіданні 17 квітня 2002 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки конкурсу на 25-ий київський телеканал, переможцем якого було оголошено саме «ТОНІС». Телерадіокомпанія «НАРТ» відступила без жодних акцій протесту і надалі зосередилася на розвитку лише радійного проекту, який проіснував ще кілька років.

Логотипи[ред. | ред. код]

Логотип Опис
Логотип каналу, який використовувався у заставках. В останні роки мовлення в ефірі був такий же, але смуги були щільно з'єднані між собою. Знаходився в правому верхньому куті.
У перші роки мовлення був схожий логотип, але смуги були нахилені в ліву сторону, напис "НАРТ" був іншим шрифтом та більший за розміром. Знаходився у лівому нижньому куті.
Версія логотипу, що використовувалася в ЗМІ та пресі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Про призначення позапланової перевірки ТОВ міжрегіональної асоціації теле– і радіомовників „Творче об’єднання „НАРТ”, м. Київ (НР № 1974 від 21.12.2004) (укр.). Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Процитовано 15 листопада 2023.

Джерела та посилання[ред. | ред. код]