Hipposideridae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Hipposideridae
Період існування: Середній Еоцен – Сучасність
Hipposideros ridleyi
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Рукокрилі (Chiroptera)
Підряд: Крилановиді (Yinpterochiroptera)
Надродина: Rhinolophoidea
Родина: Hipposideridae
Lydekker, 1891
Роди

Див.текст

Синоніми
Вікісховище: Hipposideridae

Hipposideridae — родина кажанів. Представники родини Hipposideridae поширені від Африки й Мадагаскару через Південну Азію до Японії, Філіппін, Нової Гвінеї, північної Австралії. Найстаріший вимерлий рід цієї родини відомий з середнього еоцену Європи.

Систематика[ред. | ред. код]

Hipposideridae містять 10 сучасних родів і понад 80 видів, головним чином в найпоширенішому роду Hipposideros. Крім того, кілька родів вимерлих. У той час вона часто розглядається як підродина Hipposiderinae, родини Підковикових, то тепер більш зазвичай класифікуються як свою власну родину. Тим не менше, їх об'єднують з підковиками у підряд Pteropodiformes (або Yinpterochiroptera). Hipposidendae відрізняються від Rhinolophidae формою носового листа, структурою ступнів, відсутністю нижніх малих премолярів і структура плечового і тазостегнового пояса.

Зовнішність[ред. | ред. код]

Завдяки унікальному і складному лицю, представників родини важко сплутати з представниками інших родин. Вуха, як правило, великі, без козелка, очі порівняно невеликі. Хвіст середньої довжини, у деяких видів, але малий або рудиментарний в інших. Довжина голови й тіла 28—110 мм. Зубна формула: i 1/2, c 1/1, pm 1-2/2 m 3/3)•2=28 чи 30.

На відміну від багатьох кажанів, які випускають імпульси з відкритим ротом при ехолокації, Hipposideridae тримають рот закритим під час польоту; ультразвукові імпульси ж викидаються через ніздрі складним носовим апаратом.

Поведінка[ред. | ред. код]

Більшість видів печерні жителі, але деякі види спочивають на деревах. Всі вони комахоїдні, при цьому деякі види дуже спеціалізовані на деяких комахах завдяки своїй складній ехолокації і дуже маневреному польоті. Наприклад, Cloeotis percivali харчується в основному маленькою дорослою міллю цілий рік, незалежно від відносного достатку або сезонності цих комах. Цей вид використовує звуки вкрай високих частот більше 200 кГц, але, як і більшість Hipposideridae, імпульси мають низьку інтенсивність (гучність). Hipposideros gigas висить досить високо на деревах і використовує ехолокацію для виявлення великих (до 60 міліметрів завдовжки) і прямо літаючих жуків на відстані до 20 метрів, він робить короткі й точні рейси перехоплення, що тривають в середньому 5,1 секунди.

Роди[ред. | ред. код]

Викопні

Сучасні

Література[ред. | ред. код]