Skrypin.ua

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
skrypin.ua
Країна Україна
Зона мовлення інтернет
Мова мовлення українська
Формат
зображення
1080p (HDTV)
Тематика каналу інформаційно-розважальний
Дата початку
мовлення
14 травня 2016 року
Засновник Роман Скрипін
Власник(и) Роман Скрипін
Керівник(и) Роман Скрипін (CEO)
Політична належність консерватизм, правоцентризм
Споріднені канали Ukrainian Media Network
Слоган Бути справжнім — важливо
Сайт skrypin.ua
skrypin.ua/Ukrainian Media Network
Вебсайт skrypin.ua
Країна походження  Україна
Підписників
  • 419 тис. (skrypin.ua)
  • 206 тис. (Ukrainian Media Network)
    (11 березня 2024 року)


Срібна кнопка YouTube, якою нагороджують за досягнення каналом відмітки у 100 000 (сто тисяч) підписників або більше. 100 000 підписників
Оновлено 12 серпня 2022 року

skrypin.ua — український цифровий мовник, створений українським журналістом Романом Скрипіним у травні 2016 року після конфлікту та виходу Скрипіна з Громадського телебачення.[1][2] skrypin.ua поширює контент через сайт skrypin.ua та інтернет-телеканали[3] UMN/skrypin.ua.

Історія[ред. | ред. код]

Перший етер проєкту пройшов 14 травня о 20:00, відтоді канал веде мовлення на YouTube-каналі[4][5]. Проєкт транслюється з київської квартири, переобладнаної під студію. Першу техніку для трансляцій Роман отримав безкоштовно у тимчасове користування.

Інвестори проєкту невідомі, у травневому інтерв'ю каналу «112» Роман не назвав імен людей, що підтримують проєкт фінансово, пояснюючи, що більшість з них — «друзі, які інвестують власні гроші»[6].

Першими темами проєкту були: «Луценко прокурор», «Списки Миротворця», «Путін vs Маск», «День народження Вакарчука», «Дивимося Eurovision 2016 разом». Сам Скрипін описує проєкт як авторський, а не як телеканал. Окрім Youtube, мовлення проходить у локальній мережі Lanet.

В рамках проєкту UMN планувалось відкриття студії в Берліні та в Празі у співпраці з чеським громадським діячем Ростиславом Прокоп'юком.

Наповнення[ред. | ред. код]

В студії перед записом

Спочатку випуски планувалось робити один раз на тиждень у форматі квартирника, згодом формат було розширено до трьох етерів на тиждень. На листопад 2016 року розклад трансляцій був таким:[7]

  • 16+ — щосереди о 20:00
  • Кухня — щоп'ятниці о 14:00
  • Квартирник — по неділям о 16:00.

Від березня 2017-го року Квартирник було замінено на «Недільний канал», що складався з рубрик:

  • Редколегія (обговорення з редакторами українських видань подій минулого тижня),
  • Недільний Процишин (автор — Богдан Процишин) та Новини з пальця, створюваної Максимом Щербиною з Громадського ТБ Запоріжжя (гумор, іронія, сарказм),
  • Історія з м'ясом (історичний проєкт Данила Яневського, спілкування з гостями-істориками на історичні та навколоісторичні теми),
  • REW: власні думки та сентенції членів колективу каналу щодо останніх явищ у країні.

Трансляції ведуться наживо з можливістю перегляду у записі на YouTube. 25 червня 2016 до Скрипіна приєднався його колега, журналіст та телеведучий Данило Яневський.[8]

У етерах Скрипін не дотримується загальноприйнятих стандартів журналістики, про що сам і говорить в інтерв'ю. Свою позицію пояснює необхідністю у свободі і відсутності стандартів, навіть лишаючи за собою право на використання ненормативної лексики в етері.[1] Глядачі можуть через Skype додзвонитись у прямий етер і поставити питання гостям. Проєкт фінансується глядачами.

Програми[ред. | ред. код]

З 2018 року кількість етерів виросла до одинадцяти на тиждень, а проєкт skrypin.ua (включно з UMN) вийшов на щоденне етерне мовлення по буднях. Програми:

  • Фронт — програму готують люди, які знають що відбувається на Донбасі — журналіст та офіцер запасу, які пройшли війну. Ведучі та гості програми збирають актуальні новини з фронту, аналізують ситуацію у війську та згадують дні, коли все почалося. Щопонеділка о 20:00 на YouTube.
  • UMN — у програмі ведучі Роман Скрипін, Катерина Супрун та Данило Яневський за участі експертів та глядачів досліджують суспільно-політичне життя України, актуальні новини, події та явища в країні та світі. Програма виходить з вівторка по четвер о 15:00 чи 16:00 на YouTube.
  • Редколегія — журналісти та редактори українських видань обговорюють події тижня. Програма про кулуарну політику, приховані сенси та те, що пишуть між рядків. Одна з найпопулярніших програм, з якої глядач дізнається більше, ніж з пересічного випуску новин. Щоп'ятниці о 19:00 на YouTube.
  • 16+ — Проєкт для тих, кому набридла нескінченна політична порнографія. Ніжна м’ясорубка з гострими лезами для найапетитніших шматочків українського соціуму. Ток-шоу із відомими представниками українського соціуму. Ведучі — Роман Скрипін і Катерина Пітєніна (головний редактор Слово і Діло). Щосереди о 19:00 на YouTube.
  • Історія з м'ясом — гарячий гриль контраверсійних версій подій та портрети реальних людей, які своїми вчинками творили історію України. Такого в підручниках не пишуть. Історична програма Тетяни Боряк та Данила Яневського. Щотижня на YouTube.
  • Яневський про Бандеру — проєкт історика Данила Яневського. За його словами, цей проєкт лише про один «аспект» трьох десятиліть нашої минувшини. Минувшини, яка є і сьогоденням. Минувшини, яку неможливо оминути, забути, викреслити. Її можна тільки спробувати відчути. Значить, зрозуміти. І — прийняти такою, якою вона була. Виходить на YouTube. [Архівовано 5 лютого 2021 у Wayback Machine.]
  • Секс під Лампою — це програма про радість життя. Про щастя, на яке Ви всі заслуговуєте. У прямому ефірі з’ясовуємо те, чому не вчать в родині, не вчать в школах, вишах, взагалі ніде не вчать. Ведучі: Леся Ковальчук, психолог та Данило Яневський, секс-символ (символізує, що секс колись був в його житті). Виходить двічі на місяць по четвергах о 19:00 на YouTube.
  • Лампа — персональні інтерв'ю з людьми, які формують інтелектуальний образ сучасної України YouTube.
  • Рибки Холодницього — Роман Скрипін онлайн без цензури. Ці відео можуть містити ненормативну лексику. Тобто – матюки. Не давайте його дивитися дітям, людям похилого віку, вагітним та викладачам і викладачкам української мови. Повне 18+. Програма виходить щотижня на YouTube.
  • Гараж Джобса — програма про український ІТ-ринок. Розповадаємо історії успіху і факапів українських ІТ-компаній, про які ви ніколи не чули, та реальні історії українських бізнесменів нового покоління. Ведучий – Євген Савельєв, ІТ-юрист. Дивитись на YouTube.
  • Цивілізація — програма про українську національну ідею та світоглядну реформацію, про розвиток України та її місце у світі. Ведучий — Євген Жеребецький (2019-2020). У листопаді 2020 року ведучим проєкту став Олесь Доній, автор концепції «25 сходинок до суспільного щастя». Програма виходить щовівторка на YouTube.
  • Gamardžoba — обговорення новин та актуальних тем, ведучі Сергій Мельничук та Бачо Корчілава. По четвергах на YouTube.
  • Генерація V — Данило Яневський та ветеран АТО Леонід Остальцев говорять про китів, слонів та черепах – не про тварин, а про міфи, на яких стоїть Україна. Про нашу реальність, про те, як збудувати нову Україну та шукають будівельників. Програма виходить на YouTube.
  • Студія UP – програма, де розповідається позитивний досвід українського малого бізнесу. На ефіри запрошуються українські підприємці та люди, які захоплено створюють власну справу. Програма виходить не регулярно на YouTube.
  • ЕКОНОМІК’$ — програма про економічні події та тренди як в Україні, так і у всьому світі. Ведучий — Михайло Кухар — протягом години прямого етеру робить огляд новин економіки за тиждень, відповідає на запитання глядачів та часом оприлюднює прогноз по певних темах. Програма виходила з 2018 по 2020 роки на YouTube.
  • INTERMARIUM — унікальна програма, яка повертає історичну пам'ять про спільну державу трьох народів – литовців, поляків і русинів. У цій програмі гості говорять своїми національними мовами, забезпечується синхронний переклад. Це цикл програм, який виходив на YouTube, на українському суспільному телебаченні, телеканалі ATR, а також на телебаченні в Литві, Білорусі та Польщі.
  • #ДПВТ — подорожі Скрипіна та команди містами України і Європи, де вони спілкуються з глядачами. Програма виходить на YouTube

Гості[ред. | ред. код]

Серед гостей, що брали участь у етерах:

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Ukrainian Media Network[ред. | ред. код]

Скрипін разом із Данилом Яневським ведуть також інший проєкт UMN (Ukrainian Media Network) — це «глобальна інформаційна мережа для українців усього світу». В студію запрошуються гості для обговорення нагальних питань.

22—30 грудня 2016 року було проведено першу низку етерів UMN з Праги, перший етер проводився Скрипіним разом із Прокоп'юком з Бібліотеки ім. Гавела. Гостями етеру були історик Давид Свобода (чеський Інститут дослідження тоталітарних режимів), Ленка Віхова (видавник чеського «Українського журналу» в Празі) та Єфім Фінштейн, чеський журналіст радіо Свобода і політолог.[15]

Трансляції[ред. | ред. код]

  • Фронт — понеділок 20:00
  • UMN — з понеділка по четвер о 15:00
  • Редколегія — п'ятниця 19:00

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Скрипін запустив новий проєкт skrypin.ua. detector.media. Архів оригіналу за 30 листопада 2016. Процитовано 29 листопада 2016.
  2. Скрипін про hromadske.tv: готовий віддати гроші, але не доменне ім'я. BBC Україна. Архів оригіналу за 1 грудня 2017. Процитовано 19 листопада 2017.
  3. інтернет телеканали доступні в Youtube та через технологію IPTV у інтернет-провайдерів Lanet, ПрадаТУТ, divan.tv та megogo.net
  4. skrypin.ua. YouTube. Архів оригіналу за 16 травня 2017. Процитовано 29 листопада 2016.
  5. Скрипін запустив новий проєкт skrypin.ua. detector.media (укр.). Архів оригіналу за 30 листопада 2016. Процитовано 19 листопада 2017.
  6. Роман Скрипін не розголошує інвесторів нового проєкту skrypin.ua. detector.media. Архів оригіналу за 30 листопада 2016. Процитовано 29 листопада 2016.
  7. skrypin.ua | Facebook. www.facebook.com. Архів оригіналу за 23 вересня 2018. Процитовано 29 листопада 2016.
  8. Возз’єдналися... Віднині Skrypin.UA + ™... - LifeКод: Данило Яневський | Facebook. www.facebook.com. Процитовано 29 листопада 2016.
  9. UMN (20 березня 2017), Чому українці знають більше про Моторолу, ніж про Ігоря Гордійчука? + Ян Валетов, архів оригіналу за 5 вересня 2020, процитовано 30 травня 2017
  10. skrypin.ua (13 грудня 2016), 16+ | ЗІБРОВ | анонс 14 грудня, архів оригіналу за 9 серпня 2020, процитовано 15 грудня 2016
  11. skrypin.ua (18 січня 2018), SKRYPIN.UA | КУХНЯ | 18 СІЧНЯ + Ростислав Прокоп'юк, архів оригіналу за 18 липня 2020, процитовано 19 січня 2018
  12. skrypin.ua (10 січня 2018), 16+ | ДМИТРО ЧЕКАЛКІН, архів оригіналу за 5 вересня 2020, процитовано 11 січня 2018
  13. skrypin.ua - – Моя настанова: громадян РФ, носіїв... | Facebook. www.facebook.com. Процитовано 29 листопада 2016.
  14. Ленур Іслямов: «Вы не думайте, что крымские татары белые и пушистые» | 16+
  15. UMN - POZOR! Скрипін, команда UMN та кілька камер –... | Facebook. www.facebook.com. Архів оригіналу за 18 липня 2020. Процитовано 19 грудня 2016.