Пошуковий маркетинг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пошуковий маркетинг — один з інструментів інтернет-маркетингу.[1]

Історія[ред. | ред. код]

У міру збільшення кількості сайтів в Інтернеті в середині до кінця 1990-х, пошукові системи почали з'являтися, щоб допомогти людям швидко знайти інформацію. Пошукові системи розробили бізнес -моделі для фінансування своїх послуг, таких як програми оплати за клік, пропоновані Open Text[2] у 1996 році, а потім goto.com у 1998 році.[3] Goto.com пізніше змінив свою назву на увертюру у 2001 році, був придбаний Yahoo! У 2003 році, і тепер пропонує платні можливості пошуку рекламодавців через Yahoo! Пошук маркетингу.[4]

Google також почав пропонувати рекламу на сторінках результатів пошуку у 2000 році через програму Google AdWords. До 2007 року програми оплати за клік виявилися основними грошовими виробниками для пошукових систем.[5] На ринку, де переважає Google, у 2009 році Yahoo! та Microsoft оголосила про намір створити альянс. Yahoo! & Microsoft Search Alliance врешті -решт отримав схвалення від регуляторів у США та Європі в лютому 2010 року.[6]

Опис[ред. | ред. код]

Пошуковим маркетингом можна назвати комплекс заходів, що спрямований на збільшення відвідуваності сайту його цільовою аудиторією з пошукових машин.[7][8]

До методів відносяться всі способи, які вирішують подібну задачу, починаючи від прямого залучення цільового трафіку посиланнями з менш релевантних сайту місць, закінчуючи роботами всередині сайту, що забезпечують збільшення релевантності сайту для своєї ЦА. Тим самим збільшується видимість сайту в пошукових системах за рахунок переранжування результатів видачі на користь цього сайту по ключових запитах).

По суті, пошукової маркетинг займається перерозподілом трафіку в інтернеті з місць менш релевантних запиту в місця з більшою релевантністю.

Мета[ред. | ред. код]

Основною метою використання інструментів Інтернет-маркетингу є залучення покупця на сайт, який виступає, як рекламний майданчик з просування товарів і послуг на ринку.

Продумане його використання відкриває власнику необмежені можливості в успішній конкуренції на ринку, а отже і збуті продукції.

Зазвичай пошук товару в мережі Інтернет починається з запиту в пошуковій системі. Відповідний дизайн дозволяє сайту не загубитися в неймовірно величезному океані Мережі, а з'явитися в пошуковій системі на вимогу того чи іншого відвідувача. Пошуковий маркетинг — це просування вебсайту для залучення на нього людей, які цікавляться конкретними продуктами чи послугами.

Технології[ред. | ред. код]

  • Контекстна реклама — поширення інформації про сайт або компанії в пошукових системах шляхом розміщення контекстних рекламних оголошень за обраними словами.
  • Пошукова оптимізація (просування сайту, оптимізація сайту, пошукова оптимізація, SEO) — сукупність дій по зміні сайту і елементів зовнішнього середовища з метою отримання високих позицій в «природних» результатах пошуку по заданих запитах.
  • Лінкбілдинг (від англ. Link — посилання, building — будівництво) — це процес нарощування природних посилань на сайт з метою пошукового просування. Зовнішні посилання — один із способів оцінити якість сайту, тому силочний фактор залишається одним з ключових чинників ранжирування в Google і Яндексі.

Прикордонний випадок пошукової і контекстної реклами — розміщення рекламних оголошень в результатах пошуку за тематичним сайту-рекламного майданчика. Варто мати на увазі, що цими технологіями пошуковий маркетинг не вичерпується. Окрім класичного SEO працюють новіші техніки: пошуковий маркетинг під соціальні мережі (Social media optimization) і під відео (Video search marketing).

Лінкбілдинг[ред. | ред. код]

Можливі джерела посилань:

  • Соціальні мережі.
  • Блоги, тематичні інфосайти і канали YouTube.
  • Сервіси пошукових систем.
  • Новинні портали.
  • Дошки оголошень.
  • Власний сайт.
  • Тематичні каталоги.

Особливості[ред. | ред. код]

В цілому для пошукового маркетингу характерні наступні риси:

  • робота під конкретні запити (ключові слова);
  • зв'язок з пошуком (пошукові системи, пошук сайтом);
  • врахування контексту (тематики рекламного майданчика та ін.).

Безпека[ред. | ред. код]

У зв'язку з тим, що пошуковий маркетинг використовується величезною кількістю сайтів для залучення нових клієнтів і користувачів, фільтрувати кожен сайт вручну неможливо. Тому у пошукових систем є автоматизовані інструменти для перевірки оголошень контекстної реклами і сайтів в пошуковій видачі щодо зараження і протиправного чи забороненого контенту.

Найпоширенішими інструментами є Google Safebrowsing і Яндекс Safebrowsing, які перевіряють кожен сайт в пошуковій видачі на шкідливий код. У разі його виявлення, пошукові системи блокують вебсайт від подальшої появи в пошуковій видачі, позначаючи сайт як загрозливий безпеки комп'ютера, що тягне різке зниження переходів з пошукових систем.

Сайт позначений пошуковими системами як небезпечний, не може бути посадкової сторінкою рекламних оголошень контекстної реклами і знижується або повністю виключається з пошукової видачі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. What Is Search Marketing? (амер.). Процитовано 24 червня 2016. 
  2. staff, CNET News. Engine sells results, draws fire. CNET (англ.). Процитовано 26 серпня 2022. 
  3. SearchEngineWatch: GoTo Sells Positions. web.archive.org. 11 жовтня 2007. Архів оригіналу за 11 жовтня 2007. Процитовано 26 серпня 2022. 
  4. Olsen, Stefanie. GoTo gambles with new name. CNET (англ.). Процитовано 26 серпня 2022. 
  5. Jansen, Bernard J. (2007-05). The comparative effectiveness of sponsored and nonsponsored links for Web e-commerce queries. ACM Transactions on the Web. Т. 1, № 1. с. 3. doi:10.1145/1232722.1232725. ISSN 1559-1131. Процитовано 26 серпня 2022. 
  6. InformationWeek, serving the information needs of the Business Technology Community. InformationWeek (англ.). Процитовано 26 серпня 2022. 
  7. The State of Search Engine Marketing 2006 (амер.). 8 лютого 2007. Процитовано 24 червня 2016. 
  8. Does SEM = SEO + CPC Still Add Up? (амер.). 4 березня 2010. Процитовано 24 червня 2016.