Фредрік Паціус

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фредрік Паціус
нім. Fredrik Pacius
Зображення
Зображення
Основна інформація
Повне ім'я фін. Fredrik Pacius
Дата народження 19 березня 1809(1809-03-19)
Місце народження Гамбург
Дата смерті 8 січня 1891(1891-01-08) (81 рік)
Місце смерті Гельсінкі
Поховання Гієтаніємі
Громадянство Гамбург і Фінляндія
Національність німець
Професія композитор, скрипаль, диригент
Освіта Йоганнеумd
Вчителі Луї Шпор і Моріц Гауптман
Відомі учні Карл Юхан Ліндберг
Інструменти скрипка
Жанри опера
Заклад Гельсінський університет
Нагороди
орден Святого Станіслава III ступеня Командор ордена Ізабелли Католички Knight of the Order of Vasa
Діти Maria Colland
CMNS: Файли у Вікісховищі

Фредрік Паціус (фін. Fredrik Pacius, оригінальне ім'я Фрідріх Паціус, нім. Friedrich Pacius, 19 березня 1809, Гамбург — 8 січня 1891, Гельсінкі) — фінський композитор, скрипаль і диригент німецького походження, автор національного гімну Фінляндії.

Біографія[ред. | ред. код]

Паціус закінчив школу Іоханнеум в Гамбурзі в 1828 році, де навчався у Людвіга Шпора і Моріца Гауптмана, і став концертмейстером у Стокгольмської Королівської капелі. У 1834 році Паціус був призначений музичним керівником Університету Гельсінкі, ставши в 1860 професором, а в 1877 почесним доктором. Паціус багато зробив для організації музичної справи у Фінляндії, організувавши в Гельсінкі музичне товариство, студентський хор та оркестр, якими керував і для яких складав.

Фінська поштова марка 1948 року

У своїй музичній творчості Фредрік Паціус прагнув поєднувати німецьку романтичну традицію і фінські народні мотиви. У 1848 він поклав на музику вірш Рунеберга «Наш край», написаний шведською мовою (швед. Vårt land). Ця пісня набула великої популярності, 1899 року вона була перекладена П. Каяндером на фінську мову і в цьому перекладі була визнана національним гімном Швеції. Пізніше, Йоганн Вольдемар Яннсен зробив написав до пісні свій текст естонською мовою, і з 1920 року мелодія Паціуса стала також мелодією естонським гімном.

У 1852 Паціус написав на лібрето Захаріуса Топеліус оперу «Полювання короля Карла» (швед. Kung Karls jakt, фін. Kaarle-kuninkaan metsästys). Ця опера шведською мовою стала першою оперою, написаною фінським композитором.

Список творів Паціуса[ред. | ред. код]

Опери[ред. | ред. код]

Інші твори[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]