Панський палац у Нижанковичах

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Панський палац у Нижанковичах
Палац пані Грім
Панський палац у Нижанковичах. Карта розташування: Україна
Панський палац у Нижанковичах
Панський палац у Нижанковичах
Панський палац у Нижанковичах (Україна)
Країна  Україна
Місцезнаходження смт Нижанковичі
49°41′09″ пн. ш. 22°48′10″ сх. д. / 49.686056° пн. ш. 22.802806° сх. д. / 49.686056; 22.802806
Стиль сецесія
Спорудження на межі ХІХ та ХХ ст.
Сучасний стан потребує реставрації
Розташування Україна Україна
Львівська область,
Старосамбірський район,
смт Нижанковичі,
вул. Шевченка, 63
Власник Нижанковицький професійний ліцей
Мапа
CMNS: Панський палац у Нижанковичах у Вікісховищі

Па́нський пала́ц у Нижанко́вичах (інша назва — Палац пані Грім) — палац, побудований на межі ХІХ та ХХ століть, можливо в середині ХІХ століття.

Розташування[ред. | ред. код]

Розташований у Старосамбірському районі Львівської області, у північній частині смт НижанковичіЗаболотцях), серед старого парку, на пагорбі, що на лівому березі річки Залісся.

Історія[ред. | ред. код]

Історичних відомостей про палац і маєток (фільварок) залишилось дуже мало. Маєток з палацом належав польським магнатам Любомирським (як і багато інших маєтків по Україні). Проте пізніше пані Любомирська подарувала палац своєму родичу графу Потоцькому. Ліси, чарівна природа приваблювала його, і він часто приїжджав сюди на полювання. В свою чергу граф Потоцький подарував цей палац своїй коханці Анні Грім, австрійці за походженням. Прожила вона тут до початку Другої світової війни. Але з настанням війни виїхала у Відень.

Територія була поділена на дві частини: верхня частина з палацом належала Анні Грім і нижня частина, яка належала іншим господарям, на якій був розташований фільварок, у якому працювало багато селян. Займалися вони сільським господарством, рільництвом і тваринництвом.

Після смерті господарі фільварку були поховані у склепі, який зберігся до наших днів, але нині розташований на території Польщі за кілька десятків метрів від кордону.

За легендою у палаці схований вхід до замку Гербуртів в Добромилі.

У наш час в палаці Анни Грім розташована бібліотека Нижанковицького професійного ліцею, а в нижній частині маєтку, яка належала селянам, розташовані майстерні та гуртожитки ліцею.

Сучасний стан палацу[ред. | ред. код]

Загалом палац і парк перебувають у занедбаному стані та потребують реставрації. Проте на фронтоні і на башті палацу досі чітко видно родинний герб власників — корона, на якій сидить яструб, та підкова.

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]