Loa loa

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Loa loa
мікрофілярій Loa loa в тонкої мазку крові
мікрофілярій Loa loa в тонкої мазку крові
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Нематоди (Nematoda)
Клас: Secernentea
Ряд: Spirurida
Надродина: Filarioidea
Родина: Onchocercidae
Рід: Loa
Вид: L. loa
Loa loa
(Cobbold, 1864)
Синоніми
Filaria loa Cobbold, 1864
Посилання
Вікісховище: Loa loa
EOL: 2924222
NCBI: 7209

Loa loa — вид паразитичних нематод з роду Loa, родини Onchocercidae. Loa loa — білі напівпрозорі нематоди завдовжки 30-70 мм, довжина мікрофілярій 0,25-0,3 мм. Остаточним хазяїном є людина, проміжним — ґедзі роду Chrysops. Статевозрілі Loa loa паразитують у підшкірній клітковині, під кон'юнктивою ока і під серозними оболонками, мікрофілярії — в кровоносних судинах, особливо в капілярах легень. У периферичну кров мікрофілярії надходять в денний час через кілька тижнів після зараження, частіше це відбувається через рік і більше після інвазії.

Гельмінтоз, яку спричинює цей вид, називають лоаозом.

Детальніші відомості з цієї теми ви можете знайти в статті Лоаоз.

Резервуаром інвазії є заражена людина. Передачу здійснюють ґедзі роду Chrysops, які разом з кров'ю зараженої людини заковтують мікрофілярій. Розвиток мікрофілярій в організмі ґедзя при температурі 28- 30 °C і абсолютної вологості 92 % закінчується за 7 днів, при більш низькій температурі та вологості — за 10-20 днів.[1]

Заражені ґедзі при ссанні крові здорової людини вводять йому в кров мікрофілярії в інвазійних стадії. Ґедзі нападають на людину протягом дня, їх приваблюють рухомі предмети, дим, вогонь. Вони мешкають зазвичай в лісах і чагарниках по берегах річок, але можуть залітати і в довколишні населені пункти. Лоаоз виявляють на сьогодні в 11 країнах Західної Африки.[2] На Західному узбережжі Африки в смузі від 8° північної широти до 5° південної широти лоаоз спостерігають повсюдно.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Rivière, E., Kerautret, J., Combillet, F., & Malvy, D. (2012). African Eye Worm. Journal Of Global Infectious Diseases, 4(2), 135—136. doi:10.4103/0974-777X.96782
  2. Schmidt, Gerald et al. «Foundations of Parasitology». 7th ed. McGraw Hill, New York, NY, 2005.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Roberts, L., J. Janovy. 2000. Foundations of Parasitology 6th ed. Boston: McGraw Hill. (англ.)
  • Michael Harris Loa loa 2003. Animal Diversity Web by University of Michigan/Museum of Zoology [1] [Архівовано 16 травня 2016 у Wayback Machine.] (англ.)


Посилання[ред. | ред. код]