Фотоалергія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Фотоалергі́я виникає, коли ультрафіолетове випромінювання хімічно змінює речовину, яка опинилася на шкірі, так, спричинюючи алергічні прояви.

При фотоалергічних реакціях хімічна речовина (лікарський засіб), що міститься в шкірі, поглинає фотони і утворює нову сполуку — «фотопродукт». Ця сполука зв'язується з цитоплазматичними або мембранними білками, утворюючи антиген. Фотоалергічні реакції виникають лише у деяких людей, що піддаються дії ультрафіолетових променів під час прийому лікарських засобів, — залежно від індивідуальної імунологічної реактивності.

Особливий випадок являє собою фотоалергія як реакція на різні лікарські рослини, що містять кумарини. Кумарини здатні відкладатися і накопичуватися в шкірі, підвищуючи її чутливість до сонячного випромінювання. Деякі цінні лікарські рослини містять кумарини, наприклад звіробій, рута пахуча, гречка. Після періоду зовнішнього чи внутрішнього застосування таких рослин у формі чаю, настоянки або екстракту шкіра на сонці може давати деякі алергічні реакції, наприклад сонячний опік або сильну алергічну висипку.

У серйозних випадках лікування може затягнутися на кілька тижнів, причому потім на шкірі залишиться нездорова пігментація. Причина подібної реакції криється у зниженні порогу подразнення шкіри до сонця внаслідок накопичення в ній світлочутливих речовин зовні. Прикладом такої дії є так званий трав'яний дерматит, коли шкіра людини, що лежить на траві під сильним сонцем, стикається з рослинами, що містять кумарини, наприклад підмаренником або пахучим колоском. Якщо тривалий час пити чай з однією або декількома з цих лікарських рослин, здатних викликати підвищену світлочутливість, слід уникати сонячних ванн і остерігатися прямих жорстких сонячних променів.

Якщо ж якої-небудь причини доводиться довго бути на сонці, певну допомогу можуть надати креми з високим ступенем захисту від сонця. Алергічну світлочутливу реакцію, різну по інтенсивності і частоті виникнення, можуть викликати: бергамот, гречка, дягель лікарський, звіробій, кервель, любисток, садова рута, петрушка, іван-чай, пастернак і селера.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]