O-TV (телеканал)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
O-TV
ТОВ «Музичний канал О-ТВ»[1]
Країна Україна Україна
Зона мовлення Україна Україна
Європейський Союз Східна та Західна Європа
СНД СНД
Час мовлення Цілодобово
Мова мовлення українська,
російська,
англійська
Центр керування Київ, вул. Академіка Богомольця, 4
Формат
зображення
576i 16:9 (SDTV)
Тематика каналу Музична
Дата початку
мовлення
24 квітня 1998
Дата кінця мовлення 4 квітня 2022
Засновник Вікторія Горбаченко
Олег Степченко
Власник(и) Андрій Альошин(50,00 %)
Вадим Рабинович (50,00 %)
Керівник(и) Юрій Чудочкин (директор каналу)
Володимир Орлов
Ольга Притула
Сайт o-tv.tv

«O-TV»[2] — закритий український цілодобовий музичний телеканал.

Історія[ред. | ред. код]

Київська телекомпанія «Обрій» була створена у Харківському районі Києва 1995 року. Керівником компанії був Олег Степченко, який у свій час організовував у цьому районі одну із перших кабельних мереж у столиці. З часом вона припинила своє існування як окрема одиниця, ставши частиною одного з перших кабельних провайдерів-гігантів — ТРК «Інтер-Відео Київ». Внаслідок цього канал «Обрій» на певний період зникав з мережі кабельного телебачення, а згодом повернувся — вже у якості першого музичного телеканалу в Україні «O-TV» як спільний проєкт телекомпанії «Обрій» та радійно-телевізійного проєкту «Хіт-парад 12 мінус 2»[3].

Телеканал «O-TV» почав роботу 24 квітня 1998 року в Мікрохвильовій інтегрованій телерадіоінформаційній системі (МІТРІС) і через передавачі ДМХ діапазону. У грудні того ж року канал розпочав мовлення у всіх кабельних мережах Києва і Київської області[3].

З 30 квітня 1999 року канал почав поширюватися через супутник AMOS-1 (4.0°W) для кабельних мереж на всій території України. 10 квітня 2001 року стартував на супутнику LMI-1, 75° сх.д (а до цього були тестові увімкнення в пакеті з UT1), телеканал «O-TV International». Він відрізнявся від внутрішньоукраїнської версії тим, що демонстрував закордоном виклично кліпи пострадянських виконавців[4]. З 12 лютого 2017 року мовлення каналу ведеться через супутник Astra 4A[5].

«O-TV» першим в Україні запровадив функцію інтерактиву, завдяки якій у визначені години етеру, глядачі могли дзвонити по спеціальному номеру телефону, замовляючи улюблений відеокліп за кодовим номером, що висвічувався на екрані. Це використовували у проєктах «Music Box» та «Твоя двадцятка». Остання передача підбивала підсумок популярності кліпів, які замовляли люди[3].

Восени 2001 року у Києві були призупинені трансляції програм телеканалу в системі МІТРІС. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення видала «O-TV» тимчасовий дозвіл на тестове мовлення. Однак, по його завершенню, Нацрада не поспішала вирішувати це питання. Паралельно з цим виникли розбіжності між засновниками ТРК «Обрій». В результаті цього процесу Олег Степченко покинув посаду директора телеканалу, забравши із собою назву, логотип і концепцію телеканалу, а «Обрій» почав виходити з новою назвою «Music Telebox», або скорочено MTB[4].

З 23 квітня 2019 року телеканал мовив у форматі 16:9.

4 квітня 2022 року телеканал припинив своє мовлення[6].

16 листопада 2023 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала телеканалу за відмову у проведенні перевірки[7].

21 грудня того ж року НацРада знову оштрафувала телеканал за відмову у проведенні повторної перевірки[8].

Етер[ред. | ред. код]

Етер телеканалу «O-TV» побудований на базі серверного мовлення. Наповнення телеканалу складалось із музичних кліпів, інтерактивних розваг та послуг, новин українського та світового шоу-бізнесу, а також різні музичні програми[4].

Цільова аудиторія каналу — молодь від 16 до 24 років[3].

Телепрограми[ред. | ред. код]

  • «Design Tour» — програма розповідала про модні місця, найновіші тенденції та культові заклади.
  • «OTV EVERYDAY» — програма включала в себе останні новини зі світу шоу-бізнесу; репортажі з концертних залів, зі знімальних майданчиків, студій звукозапису, фестивалів, церемоній тощо; ексклюзивні інтерв'ю з музикантами, продюсерами, режисерами; подробиці особистого життя зірок.
  • «Sunday's News» — підсумковий випуск музичних і культурних подій за тиждень.
  • «Bon Appetit»
  • «Мультисвіт» — програма розрахована на глядацьку аудиторію віком від 5 до 15 років. Ведуча програми щоразу запрошувала глядачів у гості до героїв популярних мультфільмів, проводить їх стежками невідомої країни «Мультисвіт». Програма містила елементи гри та у веселій формі знайомить глядачів з добре відомими та новими мультфільмами та їхніми героями.
  • «Калейдоскоп мандрів» — туристична програма, путівник по світових курортів.
  • «Free-time» — програма розповідала про те, як цікаво, активно та з користю провести своє дозвілля. Складалася із трьох-чотирьох різнопланових сюжетів, об'єднаних однією метою — запропонувати глядачеві обрати відпочинок на свій смак.
  • «Національний хіт-парад» — власні зйомки концертних номерів нових пісень українських зірок. Завдяки інтерактивному голосуванню глядачі самі могли визначати переможців.
  • «Teen-клуб»
  • «Музичні подорожі з Dazzle Dreams» — музичні подорожі екзотичними країнами та континентами. Ведучий подорожував якою-небудь країною з метою познайомити глядача з її культурою, музичними традиціями та етно-культурою через призму сучасної електронної музики.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Музичний канал О-ТВ ТОВ. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Архів оригіналу за 5 січня 2019. Процитовано 4 січня 2019.
  2. contacts | otv. o-tv.tv. Архів оригіналу за 28 червня 2017. Процитовано 21 червня 2017.
  3. а б в г Новые горизонты украинского спутникового музыкального телеканала O-TV. Теле-Спутник (сентябрь 1999) (рос.). Мирошников М. Архів оригіналу за 15 жовтня 2018. Процитовано 12 листопада 2022.
  4. а б в История украинского ТВ глазами зрителя. Часть 11 | Mediasat (рос.). mediasat.info. Процитовано 12 листопада 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  5.  Внимание! Так получилось, что у нас снова изменились настройки спутникового вещания... Перенастройте плиз свои тюнера. Такие вот дела. у соцмережі «Facebook»
  6. Телеканал "OTV" припинив свою діяльність. tvnet.if.ua (укр.). 29 квітня 2022. Процитовано 9 липня 2022.
  7. Нацрада призначила штрафи понад 200 тисяч гривень каналам Верхоляка, а О-TV оштрафувала за відмову у проведенні перевірки. detector.media (укр.). 16 листопада 2023. Процитовано 19 листопада 2023.
  8. Нацрада перевірить херсонський канал Kratu та призначила штраф «О-TV» і «Радіо 49 паралель» через відмову у проведенні перевірки. detector.media (укр.). 21 грудня 2023. Процитовано 27 грудня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]