Чикаленко Євген Харламович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Євге́н Харла́мпійович Чикале́нко
Народився 21 грудня 1861(18611221)
Перешори, Одеська область
Помер 20 червня 1929
Чехія Чехія
Поховання Ольшанський цвинтар
Країна  Російська імперія
 Російська республіка
 УНР
 Українська Держава
 Чехословаччина
Діяльність видавець, публіцист
Відомий завдяки благодійник, меценат
Alma mater ХНУ ім. В. Н. Каразіна
Заклад ХНУ ім. В. Н. Каразіна
У шлюбі з Чикаленко Марія Вікторівна
Діти Чикаленко Левко Євгенович і Чикаленко-Келлер Ганна Євгенівна

Євге́н Харла́мпійович Чикале́нко (* 9 (21) грудня 1861, Перешори, Одеська область — † 20 червня 1929, Чехія) - визначний громадський діяч, благодійник, меценат української культури, агроном, землевласник, видавець, публіцист.

Біографічні відомості

Родом із села Перешори Ананьївського повіту Херсонської губернії.

Освіту здобув у Харківському університеті (природничий відділ), де був діяльним в українській студентській громаді й у драгоманівському радикальному гуртку (керівник В.Мальований), за участь в якому був заарештований (1884) і перебував 5 років під наглядом поліції в с. Перешорах.

На той час батько вже помер. Тож Євген Чикаленко починає господарювати в родинному маєтку самостійно. В цей час експериментує як агроном, навіть у посушливі роки домагається хорошого врожаю на своїх полях.

Пише і видає практичні поради для сільського господарства «Розмови про сельське хозяйство» у 5 книгах (Одеса, 1897, пізніше Петербург), що з'явилися півмільйонним накладом і становили своєрідну популярну енциклопедію.

У 1894 переїхав до Одеси, а в 1900 — до Києва, де включився в громадське життя.

Був меценатом різних починів: на його гроші видано «Русско-український словарь» Уманця-Комарова (Львів, 18931898), він допомагав журналу «Киевская Старина», даючи нагороду (1000 крб) за найкраще написану історію України та сплачуючи гонорари за українські твори письменства, друковані в «Киевской Старине»; організував при НТШ у Львові фонд ім. Мордовця для допомоги українським письменникам, фінансував тижневик РУП «Селянин» у Львові, став головним фундатором «Академічного Дому» у Львові (25 000 крб), заохочуючи наддніпрянську молодь їхати на студії до Львова.

Від 1897 почав видавати свою працю «Розмови про сільське господарство».

Був активним членом «Старої Громади»1900), Загальної Безпартійної Демократичної Організації, Української демократичної партії1904), Української Демократично-Радикальної Партії1905 р.); 1908 року був ініціатором заснування Товариства Українських Поступовців і його фактичним головою.

Найбільше до поширення національної свідомості спричинився фундацією (при підтримці В.Симиренка і Л.Жебуньова) єдиних українських щоденників на Наддніпрянщині — «Громадська Думка» (1906) і «Рада» (19061914).

Під час Першої світової війни ховався від переслідування поліції у Фінляндії, Петрограді, Москві; з початком революції 1917 повернувся до Києва, але через консервативні погляди участі в політичній діяльності не брав.

У січні 1919 виїхав до Галичини (де згодом його інтернували поляки).

Файл:Chykalenko.jpg
Художнє оформлення поштового конверта на вшанування пам'яті Євгена Чикаленка (художник Олексій Соболевський)

З 1920 перебував у Рабенштайні (Австрія).

Будучи в еміграції, жив у великій бідності. Українська нью-йоркська газета «Свобода» навіть оголошувала збір коштів на його лікування.

З 1925  очолював Термінологічну Комісію при Українській Господарській Академії в Подєбрадах.

Помер 1929 року в Чехії, заповівши розвіяти його прах у рідному селі Перешори.

Автор «Спогадів» (І-II, Львів, 19251926) та «Щоденника 19171919» (Львів, 1931), які дають багатий матеріал до історії українського руху 19 і початку 20 століть.

Вшанування

Громадський рух «Не будь байдужим» проводить щорічний Історичний табір імені мецената Євгена Чикаленка для дітей з багатодітних сімей різних областей України (2010 року проведення табору профінансував Олег Скрипка).

На вшанування пам'яті про Євгена Чикаленка Державний комітет зв'язку та інформатизації України випустив поштовий художній конверт із його зображенням (художник О.Соболевський).

1998 року Ліга українських меценатів заснувала премію імені Євгена Чикаленка, яку присуджують за благодійницьку діяльність. Її девізом є слова Євгена Чикаленка: «Мало любити Україну до глибини душі, треба любити її й до глибини кишені».

Джерела інформації