Святослав Ростиславич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Святослав Ростиславич
 
Народження: 1130-ті
Смерть: 1170
Батько: Ростислав Мстиславич

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Святослав Ростиславич (в хрещені — Іван; ?—1170) — новгородський князь (1157—1160, 1161—1168) із смоленської гілки Рюриковичів, син Ростислава Мстиславича.

Біографія[ред. | ред. код]

Другий син Ростислава Мстиславича. Після того як останній з 1159 року почав князювати у Києві, Святослав у свою чергу отримав Новгород. Проте вже наступного, 1160 року новгородці вигнали Святослава і запросили на князювання Мстислава Ростиславича, який був племінником Андрія Боголюбського. Однак невдовзі Святослав вернувся в Новгород і командував новгородським військом у битві зі шведами на річці Волхов. Конфлікт завершився успішно для новгородців — з 55 шведських суден які брали участь у битві врятуватись вдалось лише дванадцятьом.

Після смерті Ростислава Мстиславича новгородці, незважаючи на дану йому обіцянку вигнали Святослава Ростиславича з міста. Князь втік у Великі Луки, але його прогнали і звідти. Тоді Святослав пішов у Суздальську землю і з допомогою Андрія Боголюбського вторгся в новгородські волості та спалив Торжок, проте новгородці не здались перед князем і він змушений був відступити.

1161 року Святослав одружився з невдомою князівною, точних відомостей про його нащадків не збереглося.

Помер близько 1170 року.

Джерела та література[ред. | ред. код]