Стела Квангетхо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стела Квангетхо
Дата створення / заснування 28 жовтня 414
Зображення
Романізація Макк'юна — Райшауера Kwanggaet'o wangneungbi also Hot'ae Wangbi
Нова латинізація Gwanggaeto wangneungbi also Hotae Wangbi
Країна  КНР
Адміністративна одиниця Taiwangd
Країна походження  Когурьо
Мова твору або назви класична китайська мова
Замовник Чансу
На честь Квангетхо
З матеріалу граніт
Перший рядок 惟昔始祖鄒牟王之創基也
Дата відкриття (винаходу) 1880
Зображення пам'ятної дошки
Статус авторських прав 🅮
Зображення інскрипції
Мапа
CMNS: Стела Квангетхо у Вікісховищі

Координати: 41°08′41″ пн. ш. 126°12′51″ сх. д. / 41.14487700002777615° пн. ш. 126.21421200002778562° сх. д. / 41.14487700002777615; 126.21421200002778562

Стела Квангетхо у сучасному Цзіані, КНР.
Чорнильна копія тексту стели, виконана Сако (Токійський національний музей, Японія).

Стела Квангетхо або стела Хаотай-вана (кит. 廣開土大王碑 / 好太王碑, кор. 광개토대왕비 / 호태왕비, яп. こうかいどおうひ) — 6-метрова гранітна стела з ієрогліфічним текстом, зведена у 414 році в колишній столиці держави Когурьо ваном Янсу на пам'ять про життя і діяння його батька Квангетхо, 19-го вана Когурьо. Знаходиться на території сучасного міста Цзіань провінції Цзілінь, КНР. Є одним з небагатьох першоджерел історії Кореї, Маньчжурії, Японії і Китаю кінця 4 — початку 5 століть, а також джерелом з давньокорейської міфології.

Короткі відомості

[ред. | ред. код]

Стела Квангетхо знаходиться в Маньчжурії, в місті Цзіань вздовж річки Ялу, неподалік китайсько-корейського кордону. Пам'ятка витесана з однієї брили граніту. Висота стели становить 6,3 м, ширина — 1,5 м, а довжина обхвату — 4 м. Її послання написане класичною китайською мовою. Воно містить 1802 китайські ієрогліфи і частково пошкоджене вивітрюванням.

Після падіння Когурьо місцезнаходження стели було забуте, а її текст покрився пилюкою і брудом. Лише у 1875 році її раптово віднайшов китайський епіграф Гуань Юешань, який подорожував Цзіанем. Знахідка привернула увагу вчених Японії, Росії та Франції. В 1883 році японський армійський офіцер Сако Каґеакі зробив чорнильну копію тексту послання і доставив її на батьківщину. В 1884 вона була представлена міжнародній науковій громадськості.

В 1961 році уряд Китайської Народної Республіки зарахував стелу до важливих державних пам'яток КНР.

Тескт стели Квангетхо складається з трьох параграфів. В першому описується заснування і перекази Когурьо, а також подається оповідання про зведення стели. Другий параграф возвеличує діяння вана Квангетхо, а третій згадує про встановлення інституту охоронців гробниць когурьоських правителів.

Через фрагментрність або нестачу повідомлень письмових та археологічних джерел, послання стели Квангетхо використовується як головне першоджерело для реконструкції подій 4 — 5 століття. Проте єдності в його інтерпретації не існує. Японські дослідники використовують повідомлення стели для доведення того, що стародавні японці ходили походами в Корею, тримали в залежності від себе південнокорейські держави Сілла і Пекче, а також мали на півдні Кореї власне володіння Мімана. Китайські вчені намагаються доводити протилежне: Квангетхо ходив з військом в Японію і змусив японців визнати себе їхнім сюзереном. Оригінальніші, але слабо аргументовані теорії висувають корейські науковці, які на основі тексту стели і японських письмових джерел намагаються переконати, що Квангктхо не лише захопив Японію, а й заснував там корейські поселення, на основі яких виникла японська держава Ямато.[1].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. 徐建新 『好太王碑拓本の研究』 (Дослідження відбитків стели Хаотай-вана). 東京堂出版, 2006.

Джерела та література

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]